GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto padaju cijene zlata?

Zašto padaju cijene zlata?
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 20:01
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Padajući trend cijene zlata traje već tjednima. Na pad cijene zlata, kao i na dionice, najviše utječu različita kretanja na tržištu obveznica, jer se prinos na 10-godišnju američku obveznicu približava razini od 1,5 posto.

To je negativan signal za dionice, jer povećanje prinosa na obveznice povećava troškove kapitala za tvrtke i njihovu vrijednost. To također ima negativan utjecaj na cijenu zlata, jer su obveznice velikih financijskih institucija u izravnoj konkurenciji sa zlatom kada je u pitanju sigurna luka. "Vlasništvo" zlata za njih je oportunitetni trošak, pa obveznice koriste kratkoročno. Ali koliko dugo i što bi se moglo dogoditi u budućnosti?

Vjerujem da je rast prinosa na obveznice samo privremen, jer očekujem da će američka Centralna banka uskoro intervenirati i zaustaviti svoj rast putem kontrole krivulje prinosa. Zašto? Kad bi američka središnja banka dopustila daljnji rast prinosa na obveznice, smanjila bi se podrška likvidnosti gospodarstvu, što bi imalo vrlo negativan utjecaj na tvrtke i cijene njihovih dionica. U ovom bismo slučaju uskoro mogli vidjeti početak pada na burzama, a s njim i paniku na burzama i probleme u gospodarstvima širom svijeta. To se ne može isključiti, ali takav bi se događaj opet mogao usporediti s pojavom "Crnog labuda", koji je prije godinu dana predstavljao dolazak novog koronavirusa za financijska tržišta. Događaj je imao negativan utjecaj na cijelu financijsku sferu.

Zlato je dosegnulo najvišu vrijednost u povijesti u kolovozu 2020., nakon čega je uslijedila očekivana i zdrava konsolidacija cijena. Skok na višu razinu donekle je usporio spomenuti porast prinosa obveznica. Tu se postavlja pitanje, zašto cijena zlata pada kad se prinosi obveznica povećavaju?

Kretanje cijene zlata snažno je povezano s inflacijskim očekivanjima, a trenutno je također izuzetno važno da na zlato utječe kretanje stvarnih kamatnih stopa. U tome leži i razlog što cijene zlata u posljednje vrijeme padaju.

Nominalna kamatna stopa znači postotak povećanja novca koji plaćate zajmodavcu za korištenje novca koji ste posudili. Inflacija je stopa rasta cijena proizvoda.

Istodobno je važna realizacija. Kada su nominalne kamatne stope (prinosi na obveznice) veće od inflacije, javljaju se pozitivne realne kamatne stope, što negativno utječe na cijenu zlata. Kada su nominalne kamatne stope niže od inflacije, javljaju se negativne realne kamatne stope, što pozitivno utječe na cijenu zlata.

Za veću cijenu zlata u budućnosti, ključno je pitanje ulazimo li u razdoblje inflacije ili ne.

Inflacija je pred vratima. Što će biti s cijenom zlata?

U sljedećem razdoblju zasigurno možemo očekivati dvije važne promjene koje mogu imati izuzetno pozitivan učinak na cijenu zlata. Američke Federalne rezerve morat će pribjeći kontroli prinosa obveznica radi stabilnosti financijskog tržišta. Međutim, također možemo očekivati da će veće cijene roba i zamah svjetske ekonomije značiti dolazak inflacije i rast potrošačkih cijena. Kao rezultat toga, realno je očekivati ponovni rast stvarnih kamatnih stopa s rastom inflacije, što je idealno okruženje za zlato i njegovu cijenu.

Tagovi: zlato, cijene zlata, plemeniti metali, obveznice, prinosi na obveznice, dolar, inflacija, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Musk: Tesla zbog klimatskih promjena više neće prihvaćati bitcoin
NAJAVE
Musk: Tesla zbog klimatskih promjena više neće prihvaćati bitcoin
NEW YORK - Tesla je obustavio mogućnost kupnje svojih vozila putem bitcoina zbog zabrinutosti oko klimatskih promjena, napisao je na Twitteru izvršni direktor tvrtke Elon Musk.
Snažniji oporavak turističkih dolazaka u EU tek u 2023. godini
PROGNOZE
Snažniji oporavak turističkih dolazaka u EU tek u 2023. godini
ZAGREB - Snažniji oporavak turističkih dolazaka Europa očekuje tek 2023., dok se u ovoj godini u najboljem slučaju očekuje ostvarenje oko 65 posto dolazaka iz 2019., a u najgorem oko 40 posto, pokazuje najnovije istraživanje Euromonitor Internationala.
Azijski indeksi pali na najniže razine u sedam tjedana
PAD
Azijski indeksi pali na najniže razine u sedam tjedana
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale treći dan zaredom te zaronile na najniže razine u sedam tjedana, nakon što je jučer Wall Street oštro pao zbog jačanja inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u srijedu, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da će jačanje inflacije navesti američku središnju banku na povećanje kamata prije nego što se očekivalo.
Šef Svjetske turističke organizacije: Hrvatska će među prvima primati turiste
TURIZAM
Šef Svjetske turističke organizacije: Hrvatska će među prvima primati turiste
MADRID - “Hrvatska će biti jedna od prvih zemalja koja će ovo ljeto ponovo pokrenuti turizam. Ovo ljeto je ključno, jako bitno”, izjavio je Pololikashvili.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE