GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato se zadržalo blizu rekordnih visina

Zlato se zadržalo blizu rekordnih visina
PLEMENITI METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 07:57
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene zlata ostale su stabilne u srijedu blizu rekordnog vrha postignutog u prethodnoj sesiji, budući da je povoljna kombinacija inflatornih rizika u nastajanju i tekućih geopolitičkih napetosti poduprla sigurni metal.

Promptno zlato se malo promijenilo na 2351,94 dolara za uncu od 0339 GMT, nakon što je u utorak dosegnulo rekordnu vrijednost od 2365,09 dolara. Fjučersi američkog zlata ojačali su 0,3% na 2369,90 USD.

"Zlato se razlikuje od svojih tradicionalnih ključnih pokretača... Zbog geopolitičkih napetosti, središnje banke na tržištima u razvoju gomilaju zlato kako bi diverzificirale rizik, određena volatilnost kineske valute i pojava rizika od inflacije također pokreću cijene trenutno", ANZ rekao je robni strateg Soni Kumari.

Snažna kupnja središnje banke, sigurni priljevi usred povećanih geopolitičkih rizika i potražnja od fondova koji prate zamah potaknuli su rast poluga od 14% do sada ove godine.

Očekuje se da će izvješće o indeksu potrošačkih cijena u SAD-u (CPI) za ožujak koje treba biti objavljeno u 12:30 GMT pokazati da je međugodišnji CPI porastao na 3,4%, dok se predviđa usporavanje temeljnog CPI na 3,7%, prema anketi Reutersa.

Tržišta također čekaju zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u ožujku koji je zakazan za 18:00 GMT. Fed je prošli mjesec držao kamatne stope stabilnima u rasponu od 5,25%-5,50% i naznačio da i dalje očekuje njihovo smanjenje za 75 baznih bodova do kraja 2024.

Snažno izvješće o zapošljavanju u SAD-u prošlog tjedna koje je nadmašilo predviđanja, potaknulo je više pitanja o izvedivosti smanjenja stopa ove godine.

Više kamatne stope smanjuju privlačnost držanja zlata koje ne donosi prinos.

Spot srebro se malo promijenilo na 28,15 dolara za uncu, nakon što je u utorak dosegnulo najviše razine od lipnja 2021.

"Vidimo da će srebro nadmašiti zlato ove godine i očekujemo da će se potražnja za ulaganjima koja je zaostajala za cijene srebra okrenuti i počet ćete vidjeti kako cijene upravo sada dobivaju zamah", dodao je ANZ Kumari.

Platina je pala za 0,1% na 978,50 USD, a paladij je pao za 0,2% na 1.090,78 USD.

Tagovi: ZLATO, SREBRO, PLATINA
PROČITAJ I OVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE