GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aerodrom Sarajevo nudi poticaje aviokompanijama koji žele uspostaviti bazu

Aerodrom Sarajevo nudi poticaje aviokompanijama koji žele uspostaviti bazu
POTICAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2020 / 12:02
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Međunarodni aerodrom Sarajevo davat će poticaj avionskim kompanijama koje budu zainteresovane za otvaranje baze na ovom aerodromu.

Odluku o tome donio je Upravni odbor društva krajem avgusta, a raspisan je i javni poziv zainteresovanim kompanijama za uspostavljanje baze u periodu od 2021. do 2023. godine.

Poticaj se odnosi na kompanije koje imaju sjedište u Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo s ciljem ublažavanja negativnih utjecaja izazvanih pandemijom COVID-19 u Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo. Sve avionske kompanije koje planiraju uvesti redovne linije na međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo imat će pravo podnijeti zahtjev za bazu. Oni avioprijevoznici koji planiraju provesti najveći broj zračnih operacija sedmično/ mjesečno, tj. godišnje, imat će prioritet.

Baza podrazumijeva mjesto koje bi uspostavili avionski prijevoznici, a gdje bi članovi osoblja i posade započinjali i završavali vrijeme dužnosti ili razdoblja dežurstva i gdje, u normalnim okolnostima, operator nije dužan osigurati smještaj za osoblje.

U prvoj fazi baza se uspostavila baza za dva aviona, s mogućnošću povećanja broja aviona, kako se povećavaju raspoloživi aerodromski kapaciteti.

Poticajni program zasnovan je na broju putnika za avionske kompanije koje imaju sjedište u Međunarodnoma aerodromu Sarajevo a odobravat će se avonskim kompanijama na osnovu prethodnih pisanih zahtjeva/informacija o procijenjenom broju putnika (ukupan broj putnika, kao i na osnovu broj odlaznih putnika) za tekuću godinu, na temelju liste aerodromskih naknada i rezultata pregovora.

S obzirom da će se popust odobravati unaprijed, nakon završetka kalendarske godine, Aerodrom Saarajevo će revidirati ostvarene kvantitativne pokazatelje te izvršiti ispravke, ako bude potrebno.

Aviokompanijama je ostavljen rok od 30 dana za ponošenje zahtjeva za otavaranje baze.

Iako na Sarajevskom aerodromu šest aviokompanija trenutno obavlja letove, tri mjeseca zaredom ovaj aerodrom ima manje putnika nego tuzlanski, na kojem operira jedna aviokompanija - WizzAir.

Wizzair-ova baza na tuzlanskom aerodromu je do sada jedina takva u Bosni i Hercegovini.

Tagovi: Aerodrom Sarajevo, Aerodrom Tuzla, Wizz Air
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE