GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

A1 Hrvatska u sklopu projekta GigaBEEtno smart rješenjima brine o pčelama

A1 Hrvatska u sklopu projekta GigaBEEtno smart rješenjima brine o pčelama
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2022 / 14:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U sklopu projekta GigaBEEtno, koji spaja tehnologiju sa zaštitom pčela i okoliša, tvrtka A1 Hrvatska u srijedu je u zagrebačkom Botaničkom vrtu postavila hotel za pčele u koji se mogu nastaniti i uz koji je 'smart' tehnološko rješenje za praćenje kakvoću zraka i drugih parametara za zdravi okoliš.

Cilj tog projekta je očuvati kvalitetu života pčela u urbanim sredinama, educirati i podizati svijest o njihovoj važnosti za ekosustav, a A1 ga provodi u suradnji s tvrtkom Go2Digital.

Hotel za pčele u Botaničkom vrtu ujedno je treći takav u Zagrebu, a ostala dva se nalaze u kampusu A1 Hrvatske na Žitnjaku i kod objekta Hala.

Radi se o drvenom okomitom objektu u koju se pčele mogu skloniti, a uz to su postavljene IoT (Internet of Things) stanice za mjerenje kakvoće zraka, na kojoj svi zainteresirani mogu vidjeti čistoću zraka kojeg udišu.

"GigaBEEtno je projekt kojim želimo pokazati predanost i ekološkim temama, a u tome se tehnologijom i rješenjima IoT mjeri kakvoća zraka u realnom vremenu, što je dio rješenja za pametne gradove (smart city) i podizanje kvalitete života", naglasio je u Botaničkom vrtu direktor ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska Siniša Staničić.

To je i dio programa odgovornog poslovanja "Čini pravu stvar", kojim A1 promiče ekološke, učinkovitije i održivije načine rada i života, a kako pčele sve više gube prirodna staništa u gradovima zbog aktivnosti ljudi to je prilog i zaštiti ekosustava u kojem su pčele zbog oprašivanja jako bitne.

Profesor Nikola Kezić, jedan od vodećih stručnjaka za pčele u Hrvatskoj, objasnio je da je opstanak tzv. solitarnih pčela i ključan za održavanje vegetacijskih sustava u gradovima te da je sada potrebno izgraditi nastambe gdje se pčele mogu sakriti tijekom nepovoljnih uvjeta i prezimiti.

U Botaničkom vrtu u središtu Zagreba, pčele čeka mirno i sigurno okruženje s više od 7.000 različitih biljnih vrsta i, kako je kazao voditelj Botaničkog vrta Vanja Stamenković, drago im je da su dio projekta GigaBEEtno (Bee-engl. pčela).

Projekt su podržali i glumica Zrinka Cvitešić, kao i svjetska organizacija za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF), po čijim podacima se od oko 20.000 vrsta pčela koje zuje svijetom, oko 1.600 nalazi u Hrvatskoj i regiji. Iznimno su važne za očuvanje biološke raznolikosti, a bez pčela bi primjerice ostali bez jagoda, trešanja, krušaka i mnogih drugih namirnica i biljaka.

Tagovi: A1 Hrvatska, GigaBEEtno, Siniša Staničić, Zrinka Cvitešić, pčele
PROČITAJ I OVO
Proizvođač cjepiva protiv majmunskih boginja kaže da ima dovoljno zaliha
CJEPIVO
Proizvođač cjepiva protiv majmunskih boginja kaže da ima dovoljno zaliha
LONDON - Dostupne su dovoljne zalihe cjepiva Imvanex protiv majmunskih boginja za suzbijanje trenutne epidemije, rekao je proizvođač tog cjepiva za dpa u srijedu.
Pevex: Ponašanje Zdravka Peveca je skandalozno, pokušava nas reketariti
IZIGRAVA ŽRTVU
Pevex: Ponašanje Zdravka Peveca je skandalozno, pokušava nas reketariti
ZAGREB - "Zdravko Pevec opet izigrava žrtvu i falsifikatima pokušava reketariti tvrtku Pevex", naslov je teksta objavljenom u ovom broju tjednika Nacional u kojem se navodi kako u Pevexu pripremaju "žestoki protuudar zbog njegovih najnovijih postupaka kojima je ponovno iziritirao vlasnike jedne od najvećih hrvatskih trgovačkih tvrtki."
Konzum nagrađuje svoje zaposlenike zbog dobrih poslovnih rezultata u 2021.
NAGRADE
Konzum nagrađuje svoje zaposlenike zbog dobrih poslovnih rezultata u 2021.
ZAGREB - Konzum kontinuiranom politikom unaprjeđenja i povećanja radničkih prava i pogodnosti nastoji pokazati koliko cijeni njihov rad i trud
Konzum svojim zaposlenicima u lipnju isplaćuje nagradu od 500 kuna neto kao zahvalu za uspješno poslovanje u 2021., a nagradu će dobiti svi sadašnji zaposlenici Konzuma koji su u 2021. bili zaposleni barem šest mjeseci.
Ryanair očekuje predpandemijsku popunjenost zrakoplova u ljetnim mjesecima
OČEKIVANJA
Ryanair očekuje predpandemijsku popunjenost zrakoplova u ljetnim mjesecima
LISABON - Čelnik Ryanaira Michael O'Leary očekuje da će popunjenost zrakoplova te kompanije tijekom ljeta dostići razinu prije pandemije koronavirusa.
Glencore će platiti više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja
KAZNA
Glencore će platiti više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja
LONDON - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE