GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

3. maj: Nadzorni odbor usvojio plan restrukturiranja

3. maj: Nadzorni odbor usvojio plan restrukturiranja
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 10:34
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Nadzorni odbor “3. maja” jučer je usvojio plan restrukturiranja ili, bolje rečeno, moguću slamku spasa za riječko brodogradilište.

O ovom dokumentu, u kojem je konačno iskristaliziran model kako riječkim navozima produljiti život, već više mjeseci traju usuglašavanja, a ostaje za vidjeti kojom će se brzinom zamišljeno uspjeti i provesti.

Službeno, o sadržaju ovog dokumenta nemoguće je bilo što konkretnije doznati, pa i u ovom trenutku kada ga je amenovao trećemajski Nadzorni odbor.

Predsjednik NO-a u “3. maju” Juraj Šoljić kaže za Novi list da će o svemu više doznati kad se krene u proceduru sazivanja izvanredne Glavne skupštine brodogradilišta, kao zadnje instance usvajanja tog dokumenta.

Kada bi to moglo biti, Šoljić nije mogao preciznije odrediti, uz obrazloženje da se prethodno moraju pripremiti svi prateći dokumenti – od procjene vrijednosti dugotrajne i neoperativne materijalne imovine, kao i financijske materijalne imovine.

Ostaje za vjerovati da su u “3. maju” svjesni hitnosti provedbe i poduzimanja operativnih koraka, na što upućuje i Šoljićeva načelna najava da će se Skupština dioničara “3. maja”, koju de facto čini stečajna upraviteljica Uljanika d.d., nastojati održati u čim je moguće kraćem roku.

Bez obzira na manjak službenih informacija, nije teško zaključiti u kojem pravcu ide plan spasa “3. maja”, naročito kad se stavi na stol činjenica da riječki škver, prema posljednjem javno objavljenom financijskom izvješću, bilježi gotovo 90 milijuna eura gubitka iznad kapitala.

Vjerovati da će netko doći s vrećama punim novca kojim će sanirati te stare dubioze, bajkovita je teza. U prilog tome govore i dva neuspješna pokušaja prodaje “3. maja”.

Na javne pozive za kupnju 88 posto dionica, u vlasništvu bankrotiranog Uljanika, nije se javio ama baš nitko, čak ni da pokaže načelni interes za proces due diligencea.

S takvim negativnim kapitalom, riječko brodogradilište je u zatvorenom krugu u kojem ne može normalno i samostalno poslovati i ugovarati poslove.

Tijekom protekle tri godine, taj se jaz uspio nadvladati na način da je riječki škver ušao u poseban program iza kojeg je stala Vlada, ali samo za započete novogradnje koje su zatečene krahom Uljanik grupe.

Još i prije nego što je Vlada posljednja državna jamstva trećemajcima uvjetovala izradom plana restrukturiranja, u kuloarima se kao moguća slamka spasa spominjala tvrtka “3. maj Rijeka 1905” kroz koju bi se mogla nastaviti brodograđevna djelatnost, neopterećena financijskim dubiozama iz prošlog, neuspjelog restrukturiranja pod kapom Uljanika.

Riječ je o tvrtki kćeri “3. maja” koja je osnovana još 2017. godine, tada za potrebe izgradnje jednog broda – chemical tankera “Santiago” koji je, podsjetimo, nakon puno peripetija isporučen španjolskom brodovlasniku u ožujku prošle godine.

Riječ je o tvrtki koja je svih ovih godina u stanju mirovanja, ali koju bi se, ako bude dovoljno volje, moglo brzo aktivirati i na taj način otvoriti put da se krene od nule. U odnosu na 90 milijuna eura negativnog kapitala matice, već bi to bio ogroman iskorak.

Dostupne informacije upućuju da se jučer usvojenim planom restrukturiranja ide u pravcu da se svi novi poslovi ugovore na tvrtku kćer, dok bi postojeće projekte – završetak samoiskrcavajućeg “bulka” za kanadsku Algomu, kao i završno opremanje tankera za Viterlef Management, kada jednom stigne iz Brodosplita, odradio i završio “3. maj”

Tagovi: 3. maj, brodogradnja, Edi Kučan, Uljanik
PROČITAJ I OVO
United Group ne prodaje Telemach; ovo je plan
ODLUKE
United Group ne prodaje Telemach; ovo je plan
ZAGREB - Opovrgavajući medijska nagađanja da će zbog dugova koji joj dolaze na naplatu prodati telekomunikacijskog operatera Telemach, ‘United Grupa‘ danas nam je otkrila kako će ići na prenamjenu dijela imovine ‘Telemacha‘ kako bi povećala prihode Grupe.
Bosch sporije raste, ali planira potaknuti poslovanje u Kini
STRATEŠKI
Bosch sporije raste, ali planira potaknuti poslovanje u Kini
ESSEN - Njemačka tehnološka grupa Bosch želi nastaviti sa svojim poslovanjem u Kini unatoč raspravama o prevelikoj ovisnosti o pojedinačnim tržištima.
Viro nudi 8,91 eura po dionici kao kompenzaciju za odlazak s burze
PONUDA
Viro nudi 8,91 eura po dionici kao kompenzaciju za odlazak s burze
ZAGREB - Viro će ponuditi odštetu od 8,91 eura po dionici dioničarima koji se ne slažu s prijedlogom da se njegove dionice isključe sa Zagrebačke burze.
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
STAVOVI
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) pokrenula je svoje godišnje istraživanje EIB-a o ulaganjima prigodom današnjeg događaja, koji je organiziran u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB).
Petrol digitalizira svoje logističke procese
DIGITALIZACIJA
Petrol digitalizira svoje logističke procese
LJUBLJANA - Petrol planira u potpunosti automatizirati i digitalizirati svoje procese opskrbe energijom. Time će se, između ostalog, poboljšati iskorištenost spremnika, a naručitelji će dobiti točne informacije o rokovima isporuke. Projekt vrijedan 7,4 milijuna eura, koji će biti završen do kraja ožujka 2024. godine, dobio je i europska sredstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE