GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AD Plastik: Umjereni optimizam oko poslovanja u 2021. godini

AD Plastik: Umjereni optimizam oko poslovanja u 2021. godini
BLAGI OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 15:40
Autor: SEEbiz
SOLIN - Objavljen je Integrirani godišnji izvještaj AD Plastik Grupe za 2020. godinu u kojem se nalaze relevantne informacije o aktivnostima i poslovanju kompanije, revidirani financijski rezultati i pokazatelji održivosti prema GRI standardima.

Poslovni prihodi Grupe iznose 1,2 milijarde kuna i bilježe pad od 20,9 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Posljedica je to utjecaja krize, ali ostvareni rezultati bolji su od prvih predviđanja početkom pandemije. EBITDA Grupe iznosi 165,9 milijuna kuna i niža je za 16 posto. Pozitivan utjecaj na EBITDA-u imala je serijska proizvodnja novih modela vozila započeta tijekom 2019. te prodaja neoperativne imovine. Ostvarena je neto dobit od 46,9 milijuna kuna, a neto financijski dug smanjen je za 104,6 milijuna kuna.

„Protekla je godina obilježena pandemijom koja je uzrokovala globalnu krizu u svim segmentima pa se tako odrazila i na poslovanje naše kompanije. Unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima i izazovima, ostvarenim smo rezultatima zadovoljni i oni su ipak iznad prvotnih predviđanja početkom pandemije. Poput većine industrija, automobilska je industrija ozbiljno pogođena krizom, ali razvoj novih modela vozila i planovi za budućnost niti u jednom trenutku nisu zaustavljeni. Tome u prilog govori i 130,6 milijuna eura vrijednosti novih poslova ugovorenih u protekloj godini.“, izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

AD Plastik Grupa zadovoljava vrlo visoke standarde održivosti u ekonomskim, ali jednako tako društvenim i okolišnim temama koje su utkane u sve elemente i procese poslovanja i upravljanja. U protekloj je godini poseban naglasak bio na zaštiti zdravlja i sigurnosti zaposlenika, ali i na očuvanju radnih mjesta. Istovremeno, primjenjivani su i unaprijeđeni ostali pokazatelji održivog poslovanja, što je s obzirom na okolnosti i strukturu kompanije bio poseban izazov.

Nefinancijski dio četvrtog po redu Integriranog izvještaja AD Plastik Grupe, verificiran je od strane HRPSOR-a u čijem mišljenju, između ostalog, stoji:

„AD Plastik Grupa primjer je poslovne organizacije s dugogodišnjom primjenom društvene odgovornosti i usmjerenjem na održivi razvoj te vjerujemo kako je upravo ovakvo strateško opredjeljenje donijelo koristi u kriznim situacijama te omogućilo brzu prilagodbu i oporavak. Integrirani izvještaj za 2020. iznova je ispunio očekivanja, kako iscrpnošću sadržaja tako i iz godine u godinu sve jasnijim i preglednijim prikazom pokazatelja i drugih pratećih informacija. Izvještaj oslikava kvalitetu i odgovornost koja je u skladu s reputacijom kompanije koja je vodeći proizvođač komponenti za automobilsku industriju u ovom dijelu Europe.“

Temeljem pokazatelja na tržištu u zadnjem tromjesečju 2020., koji su dali razloge za umjereni optimizam, u sklopu izvještaja nalaze se i ciljevi kompanije za 2021. godinu koji ukazuju na blagi porastposlovnih prihoda.

„U okolnostima u kojima poslujemo oprez je nužan jer pandemija još uvijek traje i njezin tijek utječe na cjelokupnu gospodarsku sliku. Iako se na tržištima na kojima poslujemo očekuje rast broja novoregistriranih vozila, naši su planovi konzervativniji, ali vjerujemo i ostvarivi. Trebat će još neko vrijeme da se tržište u potpunosti stabilizira i vrati na brojke prije same krize, ali naznake oporavka postepeno se naslućuju. U najtežim smo trenucima pokazali potrebno znanje, kompetencije i kvalitetu, vjerujem i opravdali povjerenje svojih dionika, a upravo ćemo tim smjerom nastaviti i u budućnosti.“, izjavio je Marinko Došen

Tagovi: AD Plastik, Marinko Došen
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
POTICAJI
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnički fond, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, objavio je natječaj za poticaje za digitalnu transformaciju mikro, malog i srednjeg poduzetništva. Dostupno je 30 milijuna eura.
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
SMJENA
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
ZAGREB - Joško Jakelić vodi GSKG već 16 godina. Njega uhićeni Blažević također spominje u podjeli provizije, ali USKOK ga za ništa ne tereti. Ipak je smijenjen jer uprava Holdinga nema povjerenja u njega.
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
DIVIDENDA
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
LJUBLJANA- Dioničari Telekoma Slovenije dobit će bruto dividendu od 4,50 eura po dionici. Većinski vlasnik je država. Skupština je za nove članove nadzornog odbora izabrala Karlu Pinter i Jurija Toplaka.
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
POSLOVI
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava Đuro Đaković grupe, ugovorila je s austrijskim naručiteljem proizvodnju i isporuku teretnih vagona vrijednih 4,4 milijuna eura.
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
PORUKE
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
ZAGREB - Oni koji dobiju otkaz, dobili su ga opravdano, jer loše rade, a postoje i slučajevi kad postoje viškovi, tada slijedi otpuštanje, ali ih pokušavamo prekvalifikacijom ubaciti na druge poslove, tvrdi Debeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE