GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A1 Hrvatska s porastom operativne dobiti na 67,1 milijun eura

A1 Hrvatska s porastom operativne dobiti na 67,1 milijun eura
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 09:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka A1 Hrvatska je u prvom polugodištu ostvarila porast operativne dobiti (EBITDA) na 67,1 milijun eura ili za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, doznaje se iz A1, na čije se poslovanje kao i kod drugih, odrazila pandemija i lockdown.

Rast EBITDA-a ostvaren je uslijed nižih troškova i unatoč padu ukupnog prihoda od 3,9 posto.

Konsolidirane financijske rezultate za A1 Hrvatsku objavila je matična Telekom Austria Grupa u utorak navečer u Beču.

Kako navode iz A1, na rezultate je u prvih šest mjeseci djelomično utjecala pandemija covida 19, jer su pritisak na telekomunikacijsko tržište i maloprodaju, kao i mjere tijekom zatvaranja (lockdowna) u određenoj mjeri oblikovale pokazatelje poslovanja, što se vidi na nižim stopama rasta prihoda i slabijoj naplati.

Za pad ukupnog prihoda od 3,9 posto, na 200,4 milijuna eura u odnosu na prvu polovicu 2019. godine, napominju da je posljedica manjeg broja posjetitelja u roamingu (zbog izostanka turističkog prometa op.a.), kao i nižih prihoda od opreme te pogoršanja tržišnih trendova uzrokovanih pandemijom, pogotovo u drugom tromjesečju.

Zbog tih okolnosti, a potom i odgođene aukcije za 5G spektar, A1 je smanjio ulaganja u odnosu na prvo polugodište 2019. godine za 40,3 posto, na 27,7 milijuna eura.

U fiksnom segmentu broj korisnika pao je za 3,9 posto, dok je u mobilnom povećan ostvareno povećanje od 6,6 posto ukupnog broja mobilnih korisnika na ugovornoj obvezi, odnosno stalnog prelaska s prepaida (bon) na postpaid (pretpata) te potražnjom za Homebox rješenjem.

"Izvanredne okolnosti nastale pandemijom usporile su ekonomske aktivnosti, a kompanije u Hrvatskoj suočavaju se s padom prodaje, nižim prihodima i problemima sa solventnošću. Dodatno, na naše poslovanje značajno utječe manji broj turista, posebno na prihode od roaming usluga za više od 50 posto", kaže predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský.

Podsjeća na važnost digitalne transformacije poslovanja, što im je, kako naglašava, tijekom krize omogućilo da se novonastalim okolnostima prilagode brže i jednostavnije.

Tagovi: A1 Hrvatska, Vipnet, Telekom Austria
PROČITAJ I OVO
Puma u Los Angelesu otvorila centar za dizajn i razvoj
ŠIRENJE
Puma u Los Angelesu otvorila centar za dizajn i razvoj
LOS ANGELES - Njemački proizvođač sportske odjeće i opreme Puma želi proširiti svoju prisutnost i povećati prodaju svojih proizvoda u SAD-u, kako bi se još više približio svojim vodećim konkurentima Adidasu i Nikeu. U svjetlu tih napora, u Los Angelesu je otvoren centar za dizajn i razvoj, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE