GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlatna kolekcija akademika Luke Paljetka

Zlatna kolekcija akademika Luke Paljetka
ANTOLOGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2016 / 11:24
Autor: Jurica Ilić
ZAGREB - Iz Croatia Recordsa ponovo dobre vijesti. U prodaji je jedinstvena dvostruka kolekcija pjesama "Gold collection" na kojem se nalazi 38 poznatih pjesama koje je napisao jedan od najboljih suvremenih hrvatskih pjesnika, akademik Luko Paljetak.
Među najznačajnijim pjesmama na izdanju izdvajaju se legendarna "U svakom slučaju te volim" u izvedbi Ibrice Jusića, "Na Stradunu" Tereze Kesovije, "Poziv na ples" Frane Lasića, zatim Pattierina "To je zemlja gdje smo rasli", "Noina Arka" Hrvoja Hegedušića te Arsenova "Gosparu Šišmundu (Šegrtujući)" ali i mnoge druge u koje je Luko utkao svoj pjesnički talent. I sam pjesnik na izdanju izvodi nekoliko recitacija - "Proljeće u samostanu", "Cvijeti Zuzorić", "Svi lažu" i "Upute kako se gradi kula od karata" koje zaokružuju opus ovog izvanrednog umjetnika. Pjesme za "Gold Collection" odabrao je upravo gospar Luko, uz srdačnu pomoć stalnog suradnika, Darka Matičevića čijih je 7 skladbi također pronašlo svoje mjesto na ovome izdanju.

"Glazbeni odaziv Lukovoj poeziji okupio je elitu domaće glazbene scene, pretežno skladatelja i pjevača iz sredozemnog kruga, a u nemimoilaznoj mjeri baš i iz samog Grada. Doista, u rasponima od Arsena Dedića i Tereze Kesovije, preko Hrvoja Hegedušića i Ibrice Jusića, pa do Iva Pattiere i Draka Matičevića veliki je broj onih koji su osjetili potrebu da se druže s Lukovim pjesmama i tako oduže bliskoj im i neophodnoj poeziji. A taj je broj još mnogo veći kad pridodamo sudionike kolektivnih, grupnih izvedbi, od "Dubrovačkih trubadura", preko klape "Maestral", pa do Ansambla "Linđo". Konačno, uz pojedinačne glazbene doprinose Dubravke Jusić, Zvonka Spišića i Frana Lasića, oglašava se i sam autor kao kazivač duboko prožet sintezijskim iskustvima. I iz ove inicijative Luko Paljetak izlazi u svoj širini i dubini svoje poetske imaginacije", istaknuo je Tonko Maroević u tekstu "Slavlje zvuka u čast Luka" koji se nalazi u knjižici izdanja.

"Zapravo, "Zlatna kolekcija" Luka Paljetka nema lošeg mjesta. Taj velikan suvremene hrvatske književnosti odlično je prihvaćen i u estradnim vodama, najviše zbog njegova razbarušenog i neoficijelnog pjesničkog stila i izraza. Sve je to toliko vrijedno, koliko je impozantna i biografija našeg dragog suvremenika: Luko Paljetak, pjesnik, prozaist, dramski pisac, esejist, prevoditelj, pisac za djecu, redatelj i urednik rođen je u Dubrovniku 19. kolovoza 1943. Učiteljsku školu i dva semestra Pedagoške akademije završio je u Dubrovniku. Diplomirao je 1968. kroatistiku te engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru. Disertacijom o književnom djelu Ante Cettinea doktorirao je 1992. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon studija radio je kao redatelj i dramaturg u kazalištu lutaka Zadar, a zatim kao asistent na Filozofskom fakultetu (1972. - 1978.). Redoviti je član HAZU od 1997., dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (2003.), prvi inozemni član ruske Akademije ruske književnosti (2013.), te član Slavenske akademije sa sjedištem u Varni (2015.). Živi u Dubrovniku.

Autor je velikog broja pjesničkih zbirki, triju romana, dramskih i proznih tekstova, slikovnica za djecu, knjiga studija, ogleda i feljtona, likovnih monografija, antologija, te vrsnih prijevoda djela svjetske književnosti. U slobodno se vrijeme bavi slikarstvom. Luko Paljetak dobitnik je mnogih književnih nagrada, među kojima i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (2013.), te Puškinove medalje za istaknuti umjetnički doprinos suvremenoj europskoj kulturi (2013.).

Taj divni čovjek prave renesansne širine znanja i talenta nije se stidio pomagati ni mlađima, ne samo kao profesor ili učitelj. Rado se sjećam da nam je krajem sedamdesetih godina bio vrijedan suradnik u listu dubrovačke omladine "Laus" (što je ime stijene na kojoj je izgrađen Dubrovnik) a kojemu su urednici bili Vedran Benić, Davor Mojaš i Mirjana Rakela, pa pjesnik Milan Milišić, a gdje je i meni bio urednik mojoj jedinoj zbirci poezije " Kasno popodne u mrtvoj sezoni". Kad spomenemo samo nabrojena imena od akademika gospara Paljetka do akademika Tonka Maroevića, da se tu zasad zaustavimo, znamo da ipak ima još nade za hrvatsku kulturu i intelektualce koji se hrane znanjem i žive artističku ljepotu! Zato i pojavu Paljetkove "Zlatne kolekcije" smatramo kulturnim činom u ovim kulturi nesklonim vremenima.

Tagovi: Luko Paljetak, Ibrica Jusić, Đelo Jusić, Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Croatia Records, Hrvoje Hegedušić, Frano Lasić
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE