GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris idejni tvorac konzorcija za Agrokor

Adris idejni tvorac konzorcija za Agrokor
KOMBINATORIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2017 / 08:13
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Odmah nakon stupanja izvanredne uprave u Agrokor u travnju ove godine, dobavljači koncerna su se udružili i zauzeli zajedničke interese, bez obzira i na činjenicu što je među njima bilo puno razlike, s obzirom na to da su neki imali čisti poslovni odnos s bivšom upravom Agrokora, a neki su kroz razne kombinacije s mjenicama kreditirali koncern. 

Nude cjelovito rješenje Kako bi se sačuvala stabilnost najveće hrvatske kompanije i cijeloga gospodarstva, odmah su počele inicijative o različitim oblicima suradnje, a već u svibnju pokrenuta je i inicijativa o udruživanju i preuzimanju dijelova koncerna kada proces završi. Večernji list je tako tada pisao o ideji da svoja potraživanja pretvore u udjele i po uzoru na talijanski Coop uđu u Konzum. Od tada održavani su sastanci i pronalaze se rješenja kojima bi održali sustav stabilnim, a glavnu riječ u tom procesu vodi Adris. 

Zadnja je odluka osnivanje koncerna. Skica njegova izgleda još nije završena, ali zna se da bi imala glavnog konsolidatora i zainteresirane dobavljače, među kojima je i jedan trgovački lanac, vjerojatno i mirovinske fondove, ali navodno i neke domaće banke, piše Večernji list. Tim koncernom upravljao bi stručni menadžment, specijaliziran za više područja. Načelne interese su već pokazali osim Adrisa i Atlantic grupa, Kraš, Franck, Vindija, Podravka....

U Adrisu kažu da su spremni zajedno s uspješnim hrvatskim tvrtkama tražiti cjelovito rješenje za Agrokor i da bi to bilo korisno ne samo za Agrokor nego i za cijelo hrvatsko gospodarstvo. Cilj je svim dobavljačima isti, no tko će biti kupac i tko će koliko otpisati, neće odlučivati oni pa ni izvanredna uprava Agrokora, nego vjerovnici, i to u nagodbi. 

Nagodba je predviđena za travanj 2018. godine, no upravo predstavnici dobavljača teže da to bude puno prije jer se, kažu, sustav muči. U nagodbi će se znati i koliki će biti otpisi. Njihov je načelni cilj da dobavljači otpišu 15% svog duga, a bankari 50%. Neizvjesnost, izgleda, nikome ne odgovara, pa se stoga i na više fronti traže rješenja. A uprava Agrokora za to vrijeme radi na znatnom povećanju operativne vrijednosti kompanije, što je kod onih proizvodnih i uspjela, zbog čega bi one i mogle prve u prodaju, dok je prodajni lanac Konzum još u zaostatku s rezultatima od prijašnjih godina. 

Osim domaćih dobavljača koji se već dulje vrijeme spominju kao potencijalni ulagači u Agrokorove kompanije, prije svega Jamnicu, Ledo, Belje..., interes su već iskazali i neki strani investitori, poput Kineza Jangxionga Hua koji je rekao da je zainteresiran za Belje, Konzum i turističke tvrtke, mađarskog milijardera Sándora Csányija koji je zainteresiran za Belje, koje je zanimljivo i nekim arapskim ulagačima.  

Tagovi: Adris Grupa, Agrokor, Atlantic Grupa, Kraš, Franck, mirovinski fondovi, Jamnica, Ledo, Belje
PROČITAJ I OVO
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
OTKUP
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
ZRENJANIN – Fortenova Grupa je pokrenula prinudni otkup akcija „Dijamanta“, a za svaku od 10.265 akcija biće plaćeno po 34,3 hiljade dinara, objavljeno je danas.
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju
LEASING
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u izvanrednom nadzoru 9 leasing društava, koja pokrivaju više od 90 posto ukupne imovine tog tržišta u Hrvatskoj, utvrdila je nezakonitosti i nepravilnosti pri izračunu kamatnih stopa kod njih osam, procijenivši da je nepravilnostima obuhvaćeno više od 50 tisuća ugovora o leasingu.

Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
NAJAVE
Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
TOULOUSE - Europski zrakoplovni koncern Airbus najavio je veliku reorganizaciju proizvodnje zrakoplova u Njemačkoj i Francuskoj, izdvajajući proizvodnju dijelova trupa kao osnovni dio poslovanja grupe.
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
PROMJENE
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
NEW YORK - Međunarodni aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti izgubio je titulu najprometnijeg u svijetu nakon 23 godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE