GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris Grupa: Snažan rast prihoda i EBITDA

Adris Grupa: Snažan rast prihoda i EBITDA
ODLIČNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 10:56
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Adris Grupa u prvom polugodištu 2021. godine ostvarila je ukupan konsolidirani prihod u iznosu od 2,48 milijardi kuna, što je za 16 posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci 2020.

Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 2,24 milijarde kuna i za 17 posto je veći od prihoda ostvarenog u istom prošlogodišnjem razdoblju. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 357 milijuna kuna, što predstavlja rast od 31 posto. Neto dobit za prvih šest mjeseci 2021. godine iznosi 54 milijuna kuna i za 100 milijuna kuna veća je od prošlogodišnje.

U uvjetima velike neizvjesnosti turizam, uz nastavak investicija, ostvario rast
Zbog nastavka pandemije koronavirusa, i nadalje je smanjena poslovna aktivnost u turističkom dijelu Grupe. U prvoj polovini godine ostvarena je prodaja od 381 tisuća jedinica, što je rast od 93 posto u usporedbi s prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem, odnosno 50 posto ostvarenoga rekordne 2019. Istarski dio ostvario je 61 posto prodaje iz 2019. godine, zagrebački hoteli 29 posto, a dubrovački dio samo 11 posto prodanih jedinica. Turistički segment ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 283 milijuna kuna, što predstavlja rast od 138 posto u usporedbi s prošlom godinom ili 49 posto prihoda iz 2019. godine. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 47 milijuna kuna, a EBIT minus 99 milijuna kuna.

Rezultati za srpanj te booking u ovom trenutku pokazuju da postoji znatan interes za dolaskom gostiju u nastavku glavne sezone i posezoni.

U turističkom dijelu Grupe pokrenute su brojne transformacijske inicijative u svim područjima: marketingu, prodaji, operacijama i potpornim funkcijama. Osobit je naglasak u području unaprjeđenja korisničkog iskustva, upravljanju prihodima upotrebom napredne analitike te daljnjem razvoju direktnih kanala prodaje. I u ovoj godini ulaže se u poboljšanje postojećih proizvoda, najvećim dijelom u zajedničke sadržaje u kampovima. Planirana ulaganja u ovoj godini iznose približno 200 milijuna kuna, a nastavljene su i pripreme projekata obnove zagrebačkih hotela te splitskog hotela Marjan.

Croatia osiguranje - rast dobiti u prvom polugodištu
Croatia osiguranje je lider na hrvatskome tržištu, s ukupnim udjelom od 28 posto. Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranja u Hrvatskoj u iznosu od 1.688 milijuna kuna, što je rast od osam posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 1.995 milijuna kuna i za sedam posto je veća od prošlogodišnje. Kombinirani omjer iz redovitog poslovanja CO grupe je 94,4 i za 2,5 postotna boda je veći od prošlogodišnjeg, ponajprije zbog niza elementarnih nepogoda u Republici Hrvatskoj.

U prvom polugodištu 2021. godine Croatia osiguranje ostvarilo je konsolidiranu neto dobit u iznosu od 209 milijuna kuna, što predstavlja rast od dva posto. Brojne transformacijske inicijative pokrenute u 2019. i 2020. godini dovele su do optimizacije poslovnih procesa i povećane učinkovitosti poslovanja. Završena je i pripremna faza novog transformacijskog ciklusa započetog početkom ove godine, čija bi primjena već u drugom dijelu godine trebala dovesti do daljnjeg rasta premije i učinkovitijeg upravljanja troškovima. Također, ovaj transformacijski program obuhvaća i tvrtke kćeri, pa će se pozitivna iskustva iz matice zacijelo prenijeti i na regionalne podružnice.

U prvom polugodištu 2021. nastavljena je snažna podrška uvođenju Laqo osiguranja, prvog u potpunosti digitalnog osigurateljnog rješenja na ovim prostorima. Podrška Laqo brendu kako u marketinškom, tako i funkcionalnom smislu, rezultirala je nagradom za najbolje korisničko iskustvo. Potvrda tomu jest i porast broja korisnika od gotovo četiri i pol puta u razdoblju od samo šest mjeseci.

Cromaris ostvario 17 postotni rast količinske prodaje i 20 postotni rast izvoza
Koronakriza je i tijekom prvog polugodišta 2021. uzrokovala brojne logističke izazove u distribuciji svježe i prerađene ribe. Zatvaranje ugostiteljskih objekata na ključnim tržištima dovelo je do daljnjeg pomaka prodaje prema maloprodajnim lancima.

Cromaris je u prvom polugodištu 2021. godine ostvario prodaju od 5.520 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za 17 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 20 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije, Švicarske, Francuske i Poljske. Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima – 87 posto količinske prodaje i 88 posto prihoda od prodaje. Prihodi od diferenciranih proizvoda porasli su za 10 posto. Trenutno čine 45 posto udjela u ukupnoj prodaji. Portfelj proizvoda nadopunjen je iznimno vrijednim projektom novih uzgojnih vrsta ribe – gofa i zubatca. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 272 milijuna kuna, što predstavlja rast od 16 posto.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 33 milijuna kuna, što predstavlja rast od 23 posto, a neto dobit 7,9 milijuna kuna.

Tagovi: Adris Grupa, poslovni rezultati, Croatia osiguranje, Maistra, Cromaris
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE