GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Željeznicom u 2020. prevezeno 34 posto manje putnika, ali i tri posto više tereta

Željeznicom u 2020. prevezeno 34 posto manje putnika, ali i tri posto više tereta
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2021 / 17:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Željeznicom je u Hrvatskoj lani prevezeno oko 13 milijuna putnika ili 34 posto manje nego u 2019., a robe prevezeno gotovo 15 milijuna tona ili tri posto više, pokazuju podaci HAKOM-a, iz kojeg iznose da je putnika manje, a tereta više bilo i u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Putnika je u 2020. manje u sva četiri tromjesečja, a po podacima sa internetskih stranica HAKOM-a (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti), najmanje se putnika vozilo vlakovima u drugom tromjesečju 2020. - njih svega 1,7 milijuna, za razliku od istog razdoblja 2019. kada ih se tako vozilo 5,1 milijun.

Ukupno gledano, pad od 34 posto u broju prevezenih putnika željeznicom znači i da ih je u 2020. prevezeno oko 6,7 milijuna manje nego u cijeloj 2019., dok ih je samo u četvrtom tromjesečju 2020. prevezeno 3,5 milijuna ili gotovo 2 milijuna manje nego u istim mjesecima 2019.

Dio pada broja putnika u 2020. svakako se može pripisati pandemiji, zaključanosti zemlje i regija za putovanje kao i ograničenjima putovanja iz europskih zemalja, iako se broj putnika koji se voze vlakovima u Hrvatskoj uzastopno smanjivao zadnjih nekoliko godina, i prije pandemije.

Rast prijevoza tereta, ali i udjela novih cargo prijevoznika

Sa teretnim ili cargo prometom za željeznicu je 2020. bila nešto bolja, jer je na godišnjoj razini (2020. vs. 2019.) tereta prevezeno 2,7 posto više, odnosno u 2020. prevezeno je 15 milijuna tona robe, a u 2019. je to bilo 14,6 milijuna tona.

I kada se promatraju podaci HAKOM-a za pojedino tromjesečje, tereta ili robe je u sva četiri u 2020. bilo prevezeno više nego u istim tromjesečjima 2019., pri čemu su drugo i treće tromjesečje 2020. bila na istoj razini kao 2019., sa po 3,6 milijuna tereta, dok su porasti bili u prvom i četvrtom tromjesečju, od sto tisuća (u četvrtom) do 400 tisuća više ( u prvom 2020.).

O prijevozu željeznicom iz HAKOM-a su u četvrtak iznijeli samo podatke s postocima za posljednje, četvrto tromjesečje 2020., među kojima skreću pažnju i na osam aktivnih ili, kako ih nazivaju, i novih teretnih željezničkih prijevoznika, koji su ostvarili i najveći porast, od gotovo 14 posto u prevezenoj robi i od 23,3 posto u tonskim kilometrima.

Time se i njihov udjel na tržištu povećao na gotovo 58 posto u prevezenoj robi i na 44 posto u tonskim kilometrima u odnosu na najvećeg željezničkog prijevoznika tereta HŽ Cargo, koji je u četvrtom tromjesečju 2020., po riječima iz HAKOM-a, zabilježio 3,6 posto manje prevezene robe.

Tagovi: željeznica, HAKOM, HŽ Cargo, HŽ Infrastruktura
PROČITAJ I OVO
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
UZLET
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle osmi dan zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz u više od dvije godine, jer ulagači vjeruju da će središnje banke i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether
KRIPTOVALUTE
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether

NEW YORK - Tehnički analitičari smatraju da je nakon mjesec dana stagnacije došlo vrijeme za novi rast bitcoina i ethera.

Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
PUTOVANJA
Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
BAR - Dnevni međunarodni brzi voz na relaciji Bar – Beograd – Bar počeće danas opet da saobraća, saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore ŽPCG.
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
TURISTIČKA SEZONA
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
BERLIN - S obzirom na to da ADAC ima 22 milijuna članova, jasno je kakve koristi nam to donosi, rekla je Brnjac nakon sastanka pojasnivši kako bi konkretiziranje suradnje uvelike pridonijelo vidljivosti Hrvatske i olakšavanju dolazaka njemačkim gostima u našu zemlju.
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
RAST
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
SARAJEVO - Cijena dionica sarajevskog Bosnalijeka na Sarajevskoj berzi porasla je danas 10 posto vinuvši se na najveći nivo u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE