GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AB InBev s nižom dobiti i prihodima u prvom tromjesečju

AB InBev s nižom dobiti i prihodima u prvom tromjesečju
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2020 / 10:46
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Belgijski proizvođač piva Anheuser-Busch InBev izvijestio je o nižim prihodima i dobiti u prvom tromjesečju, upozoravajući da će drugo biti još lošije budući da je zbog blokada diljem svijeta ograničen broj lokacija za ispijanje piva.

Najveći svjetski pivar, proizvođač marki piva Budweiser, Corona i Stella Artois, zabilježio je u prvom tromjesečju 13,7 posto manju dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) nego u istom razdoblju lani, od 3,95 milijardi dolara.

Prihodi su pali 5,8 posto, na 11 milijardi dolara.

Ukupna je prodaja pića pala 9,3 posto a prodaja piva 10,5 posto.

U travnju pad je bio još veći budući da su kafići i restorani u mnogim zemljama bili zatvoreni a proizvodnja je obustavljena.

Južnoafrička Republika (JAR) posegnula je za ekstremnim mjerama, zabranivši krajem ožujka prodaju alkohola, Peru je zatvorio proizvodne pogone i prodaju piva do kraja travnja a u Meksiku su nakon zatvaranja pivovara mnoge trgovine ostale bez zaliha.

Belgijski proizvođač piva uočio je blage naznake oporavka u Kini i Južnoj Koreji, zbog postupnog otvaranja restorana i, u manjoj mjeri, klubova od sredine ožujka.

Tako je u Kini obujam prodaje u prvom tromjesečju pao 46,5 posto, a u travnju 'samo' 17 posto.

U Brazilu, drugom po veličini tržištu kompanije, prihodi su u prvom kvartalu pali 10 posto jer su mnoge savezne države u ožujku zatvorile kafiće i restorane na koje otpada više od polovine AB InBev-ove prodaje u toj zemlji.

AB InBevov udio u najvećem tržištu, onom SAD-a, smanjen je pak zbog sve veće popularnosti gaziranih alkoholnih pića, često s voćnim okusom, i kompanija se sada pojačano okreće toj kategoriji proizvoda.

Prodaja piva, vina i žestokih alkoholnih pića u trgovinama porasla je pak diljem svijeta, ali slabijim tempom nego u prethodnom razdoblju i čini se malo vjerojatnim da će nadoknaditi gubitak od prodaje u barovima, klubovima i restoranima.

Kompanija je već ukinula smjernice za 2020. zbog pandemije Covida-19 i predložila upola manje konačne dividende za 2019., uz druge mjere uštede troškova.

Tagovi: Anheuser-Busch InBev, poslovni rezultati, Corona, Budweiser, Stella Artois
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE