GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zdeslav Šantić: Ove ćemo godine ponovno zaroniti u recesiju

Zdeslav Šantić: Ove ćemo godine ponovno zaroniti u recesiju
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2012 / 09:00
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, jedan od onih koji smatra kako ćemo ove godine ipak još jednom zaroniti u recesiju, rekao je kako u Vladi ne bi trebali strahovati da će eventualni gospodarski pad u ovoj godini negativno utjecati na rejting agencije i financijsku i investicijsku zajednicu.
- Ekonomskim stručnjacima je jasno da politika štednje i racionalizacije državnih financija i javnih poduzeća te provođenje drugih mjera, poput podizanja cijene energenata ili poreza na dodanu vrijednost, u prvoj godini ne može biti kompenzirano drugim aktivnim gospodarskim mjerama i da je realno očekivati pad gospodarstva. Ova vlada je, nažalost, primorana u jednoj godini provoditi bolne mjere i rezove koje bi se inače morale raspodijeliti na nekoliko godina, ali to je posljedica činjenice da posljednje tri godine ništa na tom planu nije poduzeto - rekao nam je Zdeslav Šantić.

Prema njegovim riječima, koje dijele svi analitičari koji očekuju pad gospodarstva u ovoj godini, postoje četiri glavna razloga koja su temelj takvim promišljanjima. Prvi se odnosi na činjenicu da euro zona opet upada u recesiju, što će smanjiti potražnju za hrvatskim proizvodima, ali će, kao što navodi Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta, možda negativno utjecati i na turističku sezonu. U tom kontekstu je, napominje Lovrinčević, sasvim neizvjesno kako će reagirati građani Italije, odnosno kako će proći "ferragosto".

Drugi "vanjski" razlog koji negativno utječe na Hrvatsku jest takozvana dužnička kriza zemalja euro zone koja potkopava stabilnost financijskog sektora i podiže cijenu zaduživanja. Treći razlog je, kao što smo već naveli, fiskalna konsolidacija, koja uključuje nominalno (a još veće, kada se uključi inflacija, realno) smanjivanje rashoda državnog proračuna, te povećanje PDV-a.

S tim je indirektno povezano i povećanje cijena struje i plina, što će također utjecati na smanjenje potrošnje građana, a potrošnja je jedan od ključnih stavki u bruto domaćem proizvodu. Konačno, četvrti razlog nalazi se u strukturnim reformama, od kojih će se u ovoj godini "dogoditi" restrukturiranje brodogradnje koje će rezultirati smanjenjem proizvodnje, ali i broja zaposlenih.

www.slobodnadalmacija.hr

Tagovi: Zdeslav Šantić, recesija, Željko Lovrinčević, BDP, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
TRŽIŠTE
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
BANJA LUKA - Penzijski rezervni fond RS (PREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona KM, od čega će Zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje ovog entiteta isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM, ali tu nije kraj dobrih vijesti.
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
INVESTITORI
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
NEW YORK - Istraživanje Bank of America pokazuje da se 32 posto stručnjaka širom svijeta trenutno više plaši mogućeg pooštravanja monetarne politike ili smanjenja obujma kupnji obveznica (sužavanje) nego koronavirusa i inflacije.
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica poruka američke središnje banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE