GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika

Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 15:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine zbog koronakrize prevezeno gotovo 67 posto manje putnika nego u istom lanjskom razdoblju, no prijevoz tereta je porastao za 2,5 posto, kao rezultat preuzimanje dijela tereta od drugih vrsta prijevoza, koji je ukupno gledano u Hrvatskoj smanjen, ističu u petak iz HAKOM-a.

Napominjući kako je smanjenje broja putnika prevezenih željeznicom u drugom tromjesečju očekivano zbog 'lockdowna' i s time povezane privremene obustave putničkog prijevoza, iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) u petak uz podatke o stanju na tržištu željezničkih usluga potvrđuju i nedavne izjave ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da na željeznici u cargo segmentu nije bilo gubitaka.

Robe je ukupno, po podacima HAKOM-a, u drugom tromjesečju prevezeno 3,66 milijuna tona, što je tih 2,5 posto više nego u istom tromjesečju 2019., ali i ipak za 'malih' 11.000 tona tereta manje nego prvom tromjesečju ove godine.

Uz više prevezene robe/tereta, u drugom je tromjesečju na željeznici ostvareno i više vlak-kilometara te tonskih kilometara u teretnom prijevozu, što također pokazuje, po HAKOM-u, da je preuzela prijevoz dijela tereta drugim vrstama prijevoza, cestovnom i zračnom.

Udjel vlak kilometara u prijevozu tereta u ukupno ostvarenim vlak kilometrima, koji uključuju i putnički prijevoz, iznosio je 47,7 posto, iznose iz HAKOM-a.

HŽ Cargo prevezao najviše, ali 'ojačalo' i osam novih teretnih prijevoznika

Kao i do sada, i u drugom je tromjesečju ove godine najveći prijevoznik tereta bio HŽ Cargo, s udjelom vlak kilometara od 56,3 posto, dok je ostatak ostvarilo osam novih prijevoznika na tom tržištu.

"Pokazatelj ostvarenih tonskih kilometara u drugom je tromjesečju rastao 17,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu su najveće povećanje od 34,3 posto imali novi teretni prijevoznici, dok je HŽ Cargo ostvario povećanje od 6,4 posto", navode iz HAKOM-a.

Ističu i da su novi teretni prijevoznici prevezli i 16,2 posto više robe te povećali svoj udjel tonskih kilometara za 5,7 posto, čime su dosegnuli ukupno 45,4 posto udjela ostvarenih tonskih kilometara na željezničkom tržištu.

Istovremeno, HŽ Cargo je prevezao 12,6 posto manje robe i trenutno ima 54,6 posto udjela ostvarenih tonskih kilometara.

Putnički prijevoz smanjen zbog epidemije

Za razliku od teretnog prijevoza, koji je na željeznici funkcionirao cijelo vrijeme 'lockdowna' bez nekih većih ograničenja, prijevoz putnika je u drugom tromjesečju željeznicom znatno smanjen u odnosu na isto vrijeme 2019., za gotovo 67 posto.

To znači da se tim prijevozom služilo gotovo 1,7 milijuna putnika u drugom tromjesečju ove godine, za razliku od njih 5,1 milijun koliko ih se vozilo u istom tromjesečju 2019.

Manje ih se vozilo i u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, kada se željeznicom prevezlo 4,7 milijuna putnika.

Uz to, HŽ Putnički prijevoz (koji jedini u Hrvatskoj može željeznicom prevoziti putnike) zabilježio je i 68 posto manje putničkih kilometara te 49,1 posto manje vlak kilometara za 49,1 posto.

"Glavni uzrok tom smanjenju bila je odluka Stožera civilne zaštite RH o privremenoj obustavi javnog željezničkog prijevoza putnika od 22. ožujka do 10. svibnja 2020.", komentiraju iz HAKOM-a.

Tagovi: željeznica, HAKOM, HŽ Cargo, HŽ Infrastruktura
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi nadoknadili jučerašnje gubitke
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi nadoknadili jučerašnje gubitke
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su indeksi ojačali 0,4 posto, i više nego nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, no i dalje uz mršav promet, jer nema važnijih poslovnih vijesti.
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
UZLET
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle osmi dan zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz u više od dvije godine, jer ulagači vjeruju da će središnje banke i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether
KRIPTOVALUTE
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether

NEW YORK - Tehnički analitičari smatraju da je nakon mjesec dana stagnacije došlo vrijeme za novi rast bitcoina i ethera.

Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
PUTOVANJA
Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
BAR - Dnevni međunarodni brzi voz na relaciji Bar – Beograd – Bar počeće danas opet da saobraća, saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore ŽPCG.
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
TURISTIČKA SEZONA
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
BERLIN - S obzirom na to da ADAC ima 22 milijuna članova, jasno je kakve koristi nam to donosi, rekla je Brnjac nakon sastanka pojasnivši kako bi konkretiziranje suradnje uvelike pridonijelo vidljivosti Hrvatske i olakšavanju dolazaka njemačkim gostima u našu zemlju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE