GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Air Serbia: Etihad se ne povlači, već smanjuje svoj udeo zbog poremećaja u poslovanju

Air Serbia: Etihad se ne povlači, već smanjuje svoj udeo zbog poremećaja u poslovanju
POJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2022 / 21:22
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Air Serbia saopštila je da se Etihad, manjinski partner države Srbije u toj kompaniji, ne povlači, već u procesu dokapitalizacije usled poremećaja u poslovanju izazvanih pandemijom koronavirusa smanjuje svoj udeo.

Kompanija je podsetila da je od marta 2020. godine, sa različitim intenzitetom, globalnu avio-industriju pogodila „najveća kriza u njenoj istoriji“, usled pandemije koronavirusa, kao i da je avio-industrija jedna od najteže pogođenih grana industrije uopšte i da se posledice krize osećaju i danas.

„U skladu sa zakonskom regulativom, većina evropskih država je na različite načine pružila pomoć kompanijama koje učestvuju u avio-saobraćaju. Kada je reč o Air Serbiji, u decembru 2020. godine sprovedena je dokapitalizacija kojom je uvećan osnovni kapital kompanije, što je bila mera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju tokom 2020. godine, a kao posledica pandemije Covida-19“, navela je kompanija, reagujući na informacije da je u toku postupak njenog potpunog prelaska u državno vlasništvo.

Kako je objašnjeno, u toku je proces druge dokapitalizacije, koja se odnosi na poremećaje nastale u poslovanju tokom 2021. godine, a takođe u cilju otklanjanja posledica pandemije, kao i da su oba postupka sprovedena na osnovu Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti kovid–19 i ugovora zaključenog između Ministarstva privrede Srbije i Air Serbije.

Istaknuto je da je dokapitalizacija Air Serbije preduzeta na zahtev te kompanije u skladu sa uredbom Vlade Srbije, a usklađena sa pravnim okvirom Evropske komisije i njom je omogućeno kompaniji da prevaziđe poteškoće u poslovanju uzrokovane pandemijom tokom 2020. i 2021. godine.

Posle druge dokapitalizacije Air Serbije, država Srbija će povećati svoj vlasnički udeo u toj kompaniji sa dosadašnjih 82 na 83,6 odsto, dok će udeo Etihada biti umanjen sa 18 na 16,4 odsto.

„Ipak, to ni na koji način ne dokazuje paušalnu tvrdnju o povlačenju iz vlasništva strateškog partnera sa manjinskim udelom. Etihad je strateški partner Air Serbije, ne treba nikada zaboraviti da je ta kompanija svojim ‘know-how-om’, znanjem i iskustvom, suštinski uticala na transformaciju Jat ervejza u modernu evropsku kompaniju kakva je Air Serbia danas“, navela je kompanija.

Tagovi: Air Serbia, Etihad
PROČITAJ I OVO
NLB Lease&Go ulazi na tržište Sjeverne Makedonije i Srbije
ŠIRENJE
NLB Lease&Go ulazi na tržište Sjeverne Makedonije i Srbije
LJUBLJANA - Nakon pokretanja leasing društva NLB Lease&Go na slovenskom tržištu u proljeće 2020. godine, slovenska NLB Grupa nedavno je osnovala leasing kuća s ovim imenom u Sjevernoj Makedoniji a dobivena su sva regulatorna odobrenja za kupnju leasing subjekta u Srbiji.
Jadroplov ugovorio kupnju još jednog LPG broda
BRODARI
Jadroplov ugovorio kupnju još jednog LPG broda
SPLIT - Brodarska kompanija Jadroplova izvijestila je u srijedu da je sklopila ugovor sa švicarskom tvrtkom Global One Energy o kupnji broda za prijevoz ukapljenog naftnog plina (LPG), po cijeni od 23,5 milijuna dolara.
H&M otpušta 1.500 radnika
REZOVI
H&M otpušta 1.500 radnika
STOCKHOLM - Švedski lanac trgovina odjećom H&M najavio je u srijedu da će ukinuti 1.500 radnih mjesta kako bi smanjio troškove u razdoblju slabije potražnje građana zbog krize troškova života.
Konzum i Mercator u BiH i Srbiji zaslužni za visoku dobit Fortenove
SJAJNE BROJKE
Konzum i Mercator u BiH i Srbiji zaslužni za visoku dobit Fortenove
ZAGREB - Fortenova grupa je objavila detaljne poslovne rezultate za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, prema kojima je ostvarila dobit iz kontinuiranog poslovanja od 534 milijuna kuna, nasuprot gubitku od 384 milijuna kuna u istom lanjskom razdbolju.
Uspostavljen prvi izravni kontejnerski željeznički servis iz Rijeke za Austriju
KONTEJNERI
Uspostavljen prvi izravni kontejnerski željeznički servis iz Rijeke za Austriju
RIJEKA - Uspostavljen je prvi izravni kontejnerski željeznički servis koji povezuje riječku luku preko kontejnerskog terminala na Brajdici s austrijskim gradom Ennsom, izvijestili su u srijedu iz tvrtke Jadranska vrata, koja upravlja terminalom Brajdicom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE