GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Živko Budimir: Neću dopustiti protuustavnu smjenu

Živko Budimir: Neću dopustiti protuustavnu smjenu
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2012 / 14:23
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir upozorio je u ponedjeljak kako Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) pokušava na protuustavan način provesti smjenu postojeće izvršne vlasti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu te je najavio kako će se takvim pokušajima odlučno usprotiviti koristeći sva zakonom dopuštena sredstva.
"Moja ustavna obveza je štititi ustav i ustavni poredak Federacije BiH, osigurati poštivanje zakona i zakonito postupanje i u tu svrhu upotrijebit ću sve zakonom propisane ovlasti i institucije kako bih to i osigurao", izjavio je Budmir na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu sazvanoj u povodu aktualne političke krize izazvane pokušajem uspostave nove vladajuće koalicije.

Budimirova je ocjena kako se novu vlast pokušava uspostaviti protuzakonito i neprimjerenim pritiscima što je usporedio s nekom vrstom državnog udara.

"U demokratskim društvima promjena vlasti mora slijediti procedure ugrađene u ustav i zakone tog društva. U protivnom to djelovanje je protuustavno, odnosno izvan zakona i smatra se protuustavnim djelovanjem, odnosno rušenjem ustavnog poretka ili državnim udarom", izjavio je predsjednik FBiH.

SDP BiH je novu koaliciju dogovorio sa HDZ BiH i HDZ 1990. te sa Savezom za bolju budućnost (SBB) nakon što je odlučio raskinuti partnerstvo sa Strankom demokratske akcije (SDA) ali i Hrvatskom strankom prava (HSP) čiji je član i predsjednik FBiH Budimir.

Smjena federalne vlade koju pokušava provesti SDP u suradnji s novim koalicijskim partnerima moguća je jedino ako se s tim suglasi predsjednik te dopredsjednici etiteta.

Budimir je upozorio kako se i prije pokušaja promjene sastava vlade Federacije BiH ministri iz SDP-a već ponašaju protuzakonito donoseći odluke za koje nemaju potporu hrvatskih te ministara iz SDA. SDP-ovi su ministri tako prošlog tjedna donijeli odluku o pokretanju postupka smjene direktora važnih javnih poduzeća poput BH telekoma i HT Mostar gdje su ranije postavljeni kadrovi bliski SDA-u i HSP-u.

"Svaki pokušaj provedbe tih odluka tretirat ću kao postupanje protivno ustavu i zakonima Federacije BiH i bit ću primoran upotrijebiti mehanizma zaštite ustava i ustavnog poretka u FBiH", kazao je Budimir dodajući kako je začuđen protuzakonitim postupanjem federalnog premijera Nermina Nišića i ministara iz SDP-a.

Premijer Nikšić u međuvremenu je podnio kaznenu prijavu protiv Budimira optužujući ga za zloporabu službenog položaja i ovlasti jer je smijenio potpredsjednika vlade i ministra prostornog uređenja Desnicu Radivojevića. Radivojević je pak prije smjene napustio SDA čiji je bio član i prešao u SDP pa je SDA zbog toga od Budimira zatražila njegovu smjenu.

Tagovi: Živko Budimir, Vlada Federacije BiH, SDP BiH
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, no podršku i dalje crpi iz viših prinosa na američke državne obveznice i očekivanja rasta ključnih kamatnih stopa u SAD-u.
Porezom na bogate dobivamo zlatni rudnik od 2520 milijardi dolara
POSEBAN POREZ?
Porezom na bogate dobivamo zlatni rudnik od 2520 milijardi dolara
ZAGREB - Više međunarodnih organizacija, uključujući nevladinu udrugu Oxfam i skupinu milijunaša filantropa, predlaže uvođenje poreza najbogatijim ljudima na planetu, što bi omogućilo izlazak milijardu drugih iz siromaštva i cijepljenje protiv covida-19 za cijeli svijet.
Nekretninska tvrtka Equinox izlazi na Ljubljansku borzu
POTEZI
Nekretninska tvrtka Equinox izlazi na Ljubljansku borzu
LJUBLJANA - Slovenska tvrtka za nekretnine Equinox priopćila je da planira izlazak na Ljubljansku borzu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi pad indeksa
TOKYO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer će uskoro američki Fed povećati kamatne stope, dok su cijene nafte dosegnule najviše razine u sedam godina.
Wall Street oštro pao, očekuje se rast kamata
PAD
Wall Street oštro pao, očekuje se rast kamata
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer u očekivanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke rastu prinosi na državne obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE