GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Znakovi oporavka tržišta nekretnina u Hrvatskoj

Znakovi oporavka tržišta nekretnina u Hrvatskoj
CIJENE NEKRETNINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2015 / 10:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema Indeksu cijena nekretnina koje izrađuje CentarNekretnina, tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini rastu za 0,6%, dok su na godišnjoj razini više 1,6%.

U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim, već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava.

Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina i na Jadranu i u Zagrebu rastu u odnosu na prethodni mjesec.
 
Tablica pokazuje prosječne cijene stanova, kuća i apartmana u Zagrebu i na Jadranu te njihove promjene na mjesečnoj i godišnjoj razini. Najskuplji kvadrat zagrebačkog stana prosječno iznosi 2.104 eura/m2 Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u rujnu 2015. u odnosu na kolovoz više su za 0,7%. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 1,5% u odnosu na rujan 2014. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u rujnu iznosila je 1.604 eura/m2, što je 0,3% više nego u kolovozu te 0,9% više u odnosu na rujan 2014. godine.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su rasle u većini gradskih četvrti. Najveći porast zabilježile su cijene na Gornjem Gradu – Medveščaku, (4,0%) te na zapadu Novog Zagreba (4,4%).
Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od  2.107 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 2.006 eura/m2.  Najniže cijene stanova i dalje su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u rujnu iznosi 1.127 eura/m2.  


Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu narasle su za 1,7%. Na mjesečnoj razini, u odnosu na kolovoz cijene su više za 0,5%.  Tražena cijena kuća na Jadranu, u rujnu je iznosila 1.614 eura/m2 što je 0,4% više nego prethodnog mjeseca, a 5,7% više u odnosu na rujan 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na kolovoz viša je za 0,7%, dok je na godišnjoj razini niža za 0,6% i iznosi 2.008 eura/m2.

Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su cijene nekretnina očekivano najviše te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u rujnu je iznosila 2.579 eura/m2, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.239 eura/m2, dok je u Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena apartmana u rujnu iznosila 2.177 eura/m2.
S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Ličko-senjskoj županiji s cijenom od 1.661 euro/m2 te Istarskoj županiji s 1.700 eura/m2.
 
Tablica pokazuje prosječne cijene apartmana na Jadranu te njihove promjene na godišnjoj razini.

Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na kolovoz viša je za 0,5% i iznosi 1.649 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova niža je za 0,5%.
Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu u odnosu na kolovoz viša je za 0,6% te iznosi 2.223 eura/m2.
U Rijeci je prosječna tražena cijena stana u rujnu iznosila 1.489 eura/m2, što je 1,1% više nego u kolovozu, dok je u Zadru iznosila 2.031 euro/m2, odnosno 5,1% više u odnosu na prethodni mjesec.

Tagovi: tržište nekretnina, tražene cijene nekretnina, Zagreb, Jadran, Dubrovnik, Zadar, Istra
PROČITAJ I OVO
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
UZLET
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle osmi dan zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz u više od dvije godine, jer ulagači vjeruju da će središnje banke i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether
KRIPTOVALUTE
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether

NEW YORK - Tehnički analitičari smatraju da je nakon mjesec dana stagnacije došlo vrijeme za novi rast bitcoina i ethera.

Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
PUTOVANJA
Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
BAR - Dnevni međunarodni brzi voz na relaciji Bar – Beograd – Bar počeće danas opet da saobraća, saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore ŽPCG.
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
TURISTIČKA SEZONA
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
BERLIN - S obzirom na to da ADAC ima 22 milijuna članova, jasno je kakve koristi nam to donosi, rekla je Brnjac nakon sastanka pojasnivši kako bi konkretiziranje suradnje uvelike pridonijelo vidljivosti Hrvatske i olakšavanju dolazaka njemačkim gostima u našu zemlju.
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
RAST
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
SARAJEVO - Cijena dionica sarajevskog Bosnalijeka na Sarajevskoj berzi porasla je danas 10 posto vinuvši se na najveći nivo u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE