GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Air Serbia traži otpis većeg dela dugovanja, Etihad odbio

Air Serbia traži otpis većeg dela dugovanja, Etihad odbio
PARTNERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 20:56
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Air Serbia tražila je od Etihada otpis većeg dela dugovanja, da joj, kako navodi, poslovanje ne bi bilo dovedeno u pitanje.

Kompanija iz Emirata, međutim, isključila je tu mogućnost i traži poštovanje dogovorenog, saznaje N1 televizija.

Na čijim će krilima Air Serbia leteti ako joj Etihad ne odobri smanjenje duga od 82 odsto? Srpska nacionalna aviokompanija u dva navrata u maju i julu ove godine tražila je od svog partnera Etihad Airwaysa otpis dela duga zbog načina poslovanja izazvanog epidemijom kovida -19.

U dokumentima kompanije Etihad stoji i da je Air Serbiji otpis duga od 120 miliona dolara neophodan da bi mogli da nastave poslovanje. Međutim, kompanija nije u teškom položaju od juče.

“Air Serbia je inače u teškom položaju, ona je bila prezadužena i u prošloj godini. Pitanje je može li opstati ili će morati da ide u stečaj. Pitanje je da li i pod kojim uslovima mi i trebamo nacionalnu kompaniju ili možemo razmišljati i o stečaju. Ova situacija, da se traži od jedne strane da otpiše 82 odsto ne izgleda naročito normalno u jednom društvu od dva člana, nego bi ta dva člana trebalo da sednu pa traže šta će se moći uraditi sa tom kompanijom”, kaže stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević.

Otpis duga, arapski partner nije dozvolio, stoji u internom dokumentu ove kompanije u koji je N1 imao uvid.

“Upravni odbor smatra da je takav predlog Air Serbije neprihvatljiv jer predviđa da iznos, koji je utvrđen Ugovorom o zajmu, trajno bude umanjen za 82 odsto, što bi za posledicu imalo smanjenje iznosa koji bi EA Partneri platili trećoj strani”, piše u dokumentu.

Oni su, usvajanjem Treće posebne rezolucije, naložili Etihad partnerima da, u pisanoj formi, obaveste Air Serbiju da u potpunosti odbacuju njihov predlog i da se od Er Srbije očekuje da svoje obaveze izmiri na vreme, a u skladu sa datumima iz Ugovora o zajmu.

Autentičnost ovog dokumenta i navode koji stoje u njemu, pokušali smo da proverimo u kompaniji Etihad, ali do emitovanja ovog priloga, odgovor nije stigao.

“Kad je sa Etihadom napravljen posao, to je bila velika pohvala da je nađen dobar partner. A od samog početka Etihad sigurno nije imao nameru da ispomaže tu kompaniju, nego je težio postići neki profit. S druge strane, izgleda da smo mi bili nerealni, da smo mi bili ti koji smo ispomagali da ona uopšte opstane i takav postupak ne može da večno traje i treba se analizirati ukupno stanje i videti šta se sa kompanijom mora uraditi”, kaže Kovačević.

Da li ovo otkriva da srpska aviokompanija ne može da opstane ako se ne otpiše dug, saznaćemo neki drugi put. Jer na pitanje N1 kako će se odbijanje ovog zahteva odraziti na njeno buduće poslovanje, Air Serbia ostala je nema.

Tagovi: Air Serbia, Etihad, Milan Kovačević
PROČITAJ I OVO
Sindikat PPDIV-a traži hitan sastanak s Plenkovićem zbog očuvanja proizvodnje u Kanfanaru
INICIJATIVE
Sindikat PPDIV-a traži hitan sastanak s Plenkovićem zbog očuvanja proizvodnje u Kanfanaru
ZAGREB - Sindikat PPDIV-a obratio se predsjedniku Vlade RH za održavanjem hitnog sastanka vezano uz očuvanje proizvodnje duhanskih proizvoda u Kanfanaru.
Altmaier: EU će poduprijeti čeličane
NAJAVE
Altmaier: EU će poduprijeti čeličane
BERLIN - Europska unija će poduprijeti industriju čelika kroz prijelazno razdoblje na ekološki prihvatljivu proizvodnju, iako će to biti skuplje u vrijeme prekomjernih kapaciteta na svjetskoj razini, rekao je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.
UNIQA osiguranje predstavlja jedinstven servis na tržištu - Moj procenitelj
PROIZVODI
UNIQA osiguranje predstavlja jedinstven servis na tržištu - Moj procenitelj
BEOGRAD - UNIQA osiguranje je sa ponosom predstavilo jedinstven servis na tržištu, Moj procenitelj koji klijentima omogućava da sami budu procenitelji štete.
Eurowings u listopadu značajno smanjuje promet prema Hrvatskoj
REZOVI
Eurowings u listopadu značajno smanjuje promet prema Hrvatskoj
ZAGREB - Eurowings je objavio svoj red letenja za listopad. Kompanija će i dalje prometovati prema odredištima u Hrvatskoj, no veliki broj linija koji je bio u prometu u rujnu više neće biti dostupan. Kompanija će nastaviti prometovati prema tri hrvatske zračne luke.
Nakladnicima opomene zbog otkrivanja identiteta maloljetnih žrtava
OPOMENE
Nakladnicima opomene zbog otkrivanja identiteta maloljetnih žrtava
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) lani je medijskim nakladnicima izreklo petnaest upozorenja i opomena zbog kršenja prava na zaštitu maloljetnika, a od kojih se čak deset odnosilo na otkrivanje identiteta djece - žrtava različitih oblika nasilja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE