GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?

Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 22:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dionice pulskog brodara Alpha Adriatica danas su na Zagrebačkoj burzi katapultirane čak 39,2 posto.

Razlog takvom rastu jesu spekulacije investitora o skorom zaključenju predstečajne nagodbe koja bi mogla udahnuti novi život pulskom brodaru.

Jutors je Alpha Adriatic na burzi objavio podnesak kojeg su njegovi odvjetnici uputili sudu u Pazinu, a u kojemu stoji da je kompanija (dužnik) podneskom od 14.10.2020. godine dostavio plan restrukturiranja, a koji je naslovni sud objavio na oglasnoj ploči 19.10.2020. godine. U međuvremenu je Dužnik primijetio jednu grešku u pisanju u odnosu na plan restrukturiranja u dijelu točke 11.4. – Treća skupina – Vjerovnici koji se odnose na državu, državno vlasništvo i vjerovnike od državnog interesa i to na stranici 57 - gdje umjesto pogrešno napisanog teksta u prvoj rečenici točke hb) Uvjeti koji vrijede za sve vjerovnike skupine koji glasi:

„Prihvatom ponude namirenja od strane vjerovnika ove skupine na iste će se, u mjeri u kojoj je to moguće, primjenjivati sve odredbe točke 11.3 od a) do f).“

Treba ispravno stajati:

Prihvatom ponude namirenja od strane vjerovnika ove skupine na iste će se, u mjeri u kojoj je to moguće, primjenjivati sve odredbe točke 11.4 od a) do f).“

Očekuje se da bi predstečajna nagodba mogla biti zaključena u vrlo kratkom roku jer upravo taj scenarij najviše odgovara državi, a evo i zašto.

Ministarstvo financija je 31. prosinca prošle godine platilo 258 milijuna kuna po osnovi jamstava za kredite koje su Alpha Adriaticu, dali Privredna banka Zagreb, Kentbank, Agram banka i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR).

Ta je informacija u stvari objavljena u zapisniku s ispitnog ročišta u predstečajnom postupku nad Alpha Adriaticom održanom 30. siječnja, a ono je odgođeno za 18. veljače baš zbog toga što je plaćanjem tih jamstava došlo do promjene strukture vjerovnika. Odnosno, država je postala najveći pojedinačni vjerovnik u predstečajnom postupku nad Alpha Adriaticom i zbog toga je povjerenik predstečajne nagodbe Boris Debelić zatražio odgodu ispitnog ročišta.

Država je tako zahvaljujući jamstvima koje je dosad izdavala dobila u ruke još jedan gospodarski vrući krumpir, postala je većinski vjerovnik brodarskog prijevoznika Alpha Adriatic u predstečajnoj nagodbi.

Prema dostupnim podacima iz Plana restrukturiranja koji je predložila Uprava Alpha Adriatica, tvrtke koja posljednjih deset godina većinom posluje s gubicima, u trenutku pokretanja predstečajnog postupka u studenome prošle godine kompanija je imala negativni radni kapital u iznosu od 216 milijuna kuna. Odnosno, ukupne kratkoročne obveze su iznosile 233,5 milijuna, a kratkoročna imovina 15,9 milijuna kuna.

Alpha Adriatic upravlja flotom od četiri broda za prijevoz rasutih tereta i četiri tankera.

Tagovi: Alpha Adriatic, brodari, brodarski sektor, Privredna banka Zagreb, Kentbank, Agram banka, Hrvatska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
KRUZERI
Dubrovnik u 2021. očekuje 354 kruzera s preko 600 tisuća putnika
DUBROVNIK - Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo izjavio je u utorak kako su u 2021. godini za dolazak u Dubrovnik najavljena 354 broda na kružnim putovanjima s preko šesto tisuća putnika.
Island počeo izdavati potvrde o cijepljenju kako bi omogućio putovanja
POTVRDE
Island počeo izdavati potvrde o cijepljenju kako bi omogućio putovanja
REYKJAVIK - Island je počeo izdavati prve potvrde o cijepljenju kojima je cilj lakše putovanje onih koji su se zaštitili od covida-19, objavile su u utorak tamošnje vlasti.
Beogradska berza: Prigušeno trgovanje, indeksi u crvenom
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prigušeno trgovanje, indeksi u crvenom
BEOGRAD – Prigušeno trgovanje i negativno kretanje BELEX indeksa obeležili su dan na domaćem tržištu akcija.
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Oporavak indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen značajno manjim prometom.
Merkel: Ponovno zabraniti putovanja
STAVOVI
Merkel: Ponovno zabraniti putovanja
BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se, tijekom sastanka vodstva Kršćansko-demokratske unije (CDU), za mogućnost potpune zabrane putovanja u cilju smanjenja broja novozaraženih, javljaju u utorak njemački mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE