GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ajpes očekuje znatno veću insolventnost u određenim sektorima slovenske ekonomije

Ajpes očekuje znatno veću insolventnost u određenim sektorima slovenske ekonomije
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2021 / 08:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ove godine Ajpes očekuje znatno veću insolventnost u djelatnostima financijskih službi, knjižnicama, arhivima, muzejima i drugim kulturnim djelatnostima, uslugama hrane i pića, zračnim i vodenim prijevozom te putničkim agencijama.

"Pandemija nije imala jednak utjecaj na sva poduzeća, pa se u smislu kreditnog rizika povećala razlika između dobrih i loših tvrtki. Prosječna predviđena vjerojatnost neplaćanja slovenskog gospodarstva 2021. povećala se u odnosu na prethodnu godinu," poručuje Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidencije i srodne usluge (Ajpes).

Pozitivni trendovi opažaju se u djelatnostima javne uprave i obrane, obveznom socijalnom osiguranju i rudarstvu, zatim djelatnostima vodoopskrbe, kanalizacije i gospodarenja otpadom te sanacije okoliša.

Negativni trendovi najintenzivniji su u prijevozu, skladištenju i komunikacijama, ostalim raznim poslovnim aktivnostima te u kulturnim, zabavnim i rekreacijskim aktivnostima.

Po udjelu loše ocijenjenih tvrtki najviše se ističu djelatnosti financijskih službi, knjižnica, arhiva, muzeja i drugih kulturnih djelatnosti, usluge hrane i pića, zračni prijevoz i vodeni prijevoz, a zatim aktivnosti turističkih agencija i obilazak operatora.

"U slučaju tvrtki čija je glavna djelatnost jedna od gore navedenih djelatnosti, očekujemo da će 2021. godine biti znatno veća učestalost insolventnosti nego što je to slučaj za prosječno slovensko gospodarstvo. Barem za tvrtke u tim djelatnostima savjetujemo vam da redovito provjeravate kreditne ocjene, koje možete dobiti od Ajpesa ”, naveli su.

Poslovanje tvrtki u 2020. godini obilježila je pandemija covida-19 i s tim u vezi prestanak gospodarske aktivnosti i ograničenja međunarodnih trgovinskih tokova.

Tvrtke su smanjile neto prihode od prodaje (-6,2 posto), uglavnom na tržištima EU. Također je niža ostvarena neto dobit (-32 posto), čemu su najviše pridonijele lošije poslovanje velikih tvrtki. Tvrtke su uspjele zadržati sličan broj zaposlenih, 509.700 (-0,7 posto) i malo su povećale neto dodanu vrijednost po zaposlenom, na 47.161 euro (+0,4 posto), dok se zaduženost smanjila, navodi Ajpes.

Zbog mjera povezanih s pandemijom, tvrtke su pokazale veliki porast subvencija, bespovratnih sredstava, regresa, naknada i ostalih prihoda povezanih s poslovnim učincima - oni su porasli za 827,2 milijuna EUR ili za 157 posto. Financijski prihodi od udjela naglo su opali, također zbog nižih isplata dividendi u usporedbi s ograničenjima u nekim interventnim mjerama. Mjere su utjecale i na manji broj stečajnih postupaka, napisao je Ajpes.

Tagovi: Ajpes, nesolventnost, slovenska ekonomija, slovenski ugostitelji
PROČITAJ I OVO
Optima Telekom: Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e u prvom polugodištu
SOLIDNO
Optima Telekom: Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e u prvom polugodištu
ZAGREB - Optima Telekom Grupa je u prvih šest mjeseci 2021. godine u odnosu na isti period prethodne godine ostvarila manju EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova za 2,7%.
Evo tko je dobio nekadašnju frekvenciju Radija 101
RADIO
Evo tko je dobio nekadašnju frekvenciju Radija 101
ZAGREB - Radio 101 izgubio je koncesiju. Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku da se koncesija na frekvenciji 101 MHz dodijeli Top Radiju.
Pfizer podigao prognoze prodaje cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer podigao prognoze prodaje cjepiva protiv korone
BROOKLYN - Američka farmaceutska kompanija Pfizer povećala je u srijedu prognoze prodaje cjepiva protiv covida-19, koje je razvila s njemačkim BioNTechom, za 28,8 posto, na 33,5 milijardi dolara.
Neto dobit Kraš grupe skočila 64 posto
SKOK
Neto dobit Kraš grupe skočila 64 posto
ZAGREB - Kraš grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 21,9 milijuna kuna, što je rast od 8,6 milijuna kuna ili 64,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša objavljeno u srijedu.
Nedostatak čipova usporit će rast Applea u Q4
NEDOSTATAK ČIPOVA
Nedostatak čipova usporit će rast Applea u Q4
CUPERTINO - Apple je objavio da će globalna nestašica čipova koja je već smanjila prodaju njegovih proizvoda Mac i iPad početi pritiskati i proizvodnju iPhonea, pa očekuje usporavanje rasta prihoda i pad cijene dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE