GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Airbus planira ukinuti 15.000 radnih mjesta

Airbus planira ukinuti 15.000 radnih mjesta
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2020 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
TOULOUSE - Europski proizvođač zrakoplova Airbus planira ukinuti 15.000 radnih mjesta jer se je našao u teškoj financijskoj situaciji zbog pandemije koronavirusa. Najviše radnih mjesta trebalo bi se ukinuti u Francuskoj i Njemačkoj, u svakoj zemlji po 5.000, u Velikoj Britaniji planira se ukinuti 1.700 radnih mjesta, oko 900 u Španjolskoj, a ostatak u drugim zemljama.

Uprava Airbusa već je počela razgovore sa socijalnim partnerima (sindikatima) i očekuje da će postići dogovor do jeseni ove godine, a do ljeta sljedeće godine trebao bi biti sproveden plan o ukidanju 15.000 radnih mjesta.

"Htjeli smo izbjeći ovakvu situaciju, ali Airbus je suočen sa najvećom krizom u povijesti kad je u pitanju zrakoplovna industrija", kazao je u utorak predsjednik uprave Airbusa Guillaume Faury.

Francusko ministarstvo gospodarstva usprotivilo se planu o ukidanju 15.000 radnih mjesta, smatrajući da je to pretjerano.

Kompanija je prvo tromjesečje zaključila s gubitkom od 481 milijun eura, a proizvodnja u Airbusu vjerojatno će se u iduće dvije godine smanjiti za 40 posto zbog pandemije koronavirusa. Također, u Airbusu očekuju da će se zračni prijevoz vratiti na brojke prije koronavirusa tek 2023. godine. Airbus zapošljava 135.000 ljudi, a 90.000 ih radi na proizvodnji dijelova za avione.

Tagovi: Airbus, otpuštanja, Guillaume Faury
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE