GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Znakovi oporavka su tu, ali su nedovoljno snažni

Znakovi oporavka su tu, ali su nedovoljno snažni
NEDOVOLJNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2015 / 11:02
Autor: RBA analize
ANALIZA - Posljednji podaci HNB-a koji pokazuju rezultate mjesečnog anketnog istraživanja percepcije potrošača u lipnju su zabilježili poboljšanje kretanja sva tri kompozitna indeksa. Iako se i dalje nalaze u negativnoj zoni, zabilježili su smanjenje negativnih vrijednosti na mjesečnoj i godišnjoj razini.
Pritom veće zabilježene vrijednosti indeksa u odnosu na prethodno razdoblje upućuju na porast potrošačkog optimizma.

Kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) koji odražava očekivanja kroz narednih 12 mjeseci glede financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj zabilježio je mjesečni rast od 3,2 indeksna boda te je s -11,5 koliko je iznosio u svibnju porastao na -8,3 u lipnju, što je ujedno i najviša vrijednost tog indeksa od siječnja 2012. godine. U odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je rast IOP indeksa za 15,4 indeksnih bodova. Usprkos poboljšanju na mjesečnoj i godišnjoj razini spomenuti pokazatelj bez obzira na pozitivan trend i dalje bilježi negativne vrijednosti, odražavajući posljedice dugogodišnje recesije što još uvijek ne ostavlja značajniji prostor za veći optimizam potrošača.

Istovremeno, kompozitni indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa u sebi sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje, porastao je s razine -23,0 koliko je iznosio u svibnju na -20,7 u lipnju ove godine. Tako je zabilježen rast IPP indeksa za 2,3 indeksnih bodova na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj razini porastao za 14 indeksnih bodova. Vrijedi spomenuti da je vrijednost IPP indeksa u lipnju najviša od travnja 2008. godine. Pozitivan doprinos rastu ovog indeksa došao je dobrim dijelom od rasta pozitivnih očekivanja ispitanika glede promjene ukupne ekonomske situacije u zemlji u narednoj godini dana (što potvrđuju vrijednosti indeksa ovog anketnog odgovora koji je u lipnju porastao na razinu -12,6 čime je zabilježen njegov mjesečni i godišnji rast od 4,3 odnosno 20,9 indeksnih bodova). Također, pozitivan doprinos kretanju IPP indeksa pristigao je i od rasta očekivanja glede mogućnosti osobne štednje tijekom sljedećih 12 mjeseci, čiji se indeks odgovora na godišnjoj razini povećao za 2,4 indeksna boda.

Kompozitni indeks raspoloženja potrošača (IRP) koji pokazuje rezultate anketnog ispitivanja na tri razine: ocjenu financijske situacije kućanstva i ocjenu ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te stav o trenutnoj mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara za kućanstvo također je zabilježio rast na mjesečnoj i godišnjoj razini. Ovaj indeks je porastao sa -34,0 u svibnju na -28,7 u lipnju (mjesečni rast od 5,3 indeksna boda) te je na godišnjoj razini zabilježio značajan dvoznamenkasti rast od 15,5 indeksnih bodova. Pozitivan doprinos godišnjem rastu ovog indeksa došao je od bolje percepcije ekonomske situacije tijekom posljednjih 12 mjeseci (godišnji rast indeksa odgovora za 24,8 indeksnih bodova), kao i boljih anketnih rezultata koji se odnose na ocjenu trenutnih mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara za kućanstvo (godišnji rast indeksa odgovora za 11,3 indeksna boda). Veća vrijednost IRP indeksa posljednji puta je zabilježena u travnju 2008. godine što govori o rastućem potrošačkom optimizmu, no bez obzira na pozitivne trendove još jednom ističemo kako se vrijednost i ovog indeksa nalazi još uvijek u negativnoj zoni (s napomenom da je maksimalna vrijednost kompozitnog indeksa jednaka 100).

Možemo zaključiti da ne treba podcjenjivati naznake pozitivnih trendova u smislu poboljšanja vrijednosti kompozitnih indeksa, no očigledno je potreban znatno snažniji (makroekonomski) poticaj kako bi se njihove vrijednosti izdignule iznad svojih negativnih vrijednosti.

Tagovi: indeks očekivanja potrošača, indeks pouzdanja potrošača, indeks raspoloženja potrošača, HNB, Hrvatska narodna banka, hrvatski BDP, gospodarski oporavak
PROČITAJ I OVO
U Švicarskoj će skijanja ipak biti, ali uz ograničenja
SKIJANJE
U Švicarskoj će skijanja ipak biti, ali uz ograničenja
BERN - Za Božić će se moći skijati u Švicarskoj, ali uz ograničene kapacitete, objavila je u petak vlada, dok je ona u Italiji rekla da će preko blagdana skijaške staze biti zatvorene.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, građevinari najveći dobitnici
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, građevinari najveći dobitnici
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi blago ojačali, podebljavši ovotjedne dobitke koji su premašili 3 posto, no uz vrlo skroman promet.
Udruženja pozivaju europske vlade da zaustave ograničenja i spase zimski turizam
APEL
Udruženja pozivaju europske vlade da zaustave ograničenja i spase zimski turizam

BERLIN - Krovno europsko udruženje putničkih agencija ECTAA i mreža NET koja okuplja udruge iz privatnog sektora u europskom turizmu, pozvali su u petak europske vlade da odmah zaustave mjere karantene i ograničenja putovanja te tako spase sezonu zimskog turizma, izvijestili su iz ECTAA-e.

Dolar na putu najvećeg tjednog gubitka u mjesec dana
FOREX
Dolar na putu najvećeg tjednog gubitka u mjesec dana

LONDON - Tečaj dolara u petak se zadržao nedaleko nove najniže razine u 2,5 godine prema šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima i na putu je najvećeg tjednog gubitka u zadnjih mjesec dana, dok investitori za nove smjernice čekaju izvješće o zaposlenosti u SAD-u.

Europski indeksi blago porasli na kraju tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Europski indeksi blago porasli na kraju tjedna
FRANKFURT - Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago porasle, što se ponajviše zahvaljuje jačanju energetskog sektora, no trguje se oprezno, kao i proteklih dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE