GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris: Prihodi gotovo dosegnuli pretpandemijsku razinu

Adris: Prihodi gotovo dosegnuli pretpandemijsku razinu
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 15:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 605 milijuna kuna neto dobiti, što je značajan rast u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 141 milijun kuna, uz rast ukupnih prihoda za 23 posto, na 4,51 milijardu kuna, objavili su u četvrtak iz te tvrtke.

Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 4,18 milijarde kuna i u odnosu na devet mjesei prošle godine povećan je za 25 posto.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,065 milijardi kuna, što je tri posto manje od ostvarenog u predpandemijskoj 2019. godine.

U priopćenju se prenosi izjava predsjednika Uprave Adris grupe Marka Remenara kako su smanjene tržišne aktivnosti tijekom 2020. i prve polovice 2021. kreirale okolnosti u kojima su dodatno ubrzali transformacijske procese unutar sustava, i to u svim njegovim segmentima.

"Provedba cijelog niza definiranih poslovnih aktivnosti, uz dobro diverzificiran portfelj poslova, dugoročni fokus na segment turizma koji kreira najveću stopu dodane vrijednosti te kvalitetno upravljanje troškovima, u podlozi su rezultata realiziranog u prvih devet mjeseci 2021. godine. Pri tome, posebno je za istaknuti rezultat trećeg tromjesečja u kojemu je konsolidirani neto rezultat Adris grupe za 14 posto veći od usporedivog razdoblja 2019. godine", istaknuo je Remenar.

Navodi i kako Adris, iako je osjetan povratak uobičajenim poslovnim aktivnostima, i dalje posluju u okolnostima povećanih neizvjesnosti i naglašenih rizika uzrokovanih, primarno, pandemijom.

"Pri tome, realizirani rezultat osigurava i nadalje stabilnost cijele grupe te kapacitet sustava u realizaciji strateškog plana investicija ključnog za održivi rast i razvoj", istaknuo je Remenar komentirajući ostvarene rezultate.

Turistički dio - prihodi od prodaje na 79 posto onih iz 2019.

Iz Adrisa u priopćenju navode i kako je zbog utjecaja pandemije koronavirusa i ove godine u predsezoni bila smanjena poslovna aktivnost u turističkom dijelu grupe, uz naznaku snažnijeg oporavka u glavnoj sezoni.

Turistički dio grupe ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 1,2 milijarde kuna, što iznosi 79 posto prihoda ostvarenih u 2019. godini.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 601 milijun kuna, što je 85 posto ostvarenja u 2019. godini. Neto dobit iznosi 360 milijuna kuna.

Turistički je sektor grupe, po podatcima iz priopćenja, u prvih devet mjeseci ostvrio prodaju od 1,34 milijuna jedinica, što je rast od 96 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, odnosno 76 posto ostvarenoga rekordne 2019.

Pri tome je istarski dio turističkog poslovanja ostvario 86 posto prodaje iz 2019. godine, zagrebački hoteli 36 posto, a dubrovački 44 posto prodanih jedinica.

"U istarskom dijelu najbolje je poslovao luksuzni segment, ostvarivši, u usporedbi s 2019. godinom, 96 posto prodanih jedinica. Analizira li se pak samo glavna sezona, odnosno razdoblje lipanj-rujan 2021. godine, luksuzni je segment ostvario 13 posto bolju prodaju u usporedbi s rekordnom 2019.", ističu iz Adrisa.

Navode i kako je korona kriza iskorištena kao prilika za daljnji razvoj tvrtke te kako se i u ovoj godini ulagalo u poboljšanje postojećih proizvoda, najvećim dijelom u zajedničke sadržaje u kampovima.

Ukupna ulaganja u ovoj godini procjenjuju se na više od 200 milijuna kuna, a nastavljene su i pripreme projekata obnove zagrebačkih hotela te splitskog hotela Marjan, kažu u Adrisu.

Croatia osiguranje - rast dobiti

Croatia osiguranje je u prvih devet mjeseci ostvarilo konsolidiranu neto dobit u iznosu od 320 milijuna kuna, što predstavlja rast od devet posto.

Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija u Hrvatskoj u iznosu od 2,27 milijardi kuna, što je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem rast od pet posto.

Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 2,74 milijarde kuna i za pet posto je veća od prošlogodišnje.

Croatia osiguranje je lider na hrvatskome tržištu, s ukupnim udjelom od 26,9 posto.

Cromaris - 17 postotni rast količinske prodaje i 19 postotni rast izvoza

Tvrtka Cromaris je u prvih devet mjeseci ostvarila dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 52 milijuna kuna, što je rast od 26 posto, a neto dobit iznosi 12,3 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 454 milijuna kuna, što je rast od 16 posto.

U prvih devet mjeseci Cromaris je prodao 9.245 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za 17 posto više nego u prvih devet mjeseci lani. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 19 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije, Švicarske i Poljske.

Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima - 84 posto količinske prodaje i 85 posto prihoda od prodaje, navod se uz ostalo u priopćenju.

Tagovi: Adris Grupa, Croatia osiguranje, Maistra, Cromaris
PROČITAJ I OVO
Nastavljen trend rasta stečajeva i pada broja novoosnovanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Nastavljen trend rasta stečajeva i pada broja novoosnovanih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice studenog.
Boštjan Napast novi predsjednik Uprave Luke Koper
KARIJERE
Boštjan Napast novi predsjednik Uprave Luke Koper
KOPER - Nadzorni odbor Luke Koper za predsjednika Uprave imenovao je Boštjana Napasta, donedavnog predsjednika Uprave Geoplina.
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
REZOVI
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
ZAGREB - Niskotarifni prijevoznik WizzAir u procesu je privremenog obustavljanja više od četrdeset linija iz svoje mreže u državama bivše Jugoslavije, uz odgađanje dijela planiranih novih odredišta.
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ULAGANJA
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ZAGREB - Valamar grupa najavila je u petak novi ciklus ulaganja s ciljem daljnje transformacije i razvoja poslovanja i fokusom na podizanje kvalitete turističkog portfelja, održivost i zeleni turizam te ulaganja u premium segment, digitalizaciju i internacionalizaciju poslovanja.
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
GASTRO
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
ZAGREB – Za sve ljubitelje slatkih delicija Kraš ima sjajnu vijest – Zagreb postaje bogatiji za novu adresu sa slasticama na glavnom zagrebačkom trgu pod nazivom Kraš choco&café. Na Trgu bana Josipa Jelačića otvara se novo omiljeno mjesto uređeno kao concept store, s vrhunskim slatkim proizvodima, mirisnom kavom te posebnom Kraševom ponudom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE