GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Air France – KLM će do 2028. obnoviti 64% ukupne flote zrakoplova

Air France – KLM će do 2028. obnoviti 64% ukupne flote zrakoplova
FLOTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2022 / 08:32
Autor: SEEbiz
PARIZ - U novoobjavljenom izvještaju o održivom poslovanju za 2021, Air France-KLM navodi postignute rezultate, ciljeve za očuvanje životne sredine i smanjene emisije CO2, kao i nastojanja kojima promoviraju različitost i inkluziju na svim radnim pozicijama u okviru grupe.

Osnovni ciljevi Grupe su: nulta emisija CO2 do 2050. godine; 30% manja emisija CO2 po putniku po prijeđenom kilometru do 2030. godine u odnosu na 2019. i korištenje 10% održivog zrakoplovnog goriva do 2030. godine, što je znatno više od propisane europske regulative.

Kako bi se postigla zadati cilj dekarbonizacije grupa je uvela niz mjera kojima utječe na smanjenje direktne i indirektne emisije CO2, ali i povećanje apsorpcije CO2-od modernizacije flote, korištenja održivog zrakoplovnog goriva i tehnika eko-pilotiranja.

Modernizacijom flote direktno se smanjuje emisija CO2 jer se radi o zrakoplovima nove generacije kojima se štedi gorivo i emisija CO2 za 15 % modernizacija flote. Grupa Air France-KLM je u 2021. godini naručila 100 zrakoplova najnovije generacije (Airbus A320neo), uz pravo kupovine još 60 zrakoplova. U flotu je uvedeno 26 zrakoplova nove generacije (Airbus A220, Airbus A350 i Embraer 195-E2), koji su među najefikasnijim zrakoplovima u svojim kategorijama. Prošle godine su zrakoplovi najnovije generacije činili 10% flote ove grupacije, dok je plan da 2028. oni čine 64% ukupne flote.

Upotreba održivog zrakoplovnog goriva može smanjiti direktnu emisiju CO2 za čak 75%. Ovo gorivo se radi isključivo iz obnovljivih izvora, kao što su korišteno jestivo ulje, drvni i poljoprivredni ostaci ili sintetički kerozin. U 2021. godini, KLM je obavio prvi komercijalni putnički let na sintetički kerozin (korišteno je 500 tona sintetičkog kerozina proizvedenog na bazi CO2, vode i obnovljive energije sunca i vjetra), dok je Air France imao prvi dugolinijski let na relaciji Pariz – Montreal koji je koristio održivo gorivo proizvedeno u Francuskoj (u pitanju je gorivo proizvedeno na bazi korištenog jestivog ulja). Iako je ovo gorivo četiri puta skuplje od običnog, grupacija se obvezala da do 2030. 10% korištenog goriva na letovima bude obnovljivo.

Pod eko-pilotiranjem se podrazumijeva način upravljanja letjelicom tokom kojega se prilagođava brzina, optimizira ruta i koristi samo jedan od motora na zemlji kako bi se smanjila potrošnja goriva, a time i emisija CO2. Korištenjem tehnika eko-pilotiranja emisija štetnih plinova se smanjuje za 2-3%, u brojkama to znači da je od 2012. izbjegnuta emisija od ukupno 270.000 tona CO2.

Tagovi: Air France – KLM, Air France
PROČITAJ I OVO
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
U Hrvatskoj aktivno 176.882 poslovnih subjekata
STATISTIKA
U Hrvatskoj aktivno 176.882 poslovnih subjekata
ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 316.052 registriranih poslovnih subjekata, od čega 56 posto ili 176.882 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
McDonalds ponovno otvara svoje restorane u Ukrajini
RESTORANI
McDonalds ponovno otvara svoje restorane u Ukrajini
ZAGREB - McDonald's je najavio da će ponovno otvoriti restorane u Ukrajini koji su prestali s radom u ožujku, nakon početka ruske invazije, javlja BBC u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE