GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aegean Airlines najavljuje povratak u Hrvatsku

Aegean Airlines najavljuje povratak u Hrvatsku
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 08:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grčki nacionalni avioprijevoznik Aegean Airlines najavio je povratak u hrvatske zračne luke u ljetnom redu letenja sljedeće godine.

Aegean Airlines ove godine nije prometovao prema hrvatskim zračnim lukama. Kompanija je u originalnom planu, prije izbijanja globalne pandemije, planirala prometovati prema Zagrebu, Splitu i Dubrovniku no svi su letovi još u travnju otkazani za ovu godinu.

Kompanija je zatim u potpunosti povukla iz prodaje sve linije prema Hrvatskoj za ljetni red letenja 2021. godine, pa je u jednom trenutku bio upitan povratak Aegean Airlinesa u hrvatske zračne luke. Najgori scenarij ipak se neće ostvariti - grčka je aviokompanija u prodaju vratila tri linije; iz Atene prema Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, piše Croatian Aviation.

Na svim linijama prema Hrvatskoj Aegean Airlines najavljuje zrakoplove iz A320 obitelji čime će doći i do povećanja kapaciteta s obzirom na to da je u ljetnom redu letenja 2019. godine određeni broj letova odrađen zrakoplovima tipa DashQ400.

Linija Atena - Zagreb

Aegean Airlines uveo je liniju Atena - Zagreb - Atena u svibnju 2018. godine, prometujući na njoj sa spomenutim zrakoplovima tipa DashQ400 3 puta tjedno. Iako je linija trebala prometovati samo u ljetnom redu letenja, kompanija ju je ostavila u prometu i zimi, s dva leta tjedno, izuzev siječnja i veljače kada je ista zbog niske potražnje nakratko bila prekinuta. U ljeto 2019. godine ova je linija prometovala četiri puta tjedno, što je bio plan i za ljeto ove godine, no s većim zrakoplovima iz A320 obitelji.

Aegean Airlines u prodaju je pustio karte na ovoj liniji za ljeto sljedeće godine. Ista će biti u prometu od samog početka ljetnog reda letenja, 31. ožujka, a letovi su u prodaji do kraja listopada, preciznije, 30.10.2021.

Na liniji između Zagreba i Atene bit će dostupna dva leta tjedno, svake srijede i subote, zrakoplovima tipa A319 koji u odnosu na DashQ400 imaju značajno veći kapacitet (144 naspram 78 sjedala).

Iako je kapacitet zbog promjene tipa zrakoplova značajno veći u odnosu na onaj iz 2019. godine, dok je smanjen broj tjednih letova, ukupno ponuđeni broj sjedala između dva glavna grada bit će tek blago smanjen. Zrakoplovi će na ovoj liniji prometovati u jutarnjim satima, dolazak u Zagreb planiran je u 09 sati i 5 minuta, polazak prema Ateni u 9 sati i 50 minuta.


Linija Atena - Split

Aegean je liniju prema Splitu pokrenuo u ljeto 2016. godine te od tada sustavno povećava kapacitet, uglavnom povećavajući broj tjednih letova. Za primjer, u ljeto 2018. godine ova je linija imala četiri leta tjedno, dok je u ljeto 2019. dodan i peti let. Na liniji su prometovali zrakoplovi tipa DashQ400.

U ljeto 2021. godine, Aegean Airlines najavljuje četiri leta tjedno na liniji Atena - Split - Atena. Linija će prometovati od 18. svibnja do 07. listopada 2021. godine, zrakoplovima tipa A319 koji u floti ovog prijevoznika imaju već spomenuti kapacitet od 144 putnika.

Split i Atena biti će povezani direktnim letovima ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom; ponedjeljkom i petkom u popodnevnim te utorkom i četvrtkom u jutarnjim satima.

Promjena tipa zrakoplova i povećanje kapaciteta prema Zračnoj luci Split u ljetnom redu letenja 2021. godine
S obzirom na to da na ovoj liniji dolazi do promjene tipa zrakoplova, posljedično i značajno većeg kapaciteta na svakom letu prema i iz Zračne luke Split, Aegean Airlines će u ljeto 2021. godine u prodaji imati gotovo 24 tisuće sjedala!

Linija Atena - Dubrovnik

Aegean je liniju prema Dubrovniku uveo još u ljeto 2015. godine, kontinuirano povećavajući broj tjednih letova iz sezone u sezonu, baš kao što je slučaj sa linijom prema Splitu. Linija je u špici ljetne sezone 2019. godine prometovala 5 puta tjedno, zrakoplovima tipa A320 i DashQ400.

Grčki avioprijevoznik planira ponovno pokrenuti ovu liniju već od 29. ožujka 2021., u početku s dva leta tjedno, ponedjeljkom i subotom. Od 20. svibnja dodaje se treći let tjedno, svakog četvrtka, a od 04. lipnja i letovi petkom i nedjeljom.

Aegean će time povećati kapacitet prema Dubrovniku s obzirom na to da su na letovima najavljeni zrakoplovi tipa A319 i A320, dok su u ljeto 2019. na liniji prometovali i zrakoplovi manjeg kapaciteta - DashQ400.

Linija prema Dubrovniku u posezoni će biti reducirana. Naime, u periodu od 30. rujna do 30. listopada trebala bi prometovati tri puta tjedno, ponedjeljkom, četvrtkom i subotom.

Svakako je preuranjeno donositi zaključke o tome hoće li ova aviokompanija prometovati prema Zagrebu (potencijalno i Dubrovniku) u zimskom redu sljedeće godine, na to ćemo morati još pričekati, no potencijal za liniju prema Zagrebu postoji, osobito ako sljedeće zime budemo ponovno živjeli i radili u normalnim okolnostima. Kako doznajemo, Aegean će pratiti stanje bookinga na svim linijama te po potrebi reagirati povećanjem tjednih letova u sljedećoj ljetnoj sezoni, pri čemu upravo Zagreb ima najveće šanse za još jedan let tjedno.


Osim direktne linije prema Ateni, Aegean u svojoj floti ima široku mrežu destinacija diljem Grčke. S obzirom na to da sve veći broj hrvatskih građana ljetni odmor provodi u Grčkoj, destinacije poput Herakliona, Chanije, Santorinija, Karpathosa, Rhodosa, Kosa i drugih trebale bi nam u ljeto sljedeće godine ponovno biti lako dostupne!

Tagovi: Aegean Airlines, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Split, Zračna luka Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
ZAKUP
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
PODGORICA - Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
ZATVARANJE
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
KRANJ - Continental zbog loših tržišnih uvjeta zatvara tvornicu za proizvodnju tiskarskih guma u Kranju. Odluka će utjecati na 70 radnih mjesta.
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
VOJNA INDUSTRIJA
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
SARAJEVO - Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa.
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
ZAPOŠLJAVANJE
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
BERLIN - Njemački odjel konzultantske tvrtke Boston Consulting Group (BCG) planira ove godine zaposliti više od tisuću novih zaposlenika u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i istočnoj Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE