GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog nerentabilnosti, i dalje bez noćnog vlaka od Zagreba do Splita i obrnuto

Zbog nerentabilnosti, i dalje bez noćnog vlaka od Zagreba do Splita i obrnuto
VLAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2021 / 10:05
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Splitsko-dalmatinska županija ustrajava da se ponovno uvede noćni vlak iz Splita prema Zagrebu, ukinut krajem prošle godine, a iz Hrvatskih željeznica Putničkog prijevoza tome nisu skloni zbog gubitka jer se njime prosječno vozilo 39 putnika.

Noćni vlak najviše nedostaje studentima iz Splita i okolice koji studiraju u Zagrebu i okolnim gradovima.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ističu kako ne odustaju od toga da se vrati noćni vlak jer on nije samo prikladan studentima, nego i mnogim građanima i turistima.

Počevši od 1. listopada 2018., kad je splitsko-dalmatinski županpotpisao prvi ugovor s HŽ Putničkim prijevozom o besplatnom prijevozu redovitih studenata s prebivalištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji do mjesto studiranja unutar Republike Hrvatske, svi redoviti studenti imaju besplatan prijevoz, ističu iz županije.

"Splitsko-dalmatinska županija je prva županija u Hrvatskoj koja je redovitim studentima omogućila besplatan prijevoz vlakom. Sufinanciranje županije iznosi 50 posto, a HŽ Putnički prijevoz odobrava subvenciju od 50 posto", ističe županija u odgovoru Hini i dodaje kako je važno reći da je prije potpisa ugovora o besplatnom prijev ozu vlakom u 2017. izvan županije ostvarena 481 studentska vožnja, a unutar županije njih 627.

Osim toga u godini 2018./2019. godini ostvareno je ukupno 16.021 putovanje, bilo je 1200 korisnika, a sufinanciranje županije iznosilo je 1.093.000 kuna.
U toj akademskoj godini ostvareno je i 13.300 putovanja, koje je županija sufinancirala s 987.050,00 kuna, a ukupno je bilo 1100 studenata korisnika.
U županiji tvrde kako je u akademskoj godini 2020./2021. ostvareno 12.440 putovanja koja su sufinancirali s 828 tisuća kuna, a ukupno je bilo 1058 korisnika.

HŽ Putnički prijevoz ukinuo je 25. prosinca prošle godine noćni vlak Zagreb – Split i obrnuto. O toj je namjeri Uprava HŽ Putničkog prijevoza izvijestila Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju.

Župan Blaženko Boban organizirao je tada sastanak s članovima te uprave i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a sastanak je održan i s tadašnjim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom.

"Uprava HŽ Putničkog prijevoza i državni tajnik nadležnog ministarstva zadužen za željeznički prijevoz Alen Gospočić kao jedan od argumenata za ukidanje linije naveli su prosječan broj putnika koji putuju tim vlakom, a to je 39. Isto tako, iznijeli su i podatak da ta noćna linija stvara godišnji gubitak oko 20 milijuna kuna. Tada je rečeno da je ovo samo privremena mjera i da će ta noćna linija biti ponovno uspostavljena tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme turističke sezone", ističu iz županije i dodaju da je župan o tome razgovarao i s ličko-senjskim i šibensko-kninskim županom kako bi zajedno, u dogovoru s HŽ-om, pronašli odgovarajuće rješenje.

U HŽ Putničkom prijevozu podsjećaju da je epidemija covida-19 ostavila znatne posljedice na cjelokupno gospodarstvo, tako i na prometni sektor, pa, kao i drugi prijevoznici, imaju znatno manje putnika, a time i prihod, zbog čega je nužno racionalizirati poslovanje i smanjiti opseg prijevoznih usluga.

Ističu da je u voznom redu 2019./2020. prihod od prodaje karata pokrivao 16 posto troškova prometovanja vlakova na relaciji Zagreb – Split – Zagreb.

U 2021. Split i Zagreb bili su povezani noćnim vlakovima tijekom turističke sezone, od lipnja do rujna. U dnevnim vlakovima tijekom turističke sezone prosječno se vozilo oko 60 putnika, a u noćnima oko 120, priopćili su iz HŽ Putničkog prijevoza.

"Nakon završetka turističke sezone Split i Zagreb povezani su dnevnim vlakovima u kojima se prosječno vozi oko 50 putnika. Kako bismo prijevoznu ponudu prilagodili studentima Splitsko-dalmatinske županije, nedjeljom vlak iz Splita prema Zagrebu polazi u 14,28 sati, a od ponedjeljka do subote dnevni vlak iz Splita polazi u 8,35 sati. Dnevni vlak iz Zagreba svakodnevno polazi u 15,20 sati s dolaskom u Split u 21,28 sati", kažu u HŽ PP .

Splitsko-dalmatinska županija na temelju ugovora s HŽ Putničkim prijevozom sufinancira troškove javnog prijevoza redovnih studenata s prebivalištem na području te županije, a s obzirom na to im HŽ Putnički prijevoz daje popust od 50 posto, omogućeno im je besplatno putovanje vlakom do mjesta studiranja i natrag. Županija sufinancira prijevoz studenta za putovanje na relaciji koju odabire student, ističu na kraju iz HŽ Putničkog prijevoza.

Tagovi: vlak Zagreb-Split, Blaženko Boban , HŽ Putnički prijevoz, Andro Krstulović Opara
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE