GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Air Serbia u 2023. prevezla 41,9 miliona putnika

Air Serbia u 2023. prevezla 41,9 miliona putnika
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2024 / 11:22
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Air Serbia je u godini u kojoj je obeležila prvu deceniju poslovanja pod današnjim imenom ostvarila rekordne rezultate.

U 2023. godini, srpska nacionalna avio-kompanija je u redovnom i čarter saobraćaju prevezla ukupno 4,19 miliona putnika, što je treći najbolji rezultat u istoriji dugoj skoro 97 godina. Sa tri međunarodna aerodroma u Srbiji – matičnog beogradskog, kao i niškog i kraljevačkog, Air Serbia je realizovala više od 45,000 letova, odnosno 44 odsto više u poređenju sa 2022. godinom. U prethodnoj godini, Air Serbia je primila više stotina zaposlenih i promovisala 23 nova kapetana.


Srpska nacionalna avio-kompanija je u prethodnoj godini u redovnom saobraćaju letela na ukupno 87 ruta do 34 zemlje širom Evrope, Severne Amerike, Azije i Afrike. U odnosu na 2022. godinu, uspostavljeni su direktni letovi ka 23 nove destinacije, među kojima su Lisabon, Porto, Hamburg, Kairo, Katanija, Palermo, Napulj i druge. Od 17. maja, nakon više od 30 godina pauze, nacionalna avio-kompanija je ponovo počela da leti do Čikaga. Samo u prvih šest meseci, između Beograda i Čikaga letelo je više od 25,000 putnika, što je najbolji pokazatelj značaja i uspešnosti te linije. Tokom letnje sezone 2023. godine Er Srbija je do Njujorka letela sedam puta nedeljno odnosno svakog dana u nedelji. Povećanjem broja letova između Beograda i Njujorka, kao i uvođenjem letova do Čikaga, srpska nacionalna avio-kompanija je tokom letnje sezone putnicima nudila do 10 nedeljnih letova između glavnog grada Srbije i Severne Amerike.

“Air Serbia nije samo avio-kompanija, ona je most koji povezuje ljude, kulture i mogućnosti. Kako bismo očuvali tu važnu ulogu, u svakodnevnom radu posvećeni smo zadovoljstvu putnika, poboljšanju usluga, proširenju flote i mreže destinacija. To je bila naša misija i tokom 2023. godine, u kojoj smo doživeli rast bez presedana. Taj rast ne bi bio moguć bez podrške Vlade Republike Srbije, koja je bila naš saveznik i partner u napretku. Za uspeh ostvaren u prethodnoj godini veliku zahvalnost dugujemo i našim putnicima, saradnicima i zaposlenima. Pored ostvarenih uspeha, na koje možemo i treba da budemo ponosni, u 2023. godini suočili smo se i sa brojnim spoljnim izazovima koji su otežavali naš rad. Usporen lanac snabdevanja i nedostatak rezervnih delova na globalnom tržištu, nedostatak ljudstva i mehanizacije na pojedinim aerodromima, štrajkovi aerodromskih službi širom sveta, nepovoljne vremenske prilike – sve je to doprinelo da se operacije otežano odvijaju tokom godine, a pogotovo u letnjoj sezoni. Na temelju iskustava stečenih tokom 2023. godine idemo napred. U 2024. godini potrudićemo se da se adekvatno suočimo sa izazovima, da bismo putnicima pružili bolje korisničko iskustvo nego što je to bilo u prethodnoj godini“, rekao je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbije.

Srpska nacionalna avio-kompanija je tokom 2023. godine potpisala dva nova kod-šer ugovora. Već na početku godine, sa Katar ervejzom potpisan je sveobuhvatan ugovor kojim su putnicima omogućena jednostavnija putovanja na više od 40 destinacija u okviru mreža srpskog i katarskog nacionalnog avio-prevoznika. Počev od 26. jula, Air Serbia je uspostavila kod-šer saradnju i sa kompanijom JetBlue, postavivši svoj „JU“ kod na 25 destinacija u okviru Džetblu mreže. Na taj način znatno je unapređena mogućnost putovanja između Sjedinjenih Američkih Država i destinacija u okviru mreže Air Serbia. Tokom prošle godine, obnovljene su i proširene kod-šer i međukompanijske saradnje i sa avio-kompanijama Turkiš erlajns, Ameriken erlajns i Er Čajna.

Uz sve navedeno, Air Serbia je u 2023. godini sprovela dva velika konkursa za članove kabinske posade, na koje se ukupno prijavilo više od 1.700 zainteresovanih kandidata. U decembru je realizovan i konkurs za nove članove letačke posade, a uporedo s njim promovisana su 23 kapetana, što je najveći broj novih kapetana za jednu godinu u proteklih više decenija.

U cilju pružanja još bolje usluge za korisnike, pored postojećeg kontakt centra u Beogradu, Air Serbia je otvorila i dodatne kapacitete u Nišu. Na konkurs se prijavilo oko 400 kandidata, a izuzetno dobar odziv doprineo je da kompanija udvostruči broj agenata koje je zaposlila. Umesto prvobitno planiranih 20, već u prvoj fazi posao je dobilo 40 novih agenata. Pored toga, deset novih CLC agenata iz Niša pridružilo se kompaniji Air Serbia Ground Services (ASGS), ćerci-firmi Er Srbije i pruža podršku u kontroli zemaljskog opsluživanja aviona. Trenutno u Nišu za Er Srbiju radi 70 zaposlenih.

Tagovi: aIR sERBIA, MAREK, BEOGRAD
PROČITAJ I OVO
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
BOLJE OD OČEKIVANJA
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
KOPENHAGEN - Danski farmaceutski div Novo Nordisk, koji je prošle godine postao najvrednija tvrtka u Europi zahvaljujući velikom uspjehu svojih lijekova za mršavljenje, u četvrtak je nadmašio procjene dobiti za prvo tromjesečje.
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE