GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Air Serbia: Etihad se ne povlači, već smanjuje svoj udeo zbog poremećaja u poslovanju

Air Serbia: Etihad se ne povlači, već smanjuje svoj udeo zbog poremećaja u poslovanju
POJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2022 / 21:22
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Air Serbia saopštila je da se Etihad, manjinski partner države Srbije u toj kompaniji, ne povlači, već u procesu dokapitalizacije usled poremećaja u poslovanju izazvanih pandemijom koronavirusa smanjuje svoj udeo.

Kompanija je podsetila da je od marta 2020. godine, sa različitim intenzitetom, globalnu avio-industriju pogodila „najveća kriza u njenoj istoriji“, usled pandemije koronavirusa, kao i da je avio-industrija jedna od najteže pogođenih grana industrije uopšte i da se posledice krize osećaju i danas.

„U skladu sa zakonskom regulativom, većina evropskih država je na različite načine pružila pomoć kompanijama koje učestvuju u avio-saobraćaju. Kada je reč o Air Serbiji, u decembru 2020. godine sprovedena je dokapitalizacija kojom je uvećan osnovni kapital kompanije, što je bila mera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju tokom 2020. godine, a kao posledica pandemije Covida-19“, navela je kompanija, reagujući na informacije da je u toku postupak njenog potpunog prelaska u državno vlasništvo.

Kako je objašnjeno, u toku je proces druge dokapitalizacije, koja se odnosi na poremećaje nastale u poslovanju tokom 2021. godine, a takođe u cilju otklanjanja posledica pandemije, kao i da su oba postupka sprovedena na osnovu Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti kovid–19 i ugovora zaključenog između Ministarstva privrede Srbije i Air Serbije.

Istaknuto je da je dokapitalizacija Air Serbije preduzeta na zahtev te kompanije u skladu sa uredbom Vlade Srbije, a usklađena sa pravnim okvirom Evropske komisije i njom je omogućeno kompaniji da prevaziđe poteškoće u poslovanju uzrokovane pandemijom tokom 2020. i 2021. godine.

Posle druge dokapitalizacije Air Serbije, država Srbija će povećati svoj vlasnički udeo u toj kompaniji sa dosadašnjih 82 na 83,6 odsto, dok će udeo Etihada biti umanjen sa 18 na 16,4 odsto.

„Ipak, to ni na koji način ne dokazuje paušalnu tvrdnju o povlačenju iz vlasništva strateškog partnera sa manjinskim udelom. Etihad je strateški partner Air Serbije, ne treba nikada zaboraviti da je ta kompanija svojim ‘know-how-om’, znanjem i iskustvom, suštinski uticala na transformaciju Jat ervejza u modernu evropsku kompaniju kakva je Air Serbia danas“, navela je kompanija.

Tagovi: Air Serbia, Etihad
PROČITAJ I OVO
Adris grupa: Rast prihoda i dobiti; započeo novi razvojni ciklus vrijedan više od 600 milijuna eura
DOBRA GODINA
Adris grupa: Rast prihoda i dobiti; započeo novi razvojni ciklus vrijedan više od 600 milijuna eura
ZAGREB - Prema nerevidiranim konsolidiranim izvješćima za četvrto tromjesečje 2023. godine, Adris grupa ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 983 milijuna eura, što je za 16 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.
Luka Rijeka: Potonuće neto dobiti i pad prometa u 2023.
SLABO
Luka Rijeka: Potonuće neto dobiti i pad prometa u 2023.
RIJEKA - Luka Rijeka je tijekom 2023. godine ostvarila slabiji financijski rezultat nego prethodne godine.
ACI je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti
KLIMATSKE PROMJENE
ACI je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti
RIJEKA – Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA), kao prvo udruženje stručnjaka u Republici Hrvatskoj koje se isključivo bavi temama klimatskih promjena i politika, u svoje je članstvo uključio Adriatic Croatia International Club – ACI d.d.
United Grupa dovršila akviziciju Bulsatcoma
AKVIZICIJE
United Grupa dovršila akviziciju Bulsatcoma
ZAGREB - United Grupa, vodeći pružatelj telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi, uspješno je završila akviziciju Bulsatcoma, pružatelja satelitske televizije za izravnu distribuciju do krajnjih gledatelja i širokopojasnog interneta u Bugarskoj.
Pekarski dug Elona Muska
NEVJEROJATNO
Pekarski dug Elona Muska
SAN FRANCISCO - Vlasnik Tesle Elon Musk privukao je pozornost posljednjih dana otkazivanjem narudžbe malih pita u vrijednosti od 2000 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE