GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici

Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2024 / 13:31
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.

Uprava Društva donijela je pak odluku o sazivanju Glavne skupštine Društva koja će se održati 12. lipnja 2024. godine, s početkom u 13,00 sati u sjedištu tvrtke u Rovinju.

Obrazlažući rezultate poslovanja u 2023. godini, predsjednik Uprave Marko Remenar istaknuo je kako je u vrlo zahtjevnoj 2023. godini Adris grupa u cjelini poslovala uspješno. Ostvaren je rast prihoda, operativne dobiti i neto dobiti. U ovoj godini investirano je više od 110 milijuna eura te nakon više godina priprema pokrenut ambiciozni investicijski ciklus u iznosu većem od 600 milijuna eura, naglasio je Remenar te dodao kako navedeno potvrđuje tržišnu poziciju, poslovnu snagu i financijski kapacitet sustava u cjelini.

„Udvostručit ćemo prosječni godišnji iznos kapitalnih ulaganja u sljedećih nekoliko godina. Investicije su pri tome birane tako da višestruko djeluju na poslovanje Grupe. Investicijama u Marjan u turizmu i u segmentu zdravlja u osiguranju radimo daljnje strateške iskorake u postojećim poslovima. Investicijom u zelenu energiju jačamo održivost ukupnog poslovnog modela uz daljnju diverzifikaciju poslova u Grupi. Ovi iskoraci omogućit će daljnji rast rezultata, jačanje poslovno-financijske pozicije Grupe i rastuću dividendu“, zaključio je Remenar.

Kako je navedeno u izvješću o poslovanju, u 2023. godini Adris grupa ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 980 milijuna eura, što je za 15 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iz redovnog poslovanja iznosi 181 milijun eura i za 11 posto je veća od prošlogodišnje. Izvještajna EBITDA iznosi 171 milijun eura, a izvještajna neto dobit 82,3 milijuna eura, što je rast od jedan posto. Konsolidirana neto dobit iz redovnog poslovanja iznosi 96 milijuna eura i veća je za 19 posto od prošlogodišnje. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi pak 63 milijuna eura i, u usporedbi s prethodnom godinom, veća je za četiri posto.
Izvještajna neto dobit u 2023. godini pod utjecajem je jednokratnih stavki, od čega najveći utjecaj imaju otpisi vezani za novi investicijski ciklus u turizmu, u čemu je pojedinačno najveći hotel Marjan. Poslovanje u 2023. opterećeno je i kumulativnim troškom uvećane naknade za turističko zemljište za razdoblje 2020.-2023.

Nakon što su predsjednici uprava Croatia osiguranja, Maistre i Cromarisa, (Davor Tomašković, Tomislav Popović i Ivan Leko) iznijeli ključna obilježja poslovanja tvrtki u sastavu Adrisa u 2023. godini, Nadzorni je odbor utvrdio financijska izvješća te, zajedno s Upravom, uz druge prijedloge odluka, predložio Glavnoj skupštini i donošenje odluke o isplati dividende u iznosu od 2,57 eura po dionici. Iznos dividende od 2,28 eura po dionici isplatit će se iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem Društva u razdoblju od 2005. godine do zaključno 2011. godine, a iznos od 0,29 eura po dionici iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem Društva nakon 2012. godine, što znači da će dioničarima biti isplaćen neto iznos od 2,54 eura po jednoj dionici. Pravo na isplatu dividende pripada svim dioničarima Društva koji su na dan 8. srpnja 2024. godine upisani kao dioničari u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, a bit će isplaćena 24. srpnja 2024. godine.

S obzirom na to da članovima Nadzornog odbora završetkom ove Glavne skupštine prestaje mandat, Nadzorni odbor predložio je Glavnoj skupštini odluku o novom sastavu Nadzornog odbora.

Uz prošle godine izabranog člana, a potom i predsjednika Nadzornog odbora, mr. sc. Antu Vlahovića, čiji mandat istječe završetkom Glavne skupštine koja će razmatrati godišnja financijska izvješća za poslovnu 2026. godinu, Glavnoj skupštini predlažu se (i) kandidati dr. sc. Marica Šorak Pokrajac, dr. sc. Tomislav Budin, Rino Bubičić, mr. sc. Hrvoje Patajac, Vitomir Palinec, Ida Lokmer i Petar Vlaić. Više informacija o kandidatima dostupno je na web stranicama Društva

Tagovi: ADRIS, dividenda, maistra, cromaris, vlahović, tomašković, popović, croatia
PROČITAJ I OVO
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE