GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zastupnici HDZ-a poraženi u pokušaju blokiranja Srbije u EP-u

Zastupnici HDZ-a poraženi u pokušaju blokiranja Srbije u EP-u
NEUSPJEH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2015 / 08:47
Autor: SEEbiz / Večernji list
STRASBOURG - HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu, udruženi s HSS-ovom Marijanom Petir, ponovno su sinoć ostali potpuno usamljeni u posljednjoj raspravi o rezoluciji EP-a o Srbiji uoči njezina usvajanja sutra u Strasbourgu.
HDZ-ovci nisu samo ostali usamljeni nego i kritizirani zbog ideje da se ukidanje spornog srpskog zakona o ratnim zločinima, po kojemu je osuđen hrvatski branitelj Veljko Marić, pretvori u mjerilo za Srbiju u pregovaračkom poglavlju o pravosuđu.

- Trebamo biti oprezni i ne dodavati neke zahtjeve koji se ne traže unutar pregovaračkog okvira. U tom smislu važno je da bilateralni sporovi ne narušavaju pregovarački proces - rekao je Johannes Hahn, europski povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju, piše Večernji list.

Europska unija je, podsjetimo, prije više od godinu dana službeno otvorila pregovore sa Srbijom, ali još nijedno pregovaračko poglavlje nije otvoreno, a četvero HDZ-ovih i jedna HSS-ova europarlamentarka pokušali su amandmanom na rezoluciju EP-a o Srbiji blokirati te pregovore dok se ne promijeni sporni srpski zakon.

- Zabrinuta sam kad vidim pritiske poput poziva da Srbija revidira zakon o ratnim zločinima. Taj poziv ne bi trebao ovdje biti postavljen. Taj zakon je u skladu s međunarodnim zakonodavstvom i europske države također imaju slične zakone - rekla je Tanja Fajon, slovenska europarlamentarka koja je uime europskih socijalista "izvjestiteljica u sjeni" za Srbiju.

- Ne treba ovaj teren koristiti za nacionalne političke poene - dodala je Fajon.

Nakon što im izvorni amandman nije prošao na prvoj raspravi u Odboru za vanjsku politiku, HDZ-ovci su ga ublažili i umjesto formulacije koja poziva na blokadu pregovora sa Srbijom uvrstili formulaciju koja poziva Europsku komisiju da analizira sporni srpski zakon. No, ni ta ublažena verzija nije prošla nakon što su upravo socijalisti i Tanja Fajon odbili stati i iza takve formulacije. HDZ-ovci su, kako doznajemo, nakon toga po drugi put ublažili sadržaj i ton amandmana te predložili da se o njemu glasa u srijedu, kad se bude glasalo o čitavoj rezoluciji, no Fajon je i u večerašnjoj raspravi apelirala na druge europarlamentarce da taj amandman ne podrže.

Izvjestitelj EP-a za Srbiju je, inače, njemački zastupnik David McAllister i on je bio ključan za odbacivanje prve verzije HDZ-HSS-ova amandmana. HDZ-ov stav večeras je u raspravi obrazlagao Andrej Plenković, no i on je bio puno blaži nego ranije.

- Ovo je problem koji stvara pravnu nesigurnost državljana EU, konkretno hrvatskih državljana. Pozivam povjerenika Hahna da pomogne Srbiji da napravi potpunu pravnu reformu svog sustava na putu prema EU - rekao je Plenković.

U situaciji kad mu nitko u dvorani ne drži stranu, Plenković je odigrao "dupli pas" sa stranačkom kolegicom Dubravkom Šuicom, koja se javila za pitanje, pa zamolila Plenkovića da objasni razliku između klasične univerzalne jurisdikcije za ratne zločine (kakvu imaju mnoge države uključujući i Hrvatsku) s hibridnom jurisdikcijom iz srpskog zakona.

- Nema govora o tome da želimo stopirati Srbiju, želimo pomoći Srbiji, ali želimo da se ovo pitanje razjasni - rekla je Šuica.

- Univerzalna jurisdikcija nema veze s ovim posebnim zakonom. Tim zakonom stvara se pravna nesigurnost za državljane članice EU na način na koji je to bilo u slučaju Veljka Marića i to je nedopustivo za budućnost - ponovio je Plenković. No, i nakon tog ponavljanja bilo je zastupnika, poput Austrijanke Ulrike Lunaček, koji su HDZ-ovim europarlamentarcima i dalje zamjerali "inzistiranje na tome". Povjerenik Johannes Hahn na kraju rasprave je naglasio da "susjedi Srbije trebaju gledati u budućnost u duhu regionalne suradnje i pomirbe".  Jedan hrvatski zastupnik ipak je u raspravi imao samo pohvalne riječi za Srbiju. Bio je to Ivan Jakovčić (IDS).

- Uloga Srbije uvijek je bila bitna na Balkanu. Neki od zadnjih poteza koje vidimo, dijalog s Kosovom, odnos s BiH, su odlični. Ako Srbija ustraje na tom putu, trebamo  biti spremni prihvatiti građane Srbije čim prije u naše društvo - rekao je Jakovčić.

Tagovi: Europski parlament, pregovori Srbije i EU, HDZ, Andrej Plenković, Johannes Hahn, Marijana Petir, Tanja Fajon, David McAllister, Ivan Jakovčić
PROČITAJ I OVO
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
Wall Street porastao, splasnula strahovanja od inflacije
RAST
Wall Street porastao, splasnula strahovanja od inflacije
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja ulagača od inflacije, a popustio je i pritisak na tehnološki sektor.
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
PORAZNO
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
ZAGREB - Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih, alarmantni su podaci Državnog inspektorata, čiji su inspektori u lanjskoj godini uzorkovali i analizirali kvalitetu, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.
Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
ANALITIČARI
Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
NEW YORK - Što se tiče korelirane imovine, analitičari su se klonili usporedbe zlata izravno s bitcoinima. Ali primijetili su vrlo snažnu korelaciju između bitcoina i neplemenitih metala - bakra, kositra, cinka - koji se od listopada neprestano kreću prema gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE