GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Airbus cilja na veću proizvodnju u očekivanju oporavka tržišta

Airbus cilja na veću proizvodnju u očekivanju oporavka tržišta
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 14:58
Autor: SEEbiz / H
TOULOUSE - Airbus je u četvrtak povisio plan proizvodnje zrakoplova za više od šest posto, dok se zrakoplovna industrija budi nakon krize s koronavirusom.

Najveći svjetski proizvođač aviona analizira gotovo dvostruko povećanje proizvodnje najprodavanijih, uskotrupnih aviona do sredine desetljeća s depresivnih kriznih razina te je izvijestio kako je dovršio svoje planove proizvodnje za ostatak ove godine.

"Zrakoplovni sektor počinje se oporavljati od krize covida 19", rekao je izvršni direktor Guillaume Faury.

Airbus je potvrdio planove za povećanje proizvodnje uskotrupnog modela A320neo za više od 10 posto, s trenutnih 40 na 45 zrakoplova mjesečno do kraja godine. Dobavljačima je najavio visoki cilj od 64 zrakoplova mjesečno, do drugog tromjesečja 2023. godine.

Novi proizvodni ciljevi dolaze nakon što je Airbus od dobavljača zatražio da što prije dokažu sposobnost praćenja povećane proizvodnje uskotrupnih mlažnjaka.

Nakon najave povećanja proizvodnje dionice Airbusa poskupjele su za 6,8 posto, iznad 100 eura, dok je u zadnja 52 tjedna najviša razina iznosila 104,54 eura.

Potražnja za uskotrupnim mlažnjacima porasla je oporavkom domaćih putovanja, posebno u SAD-u i Kini. U očekivanju nastavka oporavka na tom tržištu, Airbus traži od svojih dobavljača da "omoguće scenarij" po kojem će moći do prvog tromjesečja u 2024. godine proizvesti 70 takvih aviona mjesečno.

"Dugoročno gledano, Airbus istražuje mogućnosti povećanja do 75 zrakoplova mjesečno do 2025. godine," priopćila je kompanija.

Analitičari Jefferiesa nazvali su pak poteze njegovog glavnog suparnika američkog Boeinga "nabrijanim proizvodnim planovima".

Airbus je također čvrsto utvrdio cilj povećanja proizvodnje malog modela A220 s pet na šest zrakoplova mjesečno početkom 2022. godine i te predviđa mjesečnu proizvodnju 14 zrakoplova tog modela do sredine desetljeća.

Europski proizvođač aviona procjenjuje da će proizvodnju zrakoplova širokog trupa A350 povećati do jeseni 2022. s prosječnih pet aviona mjesečno na šest. Očekuje se da će se dugi letovi na tim zrakoplovima najsporije oporavljati.

Samo modeli A330 širokog trupa nisu bili uključeni u povećane proizvodne ambicije grupe i ostat će na dva zrakoplova mjesečno, objavio je Airbus.

Tagovi: Airbus, Guillaume Faury, Boeing, Airbus A320Neo
PROČITAJ I OVO
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
OPOZIV
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.
Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?
PROMO
Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?
ZAGREB - Plant based postaje sve popularniji oblik prehrane. Očuvanje okoliša, smanjenje globalnog siromaštva, zaštita životinjskog svijeta i povoljan utjecaj na zdravlje samo su neki od razloga zbog kojih se odlučujemo na jelovnik uključiti što više namirnica biljnog podrijetla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE