GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aerodrom Tuzla: Novi ugovor sa WizzAirom do 2023. godine

Aerodrom Tuzla: Novi ugovor sa WizzAirom do 2023. godine
UGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2018 / 10:03
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TUZLA - Aerodrom Tuzla počet će pregovore sa low cost prijevoznikom Wizz Air o novom četverogodišnjem sporazumu, što će osigurati avionske usluge u trećem po veličini gradu u Bosni i Hercegovini najmanje do 2023. godine.

Postojeći četverogodišnji ugovor ističe i novembru iduće godine, izvještava Ex-Yu Aviation.

"Mi ćemo početi razgovore ove godine o stacioniranju trećeg aviona u Tuzli. Kao rezultat toga, vjerujem da ćemo imati neke nove rute već iduće godine, pored četiri koje su (sezonski) prekinute (Baden-Baden, Stockholm Skavsta, Billund i Vaxjo), a koje će se nastaviti", rekao je generalni direktor Aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.

Prethodno, Hamburg, Paris Beauvais i Milan su identifikovani kao potencijalne destinacije za letove iz Tuzle.
Kao jedini operater iz Tuzle, WizzAir je pomogao da započne razvoj avionskog prijevoza putnika prije pet godina. Tokom prva tri kvartala 2018. godine, drugi najprometniji aerodrom u Bosni i Hercegovini imao je 464.240 putnika, što je za 14,9% više nego u istom periodu prošle godine. Samo u septembru, Tuzlanski aerodrom je opslužio 56.060 putnika, što je više za 6,1%. Aerodrom procjenjuje da će do kraja godine registrovati 570.000 putnika.

U međuvremenu, Vlada Tuzlanskog kantona razmatra ponudu turskog Kozuva Cay Evihas za preuzimanje Aerodroma Tuzla kroz ugovor o koncesiji. Konglomerat, sa interesima u građevinarstvu i infrastrukturi, upravlja međunarodnim aerodromom u Mogadišu u Somaliji.

"Ako ponuda bude dobra, postoji velika vjerovatnost da će biti prihvaćena, a ako ne, mi ćemo nastaviti sa našim planovima", istakao je Karasalihović.

Aerodrom Tuzla je u središtu 3,3 miliona eura vriejdnog proširenja nakon brojnih kašnjenja. Aerodromski terminal se prostire sa sadašnjih 2.971 na 4.915 kvadratnih metara. Dodatni kapacitet će mu omogućiti da upravlja sa 800 putnika na sat, u odnosu na sadašnjih 400. Rekonstrukcija i proširenje putničkog terminala će povećati kapacitet na 700.000 putnika godišnje. Budući terminal će imati mogućnost da u istom satu obezbijedi do dva aviona. Osim toga, u prilici će da opsuži do 400 putnika u dolasku, uz istovremeno 400 putnika u dolasku.

Tagovi: Aerodrom Tuzla, WizzAir, Rifet Karasalihović
PROČITAJ I OVO
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
USPJESI
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
POREČ - I ove su se godine vina istarske Agrolagune - Castello Festigia 2017, Riserva LV 2016 i Cabernet Sauvignon Festigia 2017 - iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama. Pritom je vino Castello Festigia 2017 osvojilo i nagradu za najbolje vino iz Hrvatske prema odabiru novinara sudaca.
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
POJAČANJA
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
ZAGREB - Najveći domaći stručnjaci native oglašavanja, Silvana Mrvelj i Anita Vučinić Naprta, postali su u listopadu članovima Adria Media Zagreb tima.
Lufthansa pojačala promet prema Zagrebu
DOBRE VIJESTI
Lufthansa pojačala promet prema Zagrebu
ZAGREB - Lufthansa od 24. listopada svakodnevno povezuje Munchen i Zagreb. Linija nije prometovala svakodnevno od izbijanja pandemije, čak ni u ljetnim mjesecima.
Atlantic Grupa: Prihodi od prodaje pali 3,1%, neto dobit veća 1%
OTPORNI NA KRIZU
Atlantic Grupa: Prihodi od prodaje pali 3,1%, neto dobit veća 1%
ZAGREB - Najbolje rezultate ostvarili su  Delikatesni namazi, Donat Mg i ljekarnički lanac Farmacia.
Zastava oružje: U 2020. novi ugovori vredni 95 miliona dolara
RAST
Zastava oružje: U 2020. novi ugovori vredni 95 miliona dolara
BEOGRAD - Vrednost novih ugovora fabrike Zastava oružje u toku 2020. godine je 95 miliona dolara, čime je osigurano stabilno poslovanje u narednom periodu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE