GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Air Serbiji iz budžeta još 120 miliona dolara

Air Serbiji iz budžeta još 120 miliona dolara
SPAŠAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2020 / 08:29
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Iako je u javnost procurila informacija da je Air Serbia od svojih kreditora povezanih sa Etihadom zatražila otpis 82 odsto duga na ime dve pozajmice ukupne vrednosti 120 miliona dolara, tim povodom se nisu zvanično oglasili ni nacionalni avioprevoznik niti njegov manjinski vlasnik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nezvanično se, međutim, čuje da je zahtev za otpisom duga odbijen što, sudeći prema prethodnoj galantnosti Srbije, znači da verovatno sledi zahvatanje u republički budžet, odnosno u džepove svih građana.

Pre nešto manje od nedelju dana, N1 je došao u posed dokumenata na osnovu kojih se, kako su objavili, vidi da je Air Serbia tražila od Etihada otpis većeg dela dugovanja kako joj poslovanje ne bi bilo dovedeno u pitanje.

Kompanija iz Emirata, međutim, isključila je tu mogućnost i traži poštovanje dogovorenog, objavio je N1 posle uvida u dokumenta.

Ruku na srce, nije da nismo znali da Air Serbia ima problema sa pokrivanjem makar jednog od dva kredita, koji su uzeti 2015. i 2016. godine pod veoma nepovoljnim uslovima.

Naime, još početkom juna je javnost u Srbiji saznala da je naš nacionalni avioprevoznik obavestio Etihad Airways Partners I BV, “specijalno pravno lice” Etihad Airways-a uspostavljenog u septembru 2015. godine, da potencijalno neće moći da ispuni svoje obaveze kao dužnika zbog finansijskih posledica pandemije koronavirusa, i da će razgovarati kako bi se došlo do zajednički prihvatljivog rešenja.

Radi se, inače, o izuzetno nepovoljnom kreditu koji je Air Serbia zaključila u septembru 2015. sa fondom EA (“Etihad Airways”) Partners I BV, i to u iznosu od 56,5 miliona dolara, i to nakon odbitka transakcionih troškova od 6, 55 odsto.

Kamatna stopa iznosi skoro sedam odsto (6,96), a kredit dospeva u celosti u septembru, dakle za nešto više od dve nedelje.

Još jedan kredit, u vrednosti od 63 miliona dolara, uzet je od EA Partners II BV, a na naplatu dospeva u maju sledeće godine.

Za ta dva kredita, ukupne vrednosti 120 miliona dolara, i bez obzira na izuzetno visoke kamate, naplaćeno je čak 7,83 miliona dolara na ime transakcionih troškova.

“Znam koliko ste gubitaka pretrpeli, nemojte da brinete, vaša budućnost je zagarantovana. Država će još više ulagati u Air Serbia, sada više nema tehničkih smetnji jer Evropska unija dozvoljava državnu pomoć i dokapitalizaciju”, poručio je predsednik Aleksandar Vučić 25. aprila, kada je sa beogradskog aerodroma poleteo avion sa humanitarnom pomoći za Italiju.


Ono što je predsednik “znao” je da je Air Serbia već krajem aprila napravila gubitak od oko 30 miliona evra, i da se procenjuje da će do kraja godine izgubiti još toliko zbog posledica izbijanja pandemije koronavirusa.

Ministarka zadužena za infrastrukturu Zorana Mihajlović je potvrdila i da se razmatraju različite vrste pomoći za nacionalnog avio prevoznika, uključujući i, kako je rekla, uvećanje vlasničkog udela države, kao jedan od vidova pomoći za prevazilaženje gubitaka.

Sa druge strane, nije da se država inače ustručavala da pomogne Air Serbiji.

Iako je, prema odredbama Ugovora o strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Etihad Airwaysa, država trebalo da prestane sa bespovratnim davanjima nacionalnom avio prevozniku još 2016. godine, to se nije desilo.

Pravdajući isplate iz budžeta na račun Er Srbije u 2017. i 2018. godini, ukupne vrednosti od oko 41,6 miliona evra (u obe godine po nešto manje od 21 miliona evra), ministar finansija Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić navodili su da se radi o isplatama na ime starog duga Jat Airways.

Još 20,93 miliona evra po osnovu subvencija i dotacija “leglo” je na račun Air Serbije i u 2019. godini.

Ono što je interesantno je da se te isplate vode kao prihod, a kada se one oduzmu od prihoda iz redovnog poslovanja, proizilazi da Air Serbia od osnivanja posluje sa debelim gubitkom.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja Air Serbije u periodu od 2014. do 2019. godine, koji su objavljeni na sajtu Agencije za privredne registre, Er Srbija od države dobila ukupno oko 220 miliona evra.

Etihad u istom periodu nije dodatno ulagao u zajedničku kompaniju Air Serbia.

Kada smo analitičara specijalizovanog za avioindustriju Alena Šćurica pitali da li očekuje da će Etihad Airways učestovati u pokrivanju gubitaka Air Serbije koji su nastali tokom epidemije, on je umesto odgovora ponudio opkladu:

“Nema šanse da ćete dobiti i jedan evro”, rekao je Šćuric, a svoju procenu zasnovao na rezultatima poslovanja Etihada, koji se i sam u periodu od 2016. do 2018. godine suočio, prema njegovim rečima, sa gubicima od 4,7 milijardi dolara.

Vratimo se, dakle, aktuelnom pitanju otpisa 82 odsto duga prema dva nepovoljna kredita iz 2015. i 2016. godine.

“Otpis duga, arapski partner nije dozvolio, stoji u internom dokumentu ove kompanije u koji je N1 imao uvid”, objavila je ta televizija.

“Upravni odbor smatra da je takav predlog Air Serbije neprihvatljiv jer predviđa da iznos, koji je utvrđen Ugovorom o zajmu, trajno bude umanjen za 82 odsto, što bi za posledicu imalo smanjenje iznosa koji bi EA Partneri platili trećoj strani”, piše u dokumentu u koji je N1 imao uvid, i gde je naloženo da EA Partners I i II obaveste Air Serbiju da se od nje očejuje da svoje obaveze izmiri na vreme, i u skladu sa datumima Ugovora o zajmu.

Po svemu sudeći, iako država ima 51 odsto udela u Air Serbiji, a Etihad Airways 49 odsto uz pravo upravljanja, niti se gubici tako dele, niti se minusi u poslovanju pokrivaju po tom ključu, već bi račun mogao ponovo da se ispostavi “dežurnoj kasi” – budžetu republike Srbije.

Tagovi: Air Serbia, Etihad, Alen Šćuric, Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
S tržišta povučena Domaća kobasica Braće Pivac
POVLAČENJE
S tržišta povučena Domaća kobasica Braće Pivac
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da je s tržišta povuklo Domaću kobasicu koju proizvodi Mesna industrija Braća Pivac, zbog neoznačenog sadržaja soje na deklaraciji proizvoda.
Đuro Đaković značajno smanjio gubitak
POBOLJŠANJE
Đuro Đaković značajno smanjio gubitak
SLAVONSKI BROD - Grupacija Đuro Đaković u prvih devet mjeseci ove godine imala je gubitak od 31,8 milijuna kuna, što je gotovo sedam milijuna manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te slavonskobrodske kompanije.
EBRD i Raiffeisen kreditiraju Sojaprotein
KREDITIRANJE
EBRD i Raiffeisen kreditiraju Sojaprotein
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je zajam kompaniji "Sojaprotein" u vrednosti od 25 miliona evra. Isto toliko kompanija će zajmiti od Raiffeisen banke Beograd, a novac će se koristiti za proširenje proizvodnih pogona kompanije, kao i za refinansiranje duga.
Kraš sa 42 posto višom neto dobiti
SKOK
Kraš sa 42 posto višom neto dobiti
ZAGREB - Kraš grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 26,3 milijuna kuna, što je za 7,8 milijuna kuna ili 42,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje u petak objavljeno financijsko izvješće te kompanije.
Grupa Končar više nego udvostručila neto dobit
SJAJNE BROJKE
Grupa Končar više nego udvostručila neto dobit
ZAGREB - Neto dobit Grupe Končar za razdoblje siječanj - rujan iznosi 49,2 milijuna kuna, znatno više od 20,1 milijuna kuna iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Končara objavljenog u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE