GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A1 Hrvatska: Blagi pad prihoda i dobiti u 2020.

A1 Hrvatska: Blagi pad prihoda i dobiti u 2020.
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2021 / 08:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - A1 Hrvatska u 2020. godini ostvarila je 428,1 milijun eura ukupnih prihoda, što je 1,1 posto manje nego u 2019. te operativnu dobit (EBITDA) od 143,4 milijuna eura ili 1,2 posto manju, doznaje se iz te telekomunikacijske tvrtke.

Osim nepredvidivih i izvanrednih okolnosti uzrokovanih covid-19 pandemijom, na poslovne rezultate A1 Hrvatska utjecale su posljedice značajnih potresa na zagrebačkom i sisačko-moslavačkom području, napominju iz A1.

Pad ukupnih prihoda i dobiti (EBITDA) ponajviše je rezultat manjeg prihoda od posjetitelja u roamingu i slabljenja vrijednosti kune, kao i povećanja rizičnih odnosno nenaplativih potraživanja.

Kako je prošle godine odgođena dodjela spektra za 5G mrežu, nisu se ostvarile planirane značajne investicije u tehnologiju i radiofrekvencijski spektar za tu mrežu, a ako se uzmu u obzir i značajnije investicije u radiofrekvencijski spektar u 2019., u 2020. je zabilježena niža razina ulaganja, od ukupno 49,6 milijuna eura, navode iz A1.

Na dobrim rezultatima mobilnog segmenta i potražnji za bežičnim fiksnim internetom tvrtka je ostvarila blago povećanje tržišnog udjela od 1,2 posto te rast broja mobilnih korisnika za 5,3 posto, ali i pad korisnika fiksnih usluga (TV, Internet pristup i telefonija) za 2 posto.

Predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanski naglasio je da je 2020. bila najteža godina otkada posluju u Hrvatskoj, ali i da su im katastrofe poput razornih potresa i pandemije bile i dodatni poticaj da se okrenu zajednici i korisnicima.

"Uz razne pogodnosti za korisnike, sve tehnološke i ljudske resurse fokusirali smo na povećanje mrežnih kapaciteta za rad i školovanje od kuće, omogućavanje novih lokacija, pogotovo bolnicama i drugim ključnim ustanovama te smo donirali više od 3,5 milijuna kuna za pomoć u obnovi nakon potresa i KBC-u Dubrava za nužnu opremu u borbi protiv covida-19", istaknuo je Dvorjančanski.

U 2020. te kompanija prilagodila promijenjenim korisničkim navikama te je na tržište 'donijela' brzine do 1Gbps na optičkoj mreži, s kojom obuhvaća više od 550 tisuća kućanstava.

U 2021. će dovršiti gradnju najmodernijeg podatkovnog centra u regiji, u koji investiraju 11 milijuna eura, a na temelju potpisanih ugovora počeli su i pripremne radnje za razvoj mreža nove generacije, kojima će pokriti 45 tisuća kućanstava na području Ivanić Grada, Kaštela, Solina i njihove šire okolice uz pomoć bespovratnih EU sredstava.

Dvorjančanski najavljuje da nastavljaju gradnju i modernizaciju optičke mreže jer zastarjela pristupna tehnologija temeljena na paricama koči digitalni razvoj Hrvatske, a fokusirani su i na dodjelu radiofrekvencijskog spektra za 5G mrežu.

"Upravo je sada prilika koju država ne bi trebala propustiti u stvaranju pozitivne investicijske klime i zamaha u razvoju telekomunikacijske infrastrukture, koja se pokazala ključnom u izvanrednim situacijama. Spremni smo aktivno podržati gospodarski oporavak i razvoj kroz digitalizaciju hrvatskog društva", poručuje Dvorjančanski.

Konsolidirani financijski rezultati A1 Hrvatska objavljeni su u sklopu rezultata matične kompanije A1 Telekom Austria Grupa u Beču.

Tagovi: A1 Hrvatska, poslovni rezultati, 5G tehnologija, Jiří Dvorjančansky, roaming, mobilni internet
PROČITAJ I OVO
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
HELSINKI - Finski nacionalni avioprijevoznik, Finnair, uskoro će obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema dvije hrvatske zračne luke - Splitu i Dubrovniku.
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
NEOZBILJNO
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
ZAGREB - Završetak najvećeg željezničkog infrastrukturnog objekta pruge Dugo Selo - Križevci ponovo je prolongiran, i to za pune dvije godine.
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
POTRAŽIVANJA
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
PODGORICA - Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade.
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE