GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Airbus cilja na veću proizvodnju u očekivanju oporavka tržišta

Airbus cilja na veću proizvodnju u očekivanju oporavka tržišta
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 14:58
Autor: SEEbiz / H
TOULOUSE - Airbus je u četvrtak povisio plan proizvodnje zrakoplova za više od šest posto, dok se zrakoplovna industrija budi nakon krize s koronavirusom.

Najveći svjetski proizvođač aviona analizira gotovo dvostruko povećanje proizvodnje najprodavanijih, uskotrupnih aviona do sredine desetljeća s depresivnih kriznih razina te je izvijestio kako je dovršio svoje planove proizvodnje za ostatak ove godine.

"Zrakoplovni sektor počinje se oporavljati od krize covida 19", rekao je izvršni direktor Guillaume Faury.

Airbus je potvrdio planove za povećanje proizvodnje uskotrupnog modela A320neo za više od 10 posto, s trenutnih 40 na 45 zrakoplova mjesečno do kraja godine. Dobavljačima je najavio visoki cilj od 64 zrakoplova mjesečno, do drugog tromjesečja 2023. godine.

Novi proizvodni ciljevi dolaze nakon što je Airbus od dobavljača zatražio da što prije dokažu sposobnost praćenja povećane proizvodnje uskotrupnih mlažnjaka.

Nakon najave povećanja proizvodnje dionice Airbusa poskupjele su za 6,8 posto, iznad 100 eura, dok je u zadnja 52 tjedna najviša razina iznosila 104,54 eura.

Potražnja za uskotrupnim mlažnjacima porasla je oporavkom domaćih putovanja, posebno u SAD-u i Kini. U očekivanju nastavka oporavka na tom tržištu, Airbus traži od svojih dobavljača da "omoguće scenarij" po kojem će moći do prvog tromjesečja u 2024. godine proizvesti 70 takvih aviona mjesečno.

"Dugoročno gledano, Airbus istražuje mogućnosti povećanja do 75 zrakoplova mjesečno do 2025. godine," priopćila je kompanija.

Analitičari Jefferiesa nazvali su pak poteze njegovog glavnog suparnika američkog Boeinga "nabrijanim proizvodnim planovima".

Airbus je također čvrsto utvrdio cilj povećanja proizvodnje malog modela A220 s pet na šest zrakoplova mjesečno početkom 2022. godine i te predviđa mjesečnu proizvodnju 14 zrakoplova tog modela do sredine desetljeća.

Europski proizvođač aviona procjenjuje da će proizvodnju zrakoplova širokog trupa A350 povećati do jeseni 2022. s prosječnih pet aviona mjesečno na šest. Očekuje se da će se dugi letovi na tim zrakoplovima najsporije oporavljati.

Samo modeli A330 širokog trupa nisu bili uključeni u povećane proizvodne ambicije grupe i ostat će na dva zrakoplova mjesečno, objavio je Airbus.

Tagovi: Airbus, Guillaume Faury, Boeing, Airbus A320Neo
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE