GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Željko Lovrinčević: Kreće novi val krize, 'švicarac' će rasti

Željko Lovrinčević: Kreće novi val krize, 'švicarac' će rasti
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2011 / 08:41
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Iako je premijerka Kosor optimistično najavila da je ovo godina izlaska Hrvatske iz krize, to nam, bilo točno ili ne, neće puno pomoći. Naime, europskim zemljama prijeti nova recesija i kriza, a taj će val ponovo udariti na Hrvatsku.
Premijerkin ekonomski savjetnik Željko Lovrinčević procjenjuje da će u trećem kvartalu rast BDP-a biti otprilike na razini prethodnog tromjesečja, pa dva uzastopna kvartala s rastom BDP-a znače izlazak Hrvatske iz recesije. Time je potvrdio Kosoričine optimistične izjave iz Osijeka, da smo izašli iz krize, ali upozorava:

"Na kraju godine rast će biti oko 0,7 posto, što je manje od onoga što je većina prognostičara ali i službenih institucija planirala".

Podsjetimo, Vlada je proračun za ovu godinu sačinila prema planu da će BDP rasti po stopi od 1,5 posto.

Lovrinčević za Novi list objašnjava i kako situacija u okruženju ukazuje na dolazak novog nešto blažeg vala krize. "Zemlje poput Portugala, Irske, Grčke, Španjolske i Italije stavile su pod kontrolu rashode, ali sada su problem prihodi, jer ekonomija se ne oporavlja", naglašava Lovrinčević i dodaje da će to utjecati na cijenu kapitala ali će značiti i jačanje švicarskog franka u sljedećem razdoblju.

Smatra da bi se Hrvatska već sada trebala početi pripremati za novi val krize i to za početak izmjenama Zakona o radu, ako ne želi da ponovno sav teret krize ponese privatni sektor, odnosno radnici iz tog sektora.

"Uz to nužno je fiskalna pravila ugraditi u Ustav i jačati međunarodne devizne pričuve zemlje. Proračunski izdaci moraju se zamrznuti u 2012. godini. Većina tih stvari zahtijeva suglasje oporbe i vladajućih, a to će biti teško izvesti s obzirom na predizborno razdoblje", kaže Lovrinčević.
Tagovi: Željko Lovrinčević, financijska kriza, recesija, franak, krediti u švicarcima, krediti u francima
PROČITAJ I OVO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
Deveti uzastopni mjesec rasta vrijednosti udjela mirovinskih fondova
TREND
Deveti uzastopni mjesec rasta vrijednosti udjela mirovinskih fondova
ZAGREB - Na kraju siječnja 2021. vrijednost udjela (NAV) hrvatskih obveznih mirovinskih fondova iznosio je 120,24 milijarde kuna.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli više od dva posto
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi potonuli više od dva posto
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica zaronile na najniže razine u mjesec dana jer je ulagače uznemirio oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su prinosi na američke državne obveznice dosegnuli najviše razine u godinu dana.
Wall Street oštro pao, tehnološki sektor pod pritiskom
OŠTAR PAD
Wall Street oštro pao, tehnološki sektor pod pritiskom
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi oštro pali, pri čemu je Nasdaq zabilježio najveći dnevni gubitak u četiri mjeseca, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor nakon rasta prinosa na državne obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE