GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske

Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
ROBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 08:10
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Sve više kompanija isporuke roba između Irske i Velike Britanije preusmjerava preko Sjeverne Irske da bi izbjegle birokraciju i kašnjenja nakon brexita, tvrde u dublinskoj luci.

Uvođenje provjera za neke robe otkako je Britanija 31. prosinca 2020. napustila trgovinsko područje Europske unije izazvalo je nagli pad isporuka između dviju susjednih zemalja i povećani promet na brodskim linijama iz Irske u kontinentalnu Europu.

No, dio se tereta sada preusmjerava kroz Sjevernu Irsku, koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu, izjavio je direktor luke Dublin Eamonn O'Reilly.

Luka u Dublinu, najveća u Irskoj, u prvom je tromjesečju izvijestila o padu obujma trgovine između Irske i Britanije za 29 posto u prvom tromjesečju. Nasuprot tome, količina robe koja ulazi i izlazi iz luka u Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj u prvom je tromjesečja povećana 26 posto, a između luke Dublin i europskih luka za 18 posto.

"Preusmjeravanje velikog broja isporuka preko sjevernoirskih luka zabrinjava. Kao da se vraćamo u prošlost. Davne 1990. godine, prije uspostave jedinstvenog europskog tržišta, više od trećina isporuka išla je preko sjevernoirskih luka, a ne dublinske luke", kaže O'Reilly.

Lučki operateri će tek kasnije ove godine precizno znati koliko su im zbog novog graničnog režima smanjeni poslovni rezultati i hoće li ta dislokacija prometa biti trajna.

Desetljećima su irski trgovci robu u ostatak Europe isporučivali preko Britanije, koristeći kratki morski prijelaz do luka u Walesu, a zatim u Francusku. U dublinskoj luci vjeruju da će takozvani „britanski most“ u sljedećim mjesecima ponovno biti uspostavljen kao brza i isplativa opcija, smatra O'Reilly.

Tagovi: Brexit, trgovina, Velika Britanija, Sjeverna Irska, Luka Dublin
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE