" /> "> Žilnik: Budalaština je raspad Jugoslavije porediti sa Brexitom | SEEbiz.eu

Žilnik: Budalaština je raspad Jugoslavije porediti sa Brexitom

Žilnik: Budalaština je raspad Jugoslavije porediti sa Brexitom
DEBATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2016 / 18:35
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - U okviru književnog festivala "Krokodil" u UK Parobrod danas je održana debata "Između čekića ideologije i nakovnja politike - umetnost u post Jugoslaviji", na kojoj je Brexit bio povod da se učesnici prisete raspada Jugoslavije.
Reditelj Želimir Žilnik ocenio je da nema mesta poređenju raspada bivše Jugoslavije sa Brexitom, a istoričarka Dubravka Stojanović navela da su Britanci izabrali da budu svoj na svome, podsećajući da se taj izraz koristio na prostoru bivše Jugoslavije 1989-90.

Debata je održana iz dva dela, kako je rekla Stojanović za Tanjug, "kao ženska i muška", pa su osim Stojanovićeve na prvoj učestvovale Rumena Bužarovska i Tanja Stupar Trifunović, a na drugoj Oliver Frljić i Želimir Žilnik.

Iako Brexit nije trebalo da bude tema debate, učesnici su se neizbežno prisetili izlaska Slovenije iz Jugoslavije i svega onoga što je usledilo, zbog čega su, kaže Stojanovićeva, učesnici debate podelili osećaj poraza.

"Uprkos svim racionalnim argumentima i svim savetima finansijskih stručnjaka i računicama, Britanci su izabrali da budu svoj na svome i da se vrate sebi. To su oni argumenti koje smo slušali ovde 1989-90. godine", rekla je Stanojević.

Ona navodi da se sa Bužarovksom i Stupar-Trifunovićevom šalila na račun Jugoslavije kao avangarde koja je prva pokrenula taj čuveni argument "svoj na svome", kao i da se i dalje nada da je Evropska unija racionalni koncept i interesna zajednica, ali ne oko kase, već oko  vrednosti koje ona treba da brani.

"Želim da verujem i Julianu Assangeu da je Britanija oduvek kočila Evropsku uniju da postane bolja, da postane socijalno pravednija, što je Britanija uvek sprečavala. Sad ostaje da verujemo Assangeu da će ovo biti dobro za Evropsku uniju", rekla je Stojanović.

Tokom drugog dela debate, reditelj Želimir Žilnik, kao engleski đak, kaže da se na temu Brexita u domaćim medijima navođeni neadekvatni primeri iz naše prošlosti.

"Britanci su bili kolonijalna sila i iz njihove perspektive izlazak iz Unije je drugačija strvar. Porediti izlazak Britanije iz Unije sa raspadom Jugoslavije deluje kao budalaština", rekao je Žilnik.

Hrvatski pisac Oliver Frljić smatra da je Brexit za Srbiju dramatičan čin, jer je kandidat za članicu, ali da je u pitanju demokratska odluka u kojoj su učestvovali politički nepismeni i nekompetentni, kao i kod nas, s čime se Žilnik ne slaže:

"Raspad Jugoslavije nije došao jer su se mase pobunile, već su političari dizajnirali takvu retoriku i salto mortale u ime ideologije kojom su vladali."  

Poznati reditelj smatra i da cenzura u umetnosti u bivšoj SFRJ nije bila tolika koliko se to predstavlja, već da se odluka donosila na osnovu dijaloga kao razgovora koji sadrži intelektualne argumente i kritičke tonove.

"Umetnost ne može da promeni tok stvari, ali umetnost je promenjeni tok", rekao je Žilnik i dodao da umetnici treba da budu srećni što izazivaju gnev onih koje žele da nerviraju.

"Moramo biti svesni da živimo u malim kulturama, gde su mladi pred zidom pred kojim treba da smisle kako da obezbede egzistenciju ako neće da budu robovi aparatčika", poručio je Žilnik na tribinu u Parobrodu.
Tagovi: Želimir Žilnik:, raspad Jugoslavije, Jugoslavija, Brexit, Dubravka Stojanović, Oliver Frljić, Julian Assange, književni festival Krokodil
PROČITAJ I OVO
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
GUŽVE
Za vikend u Splitu 37.000 putnika
SPLIT - Zrakoplovi i putnici polako, ali sigurno vraćaju se u splitsku zračnu luku, u kojoj se za vikend očekuje deset tisuća putnika, a tome treba pribrojiti još i 27 tisuća putnika u gradskoj luci.
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
PRINOS
SBITOP ove godine s najvećim prinosom u Europi
LJUBLJANA - Europska središnja banka sastala se u četvrtak. Kako nema znakova promjena u monetarnoj politici (ECB će i u trećem tromjesečju održavati visoku razinu kupnje pandemijskih vrijednosnih papira od drugog tromjesečja), indeksi dionica postavljaju nove rekorde, slične američkim.
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
TURIZAM
Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
PODGORICA - Na Crnogorskom primorju gostiju nema. Organizovanih dolazaka turista nema i stanje je mnogo lošije nego 2019. godine.
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
METALI
Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
ZAGREB - Cijene osnovnih metala, procjenjuje Svjetska banka, u prosjeku će ove godine biti 36 posto više nego lani, ali u 2022. godini trebale bi se vratiti, "jer će ublažiti neka ograničenja u ponudi".
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
LONDON - Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači nisu htjeli previše riskirati zbog jačanja inflacijskih pritisaka u najvećim svjetskim gospodarstvima, što bi moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE