GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zastupnici za najam stana dobivaju 2500 kuna plus 500 kuna za režije

Zastupnici za najam stana dobivaju 2500 kuna plus 500 kuna za režije
PRIVILEGIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2016 / 10:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ugovor o najmu stana, koji se plaća iz saborske blagajne, za sada je sklopilo 65 od 151 zastupnika, a stanovi se nalaze u različitim dijelovima Zagreba, od Centra preko Malešnice do Novog Zagreba.
"U ovome trenutku imamo 65 sklopljenih ugovora o najmu stana za smještaj zastupnika s prebivalištem udaljenim više više od 50 kilometara od Zagreba", potvrđeno je iz saborske Službe za medije.

Gotovo isti broj SDP-ovih (20) i HDZ-ovih zastupnika (19) unajmilo je stan na saborski trošak, među njima i povratnici iz izvršne vlasti, bivši SDP-ovi ministri Arsen Bauk, Branko Grčić i Ranko Ostojić.

Stanove je unajmilo i devet Mostovih zastupnika, tri zastupnika manjina (Vladimir Bilek, Šandor Juhas, Ermina Lekaj Prljaskaj), po dvoje laburista (Jaroslav Pecnik i Nansi Tireli), 'pravaša' (Pero Ćorić i Ivan Kirin), HSU-ovaca (Silvano Hrelja i Marija Ilić), dva zastupnika IDS-a (Tulio Demetlika i Giovani Sponza), dvije zastupnice HNS-a (Štefanija Damjanović i Nada Turina Đurić), HDSSB-ovac Josip Salapić, HSS-ovac Davor Vlaović, Ladislav Ilčić (Hrast), te reformist Radimir Čačić.

Uvjeti korištenja unajmljenih stanova nisu se promijenili, tako da zastupnici imaju pravo na naknadu od 2500 kuna za najam stana te do 500 kuna za režije, s tim da eventualne razlike u cijeni najma podmiruju sami, napominju iz Sabora.

Sama površina stana, dodaju, nije kriterij, budući da se uvjeti korištenja prava na smještaj u unajmljenim stanovima orijentiraju prema maksimalnom iznosu najma i maksimalnom iznosu mjesečnih režija.

Prevedeno, zastupnici mogu naći velike i skuplje stanove, no u tom će slučaju iz vlastitog džepa morati pokriti razliku iznad 2500 kuna, kao i režije koje prijeđu 500 kuna.

U prošlom, sedmom sazivu Sabora, stanove je na trošak poreznih obveznika unajmilo 96 zastupnika, gotovo dvije trećine. Radi se o svim zastupnicima koji su u nekom razdoblju tog saziva ostvarili to pravo, dakle i zastupnicima koji su privremeno obnašali zastupnički mandat, bilo kao zamjene izabranim zastupnicima ili kao zastupnici koji su u određenom trenutku aktivirali svoj mandat nakon obnašanja neke druge dužnosti u izvršnoj vlasti.

Stoga se ne može uspoređivati dva navedena podatka, tim više što će se brojka od 65 unajmljenih stanova, sasvim sigurno, mijenjati do konca tek započetog mandata.

Na ljestvici zastupničkih troškova u prošlom sazivu, najam stanova bio je na drugom mjestu, iza troškova koje su zastupnici 'radili' koristeći osobne automobile u službene svrhe. Tako je, primjerice, u prvoj polovici prošle godine najam stanova plaćen gotovo 1,4 milijuna kuna, a korištenje osobnih automobila 1,7 milijuna kuna. Ukupni troškovi, koji ne uključuju zastupničke plaće, iznosili su 5,2 milijuna kuna u pola godine.

Tagovi: Sabor RH, zastupnici, privilegije zastupnika, politička kasta
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi porasli za više od pola posto, završivši mjesec studeni s gubitkom od 1 odnosno 1,9 posto, uz skroman obujam trgovanja dok ulagači prate zbivanja na svjetskim burzama i vijesti o širenju nove varijante koronavirusa.
Dolar stabilan prema košarici valuta
FOREX
Dolar stabilan prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je bio stabilan u odnosu na ostale najvažnije svjetske valute na međunarodnim tržištima, poduprt višim prinosima na američke državne obveznice i očekivanjima rasta kamatnih stopa nakon najnovijih poruka predsjednika američke središnje banke Fed u vezi inflacije i poticaja.
Izdano 1,96 milijardi kuna vrijednih trezoraca
TREZORSKI ZAPISI
Izdano 1,96 milijardi kuna vrijednih trezoraca
ZAGREB - Ministarstvo financija priopćilo je u srijedu da je na aukciji održanoj u utorak prodalo 1,96 milijardi kuna trezorskih zapisa, zaduživši se pritom beskamatno na rok od godine dana, a tim sredstvima refinancirati će dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Cijene kave najviše u deset godina
KAVA
Cijene kave najviše u deset godina
LONDON - Cijene kave dosegnule su 10-godišnji maksimum, a analitičari očekuju da će se problemi na tržištu nastaviti sve do 2023. godine.
Azijska tržišta: Indeksi se podigli s najnižih razina u godinu dana
OPORAVAK
Azijska tržišta: Indeksi se podigli s najnižih razina u godinu dana
TOKYO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, nakon što su dan prije zaronile na najniže razine u godinu dana, no trguje se oprezno dok ulagači pažljivo prate vijesti o novoj varijanti koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE