GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Željko Lovrinčević: U Hrvatskoj kao da imamo dvije odvojene ekonomije

Željko Lovrinčević: U Hrvatskoj kao da imamo dvije odvojene ekonomije
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2012 / 09:29
Autor: SEEbiz / Globus
ZAGREB - Željko Lovrinčević smatra da se u hrvatskom gospodarstvu trenutnbo odvija nekoliko paralalnih procesa, ali i da će vlast još vrlo kratko moći ležerno vladati na način kao dosad.
Ekonomski institut objavio je prognozu da će hrvatsko gospodarstvo ove godine pasti jedan posto u odnosu na 2011. Ministar Linić odmah je polemizirao s tim procjenama i rekao da ovdje sjede statističari koji ne daju realne procjene hrvatskog gospodarstva. Kako ste vi doživjeli takve njegove opaske?

- Ja osobno nisam radio na tim projekcijama, ali ono što sam imao priliku vidjeti, to je u prosjeku ostalih projekcija. Projekcija pada gospodarskih aktivnosti od minus jedan posto u okviru je projekcija koje koristi Hrvatska narodna banka, Svjetska banka i MMF i nalaze se u kategoriji takozvanih relativno optimističnih projekcija jer druge kuće, uključujući i poslovne banke i slične agencije, imaju nešto negativnije prognoze za Hrvatsku od ovih. Stoga mislim da je projekcija objektivna.

U kakvoj se mi zapravo situaciji danas ekonomski nalazimo?

- Događa se nekoliko paralelnih procesa. Sasvim je izvjesno da je Hrvatska u prvom kvartalu ove godine ušla vrlo brzo u novu recesiju i da će zabilježiti pad u prvom kvartalu ove godine u rasponu od 1,5 do 2 posto na međugodišnjoj razini. No, istovremeno se događa i proces poboljšanja punjenja proračuna, pa se čini kao da gledate dvije odvojene ekonomije. S jedne strane proizvodnja pada i pada zaposlenost, pogoršavaju se uvjeti u međunarodnoj razmjeni, a s druge strane u proračunu ima dovoljno prihoda, što je posljedica jednokratnih učinaka poput povećanja stope PDV-a, promjena u sustavu oporezivanja dobiti i jednim dijelom pojačanih aktivnosti Porezne uprave na prikupljanju i naplati poreza iz prethodnih razdoblja. To ne bi smjelo stvoriti lažnu sliku o bitnom poboljšanju porezne osnovice jer je riječ o privremenim učincima dok proizvodnja i dalje pada. Slika je takva da ministar financija iskazuje zadovoljstvo jer puni proračun, dok svi drugi osjećaju pad realnoga životnoga standarda. Dobar dio troškova u ovoj je situaciji prebačen na sektor kućanstava. Usporedbe radi, krizni porez prethodnoj je vladi donosio 2,5 milijardi kuna godišnje, a on je uglavnom zahvaćao one koji imaju primanja preko šest tisuća kuna, a današnje opterećenje kućanstava kroz cijene energenata, veću stopu PDV-a i komunalnih naknada, dva i pol puta je veće nego što je bio krizni porez. Sektor kućanstava odgovorio je na jedini način na koji je mogao, a to je smanjenjem potrošnje. Vlada će morati uložiti puno truda kako bi pojedinim manjim investicijama države vratila i povjerenje građana i poduzetnika.

Od kraja svibnja, kad se opozicija konsolidira i kad počne socijalni pritisak, prestat će i ovo ležerno vladanje u kojem se odlučuje bez objašnjenja građanima, smatra Lovrničević.

globus.jutarnji.hr
Tagovi: Željko Lovrinčević, Slavko Linić, porezi, PDV, povećanje PDV-a, proračun
PROČITAJ I OVO
Coinbase u debiju dosegao vrijednost od preko 85 milijardi dolara
DOGAĐAJ DANA
Coinbase u debiju dosegao vrijednost od preko 85 milijardi dolara
NEW YORK - Dugoočekivani tržišni debi Coinbasea bio je baš onakav kakvog su mnogi i očekivali. Spektakularan.
Beogradska berza: Serija rasta indeksa zaustavljena, promet pao
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Serija rasta indeksa zaustavljena, promet pao
BEOGRAD – Višednevni rast indeksa Beogradske berze prekinut je danas, a pala je trgovinska aktivnost.
Preminuo Bernard Madoff
IN MEMORIAM
Preminuo Bernard Madoff
NEW YORK - Bernard Madoff, osuđen zbog toga što je vodio najveću poznatu investicijsku prijevaru u povijesti, umro je u srijedu u američkom saveznom zatvoru gdje je služio 150 godina zatvora, objavila je savezna zatvorska uprava.
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, promet skroman
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, promet skroman
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi blago oslabili, nakon jučerašnjeg skromnog rasta, no uz nešto veći promet, pri čemu su dvije dionice imale milijunski promet - povlaštena Adrisa i Zagrebačke banke.
Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju za olakšana putovanja
CIJEPLJENJE
Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju za olakšana putovanja
BERLIN - Njemačka će do ljeta svojim građanima koji su cijepljeni ponuditi potvrdu kojom će, između ostalog, biti omogućeno lakše putovanje, javljaju njemački mediji u srijedu pozivajući se na izvore u vladi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE