GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ACI u prvom kvartalu povećao prihode, ali i gubitak

ACI u prvom kvartalu povećao prihode, ali i gubitak
REZULTATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2023 / 17:22
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Tvrtka ACI koja upravlja nacionalnim sustavom marina, u prvom je tromjesečju ostvarila pet milijuna eura prihoda od prodaje ili 11 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, izvijestili su iz ACI-ja, dok njihovo izvješće na Zagrebačkoj burzi pokazuje da su tromjesečje završili s 1,2 milijuna eura gubitka.

Ukupni prihodi ACI-ja u prvom tromjesečju iznosili su 5,2 milijuna eura ili za oko 1,4 milijuna eura više nego u istom razdoblju prošle godine, što je pratio i rast ukupnih rashoda na 6,4 milijuna eura ili za nešto malo manje od milijun eura u odnosu na lani.

Tako je tromjesečje ACI završio s gubitkom od 1,2 milijuna eura, što je za oko 450 tisuća eura veći gubitak nego u prvom tromjesečju 2022.

"ACI je, nakon rekordne 2022. i u prvom kvartalu 2023. nastavio s pozitivnim poslovnim trendom, uključujući i porast fizičkih pokazatelja za pet posto, što sve ukazuje na to da će i ova jubilarna godina, 40. u povijesti ACI-ja, biti vrlo uspješna", ističu iz te tvrtke.

Predsjednik uprave ACI-ja Kristijan Pavić poručuje i da je ova godina prekretnica u poslovanju kroz očekivanu realizaciju značajnih projekata, uz ostalo i da će projekt izgradnje ACI marine Rijeka ući u iduću fazu realizacije i da će se kroz kraće vrijeme ostvariti uvjeti za potpisivanje ugovora o koncesiji i početak izgradnje.

"Uslijed ulaska Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu očekujemo povećanje potražnje za našim uslugama, posebice tijekom glavne nautičke sezone, za koju se aktivno pripremamo. Većina ključnih ciljeva ACI-ja polazi od pretpostavke produljenja trajanja koncesijskih ugovora za cijeli ACI sustav, što je također projekt na čijoj se realizaciji intenzivno radi", rekao je Pavić.

Navodeći da porast prihoda od prodaje u prvom kvartalu od 11 posto znači i rast tih prihoda za 510 tisuća eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine, iz ACI-ja dodaju da im je najznačajniji porast prihoda bio kod usluge godišnjeg veza.

Iznose i da su u kvalitetu infrastrukture i ponude u sustav u prvom kvartalu uložili dodatnih 930 tisuća eura, a najznačajnija ulaganja od toga ili 75 posto odnose se na izvođenje radova na sidrenom sustavu u marini Palmižana.

Ostalo čine ulaganja u radove na kolnom ulazu u ACI marinu Vodice te druga s ciljem podizanja standarda i kvalitete.

Od ostalih poslovnih pokazatelja izdvajaju da je u prvom kvartalu za osam posto povećan broj brod-dana na dnevnom vezu, za pet posto na stalnom vezu, a slični su i fizički pokazatelji u metar -danima, koji na razini sustava također rastu pet posto.

"Na temelju fizičkih pokazatelja proizlazi da je prosječna dužina plovila na vezu u ACI marinama 11,48 metara", kažu iz ACI-ja, dodajući da je na dan 31. ožujka 2023. u njihovim marinama duž Jadrana na godišnjem vezu bilo 3.508 plovila ili 174 više nego na isti dan prošle godine.

Tagovi: kompanija ACI, Kristijan Pavić, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
DIVIDENDA
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
PODGORICA - Akcionari Crnogorskog Telekoma trebalo bi da na redovnoj Skupštini 5. juna razmatraju predlog odluke o raspodjeli dobiti za prošlu godinu, kojom se predlaže isplata dividende u iznosu od 5,56 miliona EUR, odnosno 12 centi bruto po akciji.
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
ZABRANE
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
TEL AVIV - Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju je odlučila zaustaviti rad Al Jazeere u Izraelu dok traje rat u Gazi, tvrdeći da ta katarska medijska kuća prijeti nacionalnoj sigurnosti.
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
POSIPANJE PEPELOM
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
RIJEKA - Zračna luka Rijeka spremna je vratiti cijene korištenja parkinga za komercijalne svrhe na staro, ali pritom ima dva uvjeta.
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE