GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?

Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 22:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dionice pulskog brodara Alpha Adriatica danas su na Zagrebačkoj burzi katapultirane čak 39,2 posto.

Razlog takvom rastu jesu spekulacije investitora o skorom zaključenju predstečajne nagodbe koja bi mogla udahnuti novi život pulskom brodaru.

Jutors je Alpha Adriatic na burzi objavio podnesak kojeg su njegovi odvjetnici uputili sudu u Pazinu, a u kojemu stoji da je kompanija (dužnik) podneskom od 14.10.2020. godine dostavio plan restrukturiranja, a koji je naslovni sud objavio na oglasnoj ploči 19.10.2020. godine. U međuvremenu je Dužnik primijetio jednu grešku u pisanju u odnosu na plan restrukturiranja u dijelu točke 11.4. – Treća skupina – Vjerovnici koji se odnose na državu, državno vlasništvo i vjerovnike od državnog interesa i to na stranici 57 - gdje umjesto pogrešno napisanog teksta u prvoj rečenici točke hb) Uvjeti koji vrijede za sve vjerovnike skupine koji glasi:

„Prihvatom ponude namirenja od strane vjerovnika ove skupine na iste će se, u mjeri u kojoj je to moguće, primjenjivati sve odredbe točke 11.3 od a) do f).“

Treba ispravno stajati:

Prihvatom ponude namirenja od strane vjerovnika ove skupine na iste će se, u mjeri u kojoj je to moguće, primjenjivati sve odredbe točke 11.4 od a) do f).“

Očekuje se da bi predstečajna nagodba mogla biti zaključena u vrlo kratkom roku jer upravo taj scenarij najviše odgovara državi, a evo i zašto.

Ministarstvo financija je 31. prosinca prošle godine platilo 258 milijuna kuna po osnovi jamstava za kredite koje su Alpha Adriaticu, dali Privredna banka Zagreb, Kentbank, Agram banka i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR).

Ta je informacija u stvari objavljena u zapisniku s ispitnog ročišta u predstečajnom postupku nad Alpha Adriaticom održanom 30. siječnja, a ono je odgođeno za 18. veljače baš zbog toga što je plaćanjem tih jamstava došlo do promjene strukture vjerovnika. Odnosno, država je postala najveći pojedinačni vjerovnik u predstečajnom postupku nad Alpha Adriaticom i zbog toga je povjerenik predstečajne nagodbe Boris Debelić zatražio odgodu ispitnog ročišta.

Država je tako zahvaljujući jamstvima koje je dosad izdavala dobila u ruke još jedan gospodarski vrući krumpir, postala je većinski vjerovnik brodarskog prijevoznika Alpha Adriatic u predstečajnoj nagodbi.

Prema dostupnim podacima iz Plana restrukturiranja koji je predložila Uprava Alpha Adriatica, tvrtke koja posljednjih deset godina većinom posluje s gubicima, u trenutku pokretanja predstečajnog postupka u studenome prošle godine kompanija je imala negativni radni kapital u iznosu od 216 milijuna kuna. Odnosno, ukupne kratkoročne obveze su iznosile 233,5 milijuna, a kratkoročna imovina 15,9 milijuna kuna.

Alpha Adriatic upravlja flotom od četiri broda za prijevoz rasutih tereta i četiri tankera.

Tagovi: Alpha Adriatic, brodari, brodarski sektor, Privredna banka Zagreb, Kentbank, Agram banka, Hrvatska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE