GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AD Plastik: Kriza poluvodiča kriva za potonuće neto dobiti u 2021.

AD Plastik: Kriza poluvodiča kriva za potonuće neto dobiti u 2021.
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2022 / 12:58
Autor: SEEbiz
SOLIN - Objavljen je nerevidirani financijski izvještaj AD Plastik Grupe za 2021. godinu u kojoj je najveći utjecaj na poslovanje imala globalna kriza nedostatka poluvodiča.

Poslovni prihodi Grupe bilježe pad u odnosu na 2020. godinu od 6,8 posto i iznose 1,14 milijardi kuna. EBITDA iznosi 123,64 milijuna kuna i niža je za 25,5 posto, dok je neto dobit niža za 52,7 posto i iznosi 22,21 milijuna kuna.

„Premda je sami početak godine imao pozitivne naznake i ukazivao na oporavak tržišta, globalna je kriza nedostatka poluvodiča značajno utjecala na prodaju novih automobila. Naime, uslijed krize, proizvođači automobila nisu uspijevali zadovoljiti potrebe tržišta i isporučiti tražene količine. Poremećaji u proizvodnim procesima odrazili su se na cijeli dobavljački lanac automobilske industrije, uključujući i naše poslovanje. Za razliku od proizvodnje, prodajne i projektne aktivnosti nesmetano su se odvijale pa smo tijekom 2021. ugovorili više od 150 milijuna eura novih poslova. Ugovorili smo i nekoliko vrlo važnih razvojnih projekata, čime smo osnažili svoju poziciju razvojnog dobavljača.“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Uz poremećaje u opskrbnom lancu, prošlu je godinu obilježio i značajan porast cijena materijala, sirovina, transporta i energenata. Otvorenom kalkulacijom cijena i usklađivanjem s većinom svojih kupaca, umanjen je utjecaj na poslovanje Grupe. Dok su smanjena proizvodnja i nedostatak vozila utjecali na očekivana kretanja broja novoregistriranih automobila na europskom tržištu, istodobno su na ruskom tržištu kretanja bila povoljnija. AD Plastik Grupa je tako u Rusiji ostvarila rast prihoda od 13 posto u 2021. godini.

„Razvojne aktivnosti proizvođača automobila u punom su zamahu i cijela se industrija aktivno priprema za završetak krize i novi uzlet. Premda je pred nama još jedno vrlo zahtjevno razdoblje i nema prostora za opuštanje, siguran sam kako ćemo uspješno prebroditi ovu nimalo jednostavnu krizu. Spremni smo za nove izazove, ali i bolju, svjetliju te održiviju budućnost automobilske industrije koja sigurno dolazi.“, rekao je Marinko Došen.

Tagovi: AD Plastik, kriza poluvodiča, Rusija, Marinko Došen, Renault, Nissan
PROČITAJ I OVO
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
OČEKIVANJA
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
SPLIT - Splitska gradska i zrakoplovna luka i u drugom kolovoškom vikendu očekuju na desetke tisuća putnika, a iako je u zračnoj luci više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva milijuna putnika.
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
U Hrvatskoj aktivno 176.882 poslovnih subjekata
STATISTIKA
U Hrvatskoj aktivno 176.882 poslovnih subjekata
ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 316.052 registriranih poslovnih subjekata, od čega 56 posto ili 176.882 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE