GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris ostvario trostruko veću neto dobit

Adris ostvario trostruko veću neto dobit
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2022 / 16:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Adris grupa u prvih je šest mjeseci ostvarila 157 milijuna kuna neto dobiti, trostruko više nego u odnosu na isto razdoblje lani, dok su joj ukupni prihodi porasli za 16 posto, a EBITDA za 33 posto, izvijestili su u srijedu iz te tvrtke.

Grupa je, kako navode, u prvom polugodištu ostvarila ukupan prihod od 2,9 milijardi kuna, što je za 16 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani. Prihod od prodaje robe i usluga pritom je iznosio 2,69 milijardi kuna i veći je za 20 posto.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 461milijun kuna, što predstavlja rast od 33 posto.

Neto dobit za prvih šest mjeseci trostruko je veća i iznosi 157 milijuna kuna.

CO s rastom svih pokazatelja

Croatia osiguranje (CO) je u prvih šest mjeseci ostvarilo konsolidiranu neto dobit u iznosu od 222 milijuna kuna, što predstavlja rast od šest posto.

Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 2,2 milijarde kuna, što je za devet posto više u usporedbi s prvim polugodištem prošle godine. Kombinirani omjer iz redovitog poslovanja CO grupe iznosi 94,2 i za 0,2 postotna boda bolji je od ostvarenja u prvih šest mjeseci prošle godine, navodi se u priopćenju.

Također se ističe kako u segmentu razvoja digitalnog poslovanja u 2022. godini nastavljaju s ulaganjem većim od 100 milijuna kuna, a nastavljaju se i ulaganja u razvoj i širenje zdravstvenog segmenta vrijedna više od 60 milijuna kuna.

Hrvatsko tržište osiguranja ostvarilo je u prvom polugodištu ove godine rast od šest posto, a CO je, kako navode, učvrstilo svoju lidersku poziciju. Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranja u Hrvatskoj u iznosu od 1,8 milijardi kna, što je rast od sedam posto.

Turistički dio poslovanja s ohrabrujućim rezultatima

Iz Adrisa u priopćenju navode kako je turistički dio Grupe u prvom polugodištu ostvario prihod od prodaje robe i usluga u iznosu od 631 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u prvih šest mjeseci lani, odnosno pet posto više od rekordne 2019. godine.

Ostvarena je EBITDA u iznosu od 131 milijun kuna, što je gotovo tri puta više od prošlogodišnje - tvrtka je u prvom polugodištu prošle godine ostvarila i 57 milijuna kuna prihoda od covid potpora.

EBITDA je na razini 75 posto ostvarenja prvog polugodišta 2019. godine. Ostvaren je EBIT u iznosu od minus 13 milijuna kuna, a neto gubitak turističkog segmenta iznosi 26 milijuna kuna.

Planirana ulaganja u turističkom dijelu Grupe u ovoj godini iznose više od 400 milijuna kuna, a najveći dio odnosi se na rekonstrukciju i repozicioniranje zagrebačkog hotela Panorama.

Više od 100 milijuna kuna uloženo je u podizanje kvalitete kampova, a nastavljaju se i pripreme na dva strateška turistička projekta, zagrebačkom hotelu Westin te splitskom hotelu Marjan.

Iz Adrisa podsjećaju kako da u sljedećem trogodišnjem razdoblju u turistički dio svoga poslovanja planiraju prosječno godišnje investirati više od 800 milijuna kuna.

Cromaris ostvario 29 posto veći izvoz

Cromaris je u prvom polugodištu ostvario neto dobit u iznosu od 10,8 milijuna kuna, a prihodi od prodaje iznose 360 milijuna kuna, što je rast od 32 posto.

EBITDA iznosi 44 milijuna kuna, ili 31 posto više, pri čemu je u prvom polugodištu 2021. tvrtka ostvarila i covid potpore u iznosu od 6,8 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Cromaris je u prvom polugodištu ostvario prodaju od 6.971 tonu ekvivalenta svježe ribe, što je za 26 posto više nego u prvih šest mjeseci lani.

Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 29 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije i Španjolske, navode iz Adrisa dodajući kako Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima - 89 posto količinske prodaje i isto toliko prihoda od prodaje.

Tagovi: Adris Grupa, dividenda, Maistra, Croatia osiguranje, Cromaris, Croatia osiguranje, ante Vlahović, Davor Tomašković, Tomislav Popović, Marko Remenar
PROČITAJ I OVO
Preminuo Slobodan Stanković, vlasnik Integral inženjeringa
IN MEMORIAM
Preminuo Slobodan Stanković, vlasnik Integral inženjeringa
BANJA LUKA - Vlasnik i direktor Integral inženjeringa Slobodan Stanković preminuo je danas u Banjaluci u 74. godini.
RTL otpušta 700 zaposlenika u Njemačkoj
REZOVI
RTL otpušta 700 zaposlenika u Njemačkoj
BERLIN - Njemački medijski div RTL planira otpustiti oko 700 od 1900 radnih mjesta u segmentu časopisa koji vodi bivši izdavač Gruner + Jahr.
Institut IGH nije isplatio plaće, dionice tonu
PROBLEMI
Institut IGH nije isplatio plaće, dionice tonu
ZAGREB - Institut IGH posljednjih mjeseci ima problema s tekućom likvidnosti zbog čega nije ni isplatio plaće za prosinac.
ACI isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
ACI isplaćuje dividendu
ZAGREB - Iz poziva za Glavnu skupštinu ACI-ja vidljivo je da kompanija planira isplatiti dividendu od 9,57 eura po dionici.
Air Baltic od 16. maja uspostavlja direktnu avio-liniju Riga-Beograd
LINIJE
Air Baltic od 16. maja uspostavlja direktnu avio-liniju Riga-Beograd

BEOGRAD/RIGA – Avio-kompanija Air Baltic najavila je da će od 16. maja uvesti novu avio liniju Riga-Beograd, koja će saobraćati dva puta nedeljno, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE