GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris grupa ostvarila 403 milijuna kuna neto dobiti

Adris grupa ostvarila 403 milijuna kuna neto dobiti
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2022 / 15:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Adris grupa je u 2021. ostvarila 403 milijuna kuna neto dobiti, što je značajan rast u odnosu na godinu prije kada je dobit iznosila 44,6 milijuna kuna, uz rast ukupnih prihoda za 20 posto, na 5,73 milijarde kuna, objavili su u ponedjeljak iz te tvrtke.

Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 5,3 milijarde kuna i za 23 posto je veći od ostvarenog u 2020. godini.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,02 milijarde kuna, što je pet posto manje od ostvarenog u predpandemijskoj 2019. godini.

Iz Adrisa u priopćenju navode kako su u 2021. sve tvrtke unutar Grupe poduzele programe transformacije poslovanja, koji uključuju i digitalizaciju, s ciljem povećanja razine operativne izvrsnosti i stjecanja konkurentske prednosti.

"Strateški gledajući, ova kriza je potvrdila da Adris ima dobro uravnotežen portfelj poslova. Adrisovih 400 milijuna kuna ulaganja u 2021., te priprema niza novih projekata, pokazuju da je zadržan kontinuitet razvoja i u uvjetima visoke poslovne neizvjesnosti", istaknuli su iz Adrisa.

U priopćenju se prenosi izjava predsjednika Uprave Adris grupe Marka Remenara koji je kazao kako je Adris grupa u drugoj pandemijskoj godini uspješno poslovala.

U podlozi takvih rezultata, kako je naveo, dobra je diverzifikacija poslovnog portfelja, značajna agilnost i sposobnost Grupe brzoj prilagodbi novonastalim tržišnim i gospodarskim kretanjima, te predanost zaposlenika.

"I ova pandemijska godina iskorištena je za racionalizacije u sustavu, uz istodobnu digitalizaciju brojnih poslovnih procesa, realizaciju investicijskih projekata s najvišim stopama povrata, te pripremu strateških investicijskih projekata Grupe. Pri tome, u fokusu su bile kvaliteta isporučene usluge i kvaliteta prodanog proizvoda, kao glavne odrednice održivosti poslovanja", istaknuo je Remenar.

Napominje i kako im poslovni i financijski rezultat u 2021. daje stabilnost i snagu potrebnu za daljnji rast poslovanja i realizaciju poslovno-financijskih ciljeva u neizvjesnim okolnostima.

Istarski dio turizma Grupe pokazao otpornost u uvjetima gospodarske krize

Iz Adrisa u priopćenju navode da je turistički dio Grupe lani ostvario prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 1,36 milijardi kuna, što iznosi 78 posto prihoda ostvarenih u 2019.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 500 milijuna kuna, što je 79 posto ostvarenja u 2019. godini. Neto dobit iznosi 153 milijuna kuna.

Turistički je sektor grupe, po podatcima iz priopćenja, lani ostvario prodaju od 1,48 milijuna jedinica, što je, u usporedbi s prethodnom godinom, rast od 94 posto, odnosno 75 posto ostvarenoga rekordne 2019.

Pritom je istarski dio turističkog poslovanja ostvario 86 posto prodaje iz 2019., a zagrebački i dubrovački hoteli identičnih 42 posto prodanih jedinica. "U istarskom dijelu najbolje je poslovao luksuzni segment, ostvarivši, u usporedbi s 2019. godinom, 95 posto prodanih jedinica. Analizira li se pak samo glavna sezona, odnosno razdoblje lipanj-rujan 2021., Adrisov luksuzni hotelski segment u Istri ostvario je 13 posto bolju prodaju u usporedbi s rekordnom 2019. To potvrđuje opravdanost Adrisove strategije ulaganja u visoke segmente hotelske ponude", istaknuli su iz Adrisa.

Navode i kako se ulagalo u poboljšanje postojećih proizvoda, najvećim dijelom u zajedničke sadržaje u kampovima. Ukupna ulaganja iznose oko 200 milijuna kuna, a nastavljene su i pripreme projekata obnove zagrebačkih hotela te splitskog hotela Marjan.

Dvoznamenkasti rast dobiti Croatia osiguranja

Croatia osiguranje je lani ostvarilo konsolidiranu neto dobit u iznosu od 363 milijuna kuna, što je rast od 11 posto.

Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija u Hrvatskoj u iznosu od 2,8 milijardi kuna, što je, u usporedbi s istim razdobljem godine prije rast od pet posto. Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 3,4 milijarde kuna i za šest posto je veća.

Croatia osiguranje nastavilo je i u 2021. godini ulaganje u svoju digitalnu transformaciju u iznosu većem od 100 milijuna kuna. Lider je na hrvatskome tržištu, s ukupnim udjelom od 25,7 posto.

Cromaris - 20 postotni rast količinske prodaje i 21 postotni rast izvoza

Tvrtka Cromaris je u 2021. ostvarila dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 67 milijuna kuna, što je za 14 posto više u usporedbi s 2020., a neto dobit je porasla 40 posto, na 13 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje iznose 613 milijuna kuna i veći su za 20 posto.

Cromaris je lani ostvario količinsku prodaju od 12.421 tonu ekvivalenta svježe ribe, što je rast od 20 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Prodaja ribljih proizvoda iznosi 11.272 tone, što je rast od 21 posto.

Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 21 posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 86 posto prodanih količina i 87 posto prihoda od prodaje, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Adris Grupa, Croatia osiguranje, Marko Remenar, Maistra, Cromaris
PROČITAJ I OVO
Preminuo Slobodan Stanković, vlasnik Integral inženjeringa
IN MEMORIAM
Preminuo Slobodan Stanković, vlasnik Integral inženjeringa
BANJA LUKA - Vlasnik i direktor Integral inženjeringa Slobodan Stanković preminuo je danas u Banjaluci u 74. godini.
RTL otpušta 700 zaposlenika u Njemačkoj
REZOVI
RTL otpušta 700 zaposlenika u Njemačkoj
BERLIN - Njemački medijski div RTL planira otpustiti oko 700 od 1900 radnih mjesta u segmentu časopisa koji vodi bivši izdavač Gruner + Jahr.
Institut IGH nije isplatio plaće, dionice tonu
PROBLEMI
Institut IGH nije isplatio plaće, dionice tonu
ZAGREB - Institut IGH posljednjih mjeseci ima problema s tekućom likvidnosti zbog čega nije ni isplatio plaće za prosinac.
ACI isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
ACI isplaćuje dividendu
ZAGREB - Iz poziva za Glavnu skupštinu ACI-ja vidljivo je da kompanija planira isplatiti dividendu od 9,57 eura po dionici.
Air Baltic od 16. maja uspostavlja direktnu avio-liniju Riga-Beograd
LINIJE
Air Baltic od 16. maja uspostavlja direktnu avio-liniju Riga-Beograd

BEOGRAD/RIGA – Avio-kompanija Air Baltic najavila je da će od 16. maja uvesti novu avio liniju Riga-Beograd, koja će saobraćati dva puta nedeljno, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE