GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Željko Lovrinčević: Recesija s dvostrukim dnom realna u Hrvatskoj i EU

Željko Lovrinčević: Recesija s dvostrukim dnom realna u Hrvatskoj i EU
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2011 / 15:59
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta Zagreb rekao je danas da je sadašnja recesija najteža od 30-tih godina prošlog stoljeća te da je sve izvjesnija recesija s dvostrukim dnom u Europskoj uniji, a time posljedično i u Hrvatskoj.
Samo EU mogla bi ući u recesiju s dvostrukim dnom, što dovodi do značajne preraspodjele odnosa moći u svijetu, a ako bi Hrvatska bila zahvaćena, trebat će se za nju pripremiti, rekao je Lovrinčević na savjetovanju o ekonomskoj politici Hrvatske u 2012. koje se od 9. do 11. studenog održava u Opatiji u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista.

Lovrinčević je kazao da rast hrvatskog BDP u 2011. može biti samo 0,2 posto, a da je sljedeća godina u tom smislu neizvjesna. Zaposlenost će, smatra, biti nepromijenjena, odnosno blago padajuća na godišnjoj razini uz oporavak u drugom dijelu 2012.

Kao glavne slabosti koje je u Hrvatskoj razotkrila kriza, Lovrinčević je naveo fragmentiranost društva, nemogućnost suglasja oko reforma te institucionalne slabosti u koje je uvrstio i to što su "regulatori sve više pod utjecajem privatnog sektora". Slabosti su introvertirani gospodarski sustav, koji vuku državne infrastrukturne investicije, te slaba konkurentnost prerađivačke industrije.

Lovrinčević drži da balon na tržištu nekretnina još nije ispuhan te da ga održavaju banke, da će nastavak sadašnjeg modela gospodarenja biti iscrpljen tijekom mandata sljedeće vlade te da se broj "prodavača lakih rješenja rapidno povećava s dolaskom izbora".

Lovrinčević je ostavio mjesta optimizmu kazavši da je u posljednje dvije godine očuvana makroekonomska stabilnost, da su završeni pregovori o ulasku u EU te da je započela transformacija društva, borba protiv korupcije i tansparentnost na svim razinama.

Ističe da pojačano treba raditi na fiskalnoj konsolidaciji, da treba napraviti troškovnu prilagodbu gospodarstva kroz internu devalvaciju, da se Zakon o radu mora promijeniti zbog neodrživosti kolektivnih ugovora u javnom sektoru.

Nova vlada treba imati državnički kapacitet, sposobnost okupljanja fragmentiranog društva, hrabrost za preuzimanje odgovornosti, kompaktnost, mora biti opredijeljena za izgradnju poduzetničkog društva i neovisnih institucija u borbi protiv korupcije, rekao je.

Nova vlada mora raditi na zaštiti nacionalnih interesa u okružju EU i na jačanju nacionalnog identiteta, kazao je Lovrinčević te zaključio da predizborna kampanja po sadržaju i karakteru nije ohrabrujuća, navodeći "dvojbu birača između nedostajuće vjerodostojnosti i kapaciteta za provedbu s jedne i sadržajno promašenog programa s druge strane".
Tagovi: Željko Lovrinčević, BDP, hrvatski BDP, recesija, recesija s dvostrukim dnom, nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Serija rasta indeksa zaustavljena, promet pao
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Serija rasta indeksa zaustavljena, promet pao
BEOGRAD – Višednevni rast indeksa Beogradske berze prekinut je danas, a pala je trgovinska aktivnost.
Preminuo Bernard Madoff
IN MEMORIAM
Preminuo Bernard Madoff
NEW YORK - Bernard Madoff, osuđen zbog toga što je vodio najveću poznatu investicijsku prijevaru u povijesti, umro je u srijedu u američkom saveznom zatvoru gdje je služio 150 godina zatvora, objavila je savezna zatvorska uprava.
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, promet skroman
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, promet skroman
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi blago oslabili, nakon jučerašnjeg skromnog rasta, no uz nešto veći promet, pri čemu su dvije dionice imale milijunski promet - povlaštena Adrisa i Zagrebačke banke.
Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju za olakšana putovanja
CIJEPLJENJE
Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju za olakšana putovanja
BERLIN - Njemačka će do ljeta svojim građanima koji su cijepljeni ponuditi potvrdu kojom će, između ostalog, biti omogućeno lakše putovanje, javljaju njemački mediji u srijedu pozivajući se na izvore u vladi.
Analitičari: Središnja turistička sezona ipak bi trebala biti bolja od lanjske
PROGNOZE
Analitičari: Središnja turistička sezona ipak bi trebala biti bolja od lanjske
ANALIZA - Razine iz 2019. u pogledu broja dolazaka i noćenja turista kao i financijski rezultat koji se odnosi na turističku potrošnju zasigurno neće biti dosegnute.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE