GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zdeslav Šantić: Turistička sezona nema utjecaj na rast BDP-a ili smanjenje deficita

Zdeslav Šantić: Turistička sezona nema utjecaj na rast BDP-a ili smanjenje deficita
EFEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2012 / 08:37
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Iako je ovogodišnja turistička sezona izuzetno uspješna, a prateće brojke upućuju na to da će se prihodi biti najveći u povijesti, gospodarski analitičari s kojima smo razgovarali smatraju da sve to ipak neće imati neki veliki učinak na opću gospodarsku situaciju u zemlji.

Tako profesor Željko Lovrinčević smatra da će dobre turističke brojke svakako pozitivne za gospodarstvo, ali da je veliko pitanje u kojoj mjeri zbog brojnih objektivnih faktora.

– Ključno je ovdje koliko će na kraju ostati dobiti tvrtkama koje se bave turizmom, bilo izravno primjerice hoteli ili posredno kao što je prateća industrija. A sve su te tvrtke imale u zadnje vrijeme povećanje troškova, od viših cijena struje i vode pa do većih davanja za naknade jedinicama lokalne samouprave, rekao je Lovrinčević koji smatra da je stavljanje naglaska samo na prihode, dolaske i noćenja odavno zastarjela metoda mjerenja uspješnosti turističke sezone.

S njim se slaže i profesor Ante Babić koji kaže da se previše priča o brojkama koje govore u ukupnim prihodima u turizmu, a da se istovremeno premalo govori o rashodima.

– Po medijima se vode rasprave hoće li nam turizam ove godine donijeti sedam ili osam milijardi eura, a malo se govori o rashodima i troškovima turističkih tvrtki ili o kratkoj sezoni. Kada se samo malo bolje pogleda dobit trgovačkih poduzeća vidjet ćete da ona nije velika, kao i to da ona pada iz godine u godinu. A dobar dio tih tvrtki je u gubicima, rekao je Babić.

Lovrinčević kaže i da bez obzira na dobre ovogodišnje brojke, one neće u većoj mjeri pozitivno utjecati na gospodarske prilike i zbog niske stope povrata na kapital u turizmu.

– Ta je stopa u Hrvatskoj negdje oko tri posto, među ostalim i zbog toga jer sezona traje samo dva mjeseca, tako da vam treba 30 godina da povratite investiciju, rekao je Lovrinčević.

Ni glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić ne misli da bi pozitivni trendovi u turizmu mogli imati neki veći učinak na opću gospodarsku situaciju u državi.

– Ne može se očekivati neki veći utjecaj primjerice na rast BDP-a ili smanjenje deficita. Ali ipak će bit nekih koristi kod smanjivanja učinaka nekih vanjskih neravnoteža, primjerice u slučaju robne razmjene s inozemstvom.

Turizam jest naša najvažnija izvozna grana i on je važan zbog osiguranja strane valute potrebne za vraćanje vanjskog duga, ali i za ublažavanje trgovinskog deficita, rekao je Šantić.

www.novilist.hr

Tagovi: Zdeslav Šantić, BDP, deficit, Željko Lovrinčević, Ante Babić, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
TRŽIŠTE
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
BANJA LUKA - Penzijski rezervni fond RS (PREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona KM, od čega će Zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje ovog entiteta isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM, ali tu nije kraj dobrih vijesti.
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
INVESTITORI
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
NEW YORK - Istraživanje Bank of America pokazuje da se 32 posto stručnjaka širom svijeta trenutno više plaši mogućeg pooštravanja monetarne politike ili smanjenja obujma kupnji obveznica (sužavanje) nego koronavirusa i inflacije.
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica poruka američke središnje banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE