GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris: Prihodi gotovo dosegnuli pretpandemijsku razinu

Adris: Prihodi gotovo dosegnuli pretpandemijsku razinu
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 15:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 605 milijuna kuna neto dobiti, što je značajan rast u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 141 milijun kuna, uz rast ukupnih prihoda za 23 posto, na 4,51 milijardu kuna, objavili su u četvrtak iz te tvrtke.

Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 4,18 milijarde kuna i u odnosu na devet mjesei prošle godine povećan je za 25 posto.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,065 milijardi kuna, što je tri posto manje od ostvarenog u predpandemijskoj 2019. godine.

U priopćenju se prenosi izjava predsjednika Uprave Adris grupe Marka Remenara kako su smanjene tržišne aktivnosti tijekom 2020. i prve polovice 2021. kreirale okolnosti u kojima su dodatno ubrzali transformacijske procese unutar sustava, i to u svim njegovim segmentima.

"Provedba cijelog niza definiranih poslovnih aktivnosti, uz dobro diverzificiran portfelj poslova, dugoročni fokus na segment turizma koji kreira najveću stopu dodane vrijednosti te kvalitetno upravljanje troškovima, u podlozi su rezultata realiziranog u prvih devet mjeseci 2021. godine. Pri tome, posebno je za istaknuti rezultat trećeg tromjesečja u kojemu je konsolidirani neto rezultat Adris grupe za 14 posto veći od usporedivog razdoblja 2019. godine", istaknuo je Remenar.

Navodi i kako Adris, iako je osjetan povratak uobičajenim poslovnim aktivnostima, i dalje posluju u okolnostima povećanih neizvjesnosti i naglašenih rizika uzrokovanih, primarno, pandemijom.

"Pri tome, realizirani rezultat osigurava i nadalje stabilnost cijele grupe te kapacitet sustava u realizaciji strateškog plana investicija ključnog za održivi rast i razvoj", istaknuo je Remenar komentirajući ostvarene rezultate.

Turistički dio - prihodi od prodaje na 79 posto onih iz 2019.

Iz Adrisa u priopćenju navode i kako je zbog utjecaja pandemije koronavirusa i ove godine u predsezoni bila smanjena poslovna aktivnost u turističkom dijelu grupe, uz naznaku snažnijeg oporavka u glavnoj sezoni.

Turistički dio grupe ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 1,2 milijarde kuna, što iznosi 79 posto prihoda ostvarenih u 2019. godini.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 601 milijun kuna, što je 85 posto ostvarenja u 2019. godini. Neto dobit iznosi 360 milijuna kuna.

Turistički je sektor grupe, po podatcima iz priopćenja, u prvih devet mjeseci ostvrio prodaju od 1,34 milijuna jedinica, što je rast od 96 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, odnosno 76 posto ostvarenoga rekordne 2019.

Pri tome je istarski dio turističkog poslovanja ostvario 86 posto prodaje iz 2019. godine, zagrebački hoteli 36 posto, a dubrovački 44 posto prodanih jedinica.

"U istarskom dijelu najbolje je poslovao luksuzni segment, ostvarivši, u usporedbi s 2019. godinom, 96 posto prodanih jedinica. Analizira li se pak samo glavna sezona, odnosno razdoblje lipanj-rujan 2021. godine, luksuzni je segment ostvario 13 posto bolju prodaju u usporedbi s rekordnom 2019.", ističu iz Adrisa.

Navode i kako je korona kriza iskorištena kao prilika za daljnji razvoj tvrtke te kako se i u ovoj godini ulagalo u poboljšanje postojećih proizvoda, najvećim dijelom u zajedničke sadržaje u kampovima.

Ukupna ulaganja u ovoj godini procjenjuju se na više od 200 milijuna kuna, a nastavljene su i pripreme projekata obnove zagrebačkih hotela te splitskog hotela Marjan, kažu u Adrisu.

Croatia osiguranje - rast dobiti

Croatia osiguranje je u prvih devet mjeseci ostvarilo konsolidiranu neto dobit u iznosu od 320 milijuna kuna, što predstavlja rast od devet posto.

Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija u Hrvatskoj u iznosu od 2,27 milijardi kuna, što je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem rast od pet posto.

Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 2,74 milijarde kuna i za pet posto je veća od prošlogodišnje.

Croatia osiguranje je lider na hrvatskome tržištu, s ukupnim udjelom od 26,9 posto.

Cromaris - 17 postotni rast količinske prodaje i 19 postotni rast izvoza

Tvrtka Cromaris je u prvih devet mjeseci ostvarila dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 52 milijuna kuna, što je rast od 26 posto, a neto dobit iznosi 12,3 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 454 milijuna kuna, što je rast od 16 posto.

U prvih devet mjeseci Cromaris je prodao 9.245 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za 17 posto više nego u prvih devet mjeseci lani. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 19 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije, Švicarske i Poljske.

Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima - 84 posto količinske prodaje i 85 posto prihoda od prodaje, navod se uz ostalo u priopćenju.

Tagovi: Adris Grupa, Croatia osiguranje, Maistra, Cromaris
PROČITAJ I OVO
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
RAST
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
KOPER - Grupa Luka Koper je od siječnja do rujna 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećala prihode od prodaje usluga za devet posto na 168,2 milijuna eura.
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
CJEPIVO
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
LONDON - Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
SJAJNE BROJKE
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
ANALIZA - Cinkarna Celje nastavlja izvrsno poslovati i u 2021. godini.
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
SUSPENZIJA
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afrike i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.
Merckova tableta za covid manje učinkovita u novim podacima
LOŠE VIJESTI
Merckova tableta za covid manje učinkovita u novim podacima
DARMSTADT - Farmaceutska kompanija Merck objavila je u petak rezultate nove studije koja je pokazala da je njezin eksperimentalni lijek protiv covida-19 manje učinkovit u smanjenju hospitalizacija i smrti u odnosu na ranije rezultate.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE