GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žitarice u Hrvatskoj u godinu dana poskupjele čak 57%

Žitarice u Hrvatskoj u godinu dana poskupjele čak 57%
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju ove godine porasle su za 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Cijene biljnih proizvoda porasle su za 12,7 posto, a cijene žive stoke, peradi i stočnih proizvoda za 10,2 posto.

Na porast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, najviše je utjecao porast najviše je utjecao porast cijena žitarica, za 57 posto, industrijskog bilja, za 34,1 posto i vina, za 14,3 posto, koje imaju najveći udio u biljnoj proizvodnji u prvom tromjesečju 2022.

Osjetnije su u prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle, porasle i cijene krumpira, uključujući sjemenski, za 139,5 posto.

Cijene povrća porasle su za 1,9 posto, cvijeća i sadnica za 5,5 posto.

Na porast cijena stoke, peradi i stočnih proizvoda u usporedbi s istim tromjesečjem 2021., pak,utjecale su veće cijene u svim skupinama stočarstva i cijene stočnih proizvoda, ističu iz DZS-a.

U skupini proizvoda koji čine najveći udio u stočarstvu, u prvom su tromjesečju ove godine najviše porasle cijene goveda, za 22,5 posto, cijene mlijeka, za 6,8 posto i cijene svinja, za 4,8 posto.

Cijena ovaca i koza porasle su za 23,9 posto.

Po podacima DZS-a, cijene cijene konzumnih jaja za 13,7 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u prvom su tromjesečju 2022. su u usporedbi s istim tromjesečjem 2021. veće 40,2 posto. Na tako snažan rast utjecao je porast cijena u svim skupinama inputa.

Pritom je cijena gnojiva porasla enormnih 168,7 posto, a energije i maziva za također iznimno visokih 62,1 posto, navode iz DZS-a.

Cijene stočne hrane porasle su za 25,2 posto, sjemena i sadnog materijala za 11,5 posto, sredstava za zaštitu bilja za 3,9 posto i veterinarskih usluga za 1,7 posto, pokazuju statistički podatci o cijenama poljoprivrednih proizvoda.

Tagovi: žitarice, pšenica, kukuruz, ječam, krumpir
PROČITAJ I OVO
U nevremenu uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća
KATASTROFA
U nevremenu uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća
VARAŽDIN, KRAPINA, ČAKOVEC - Snažno nevrijeme praćeno tučom koje je u srijedu poslijepodne zahvatilo sjevernu Hrvatsku izazvalo je velike štete na objektima i poljoprivrednim površinama pri čemu je uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnja cvijeća.
Zagrebačka burza: Valamar i HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar i HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela letargičnu trgovinu i blagi rast indeksa.
Indija neće ukinuti zabranu izvoza pšenice, ali planira izravnu trgovinu s vladama
PŠENICA
Indija neće ukinuti zabranu izvoza pšenice, ali planira izravnu trgovinu s vladama
DAVOS - Indija nema plan skorog ukidanja zabrane izvoza pšenice, ali će nastaviti dogovarati poslove koji se sklapaju izravno s drugim vladama, rekao je ministar trgovine te zemlje Piyush Goyal.
Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za euro
EURO
Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za euro
ZAGREB - Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za uvođenje eura početkom 2023., a velika većina boji se da će uvođenje jedinstvene valute dovesti do prešutnog povećanja cijena, pokazali su rezultati istraživanja predstavljani u srijedu u Zagrebu.
ECB: Oko 10 posto kućanstava posjeduje kripto imovinu
KRIPTOVALUTE
ECB: Oko 10 posto kućanstava posjeduje kripto imovinu
FRANKFURT - Oko 10% kućanstava u šest zemalja eura obuhvaćenih studijom Europske središnje banke (ECB) posjeduje kripto imovinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE