GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ACI: Prihod u 2019. porastao 10%, EBITDA veća za deset milijuna kuna

ACI: Prihod u 2019. porastao 10%, EBITDA veća za deset milijuna kuna
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2020 / 11:35
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
OPATIJA - Ukupni poslovni prihodi ACI-ja porasli prošle godine su za značajnih 21,9 milijuna kuna ili 10 % više u odnosu na 2018. godinu. Iznos od 9,8 milijuna kuna odnosi se na porast prihoda od prodaje dok se preostali rast u iznosu od 12 milijuna kuna odnosi najvećim dijelom na prihode od šteta nastalih iz ugovornih odnosa.

Za 2019. godinu ostvaren je pozitivan bruto financijski rezultat u iznosu od 39,2 milijuna kuna što čini povećanje rezultata za 0,7 milijuna kuna u odnosu na usporednu godinu, porez na ostvarenu dobit iznosi 7,3 milijuna kuna iz čega proizlazi da neto dobit Društva za 2019. godinu iznosi 31,8 milijun kuna, a to je gotovo milijun kuna više nego 2018. godine.

Poslovanje Društva je i dalje opterećeno visokim stopama amortizacije zbog trajanja ugovora o koncesiji, posebno je to vidljivo na ulaganjima u marinu Rovinj što je rezultiralo na visinu ostvarene dobiti poslovanja. EBITDA za 2019. godinu iznosi 104 milijuna kuna te je za 10 milijuna kuna veća u odnosu na usporednu godinu.

Aktivnostima koje je Društvo provelo tijekom 2019. godine rezultiralo je značajnim rastom prihoda od prodaje u iznosu 9,8 milijuna kuna ili 5% više u odnosu na usporednu godinu. Na porast prihoda od prodaje u najvećem dijelu utjecali su prihodi od prodaje u ACI marini Rovinj koja je tijekom izvještajne godine zabilježila ukupno 7,9 milijuna kuna. Ukupno je zabilježeno 4,1 milijun kuna temelje usluge godišnjeg veza, 2,9 milijuna kuna od usluge dnevnog veza dok su prihodi od najamnina porasli za 2,1 milijun kuna.

Društvo je zabilježilo pad fizičkih pokazatelja od 34 tisuće brod dana što čini 2% manje brod dana u odnosu na usporednu godinu utjecajem smanjenja fizičkih pokazatelja od usluge godišnjeg veza, ponajprije u marini Umag. Na mjesečnom vezu također je zabilježeno smanjenje dok brod dani od usluge dnevnog veza bilježe rast od 4%.

Poslovnu godinu 2019., Društvo je obilježilo završetkom investicijskog ulaganja u kompletnu rekonstrukciju marine Rovinj koja je uređena s najmodernijom tehnologijom te nosi kategorizaciju 5 sidara. Projekt rekonstrukcije ACI marine Rovinj je na osmom međunarodnom sajmu investicijskih projekata REXPO 2019. godine osvojio i nagradu „REXPO 2019 Best New Investment Award“. Marina raspolaže sa 192 veza na moru, a na godišnji vez mogu se primiti plovila duljine do 35 metara.

Koeficijent zaduženosti iznosi 29% što je za 1% manje u odnosu na usporednu godinu. Društvo otplaćuje dugoročni kredit, a čije zaduženje se odnosilo na financiranje ulaganja u marinu Rovinj. Koeficijent likvidnosti je u 2019. godinu smanjen budući je Društvo veći dio slobodnih novčanih sredstava oročilo, a što je iskazano unutar kratkotrajne financijske imovine.

- Kontinuirani rast prihoda te EBIDTA-e uz nisku stopu zaduženosti i visoku likvidnost daju Društvu mogućnosti za traženje daljnjih prilika za rast i razvoj. Management ulaže napore u pronalazak novih lokacija za buduće marine te radi na projektima koji uključuju diversifikaciju i širenje palete proizvoda i usluga. Na navedenim će se aktivnostima nastaviti i u narednom razdoblju, a sve imajući na umu ograničavajući faktor trajanja koncesija, na čijem se produljenju također aktivno radi, navodi predsjednik Uprave, Kristijan Pavić .

Tagovi: Adriatic Croatia International Club, ACI marina Rovinj, ACI marina Umag, Kristijan Pavić, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
SEKTORI
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
ZAGREB - U Hrvatskoj je lani u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača poslovalo 914 poduzetnika, koji su zapošljavali više od 15.000 djelatnika, a ostvarili su prihode od 4,5 milijardi kuna i konsolidiranu dobit od 96 milijuna kuna.
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE