GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ajpes očekuje znatno veću insolventnost u određenim sektorima slovenske ekonomije

Ajpes očekuje znatno veću insolventnost u određenim sektorima slovenske ekonomije
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2021 / 08:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ove godine Ajpes očekuje znatno veću insolventnost u djelatnostima financijskih službi, knjižnicama, arhivima, muzejima i drugim kulturnim djelatnostima, uslugama hrane i pića, zračnim i vodenim prijevozom te putničkim agencijama.

"Pandemija nije imala jednak utjecaj na sva poduzeća, pa se u smislu kreditnog rizika povećala razlika između dobrih i loših tvrtki. Prosječna predviđena vjerojatnost neplaćanja slovenskog gospodarstva 2021. povećala se u odnosu na prethodnu godinu," poručuje Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidencije i srodne usluge (Ajpes).

Pozitivni trendovi opažaju se u djelatnostima javne uprave i obrane, obveznom socijalnom osiguranju i rudarstvu, zatim djelatnostima vodoopskrbe, kanalizacije i gospodarenja otpadom te sanacije okoliša.

Negativni trendovi najintenzivniji su u prijevozu, skladištenju i komunikacijama, ostalim raznim poslovnim aktivnostima te u kulturnim, zabavnim i rekreacijskim aktivnostima.

Po udjelu loše ocijenjenih tvrtki najviše se ističu djelatnosti financijskih službi, knjižnica, arhiva, muzeja i drugih kulturnih djelatnosti, usluge hrane i pića, zračni prijevoz i vodeni prijevoz, a zatim aktivnosti turističkih agencija i obilazak operatora.

"U slučaju tvrtki čija je glavna djelatnost jedna od gore navedenih djelatnosti, očekujemo da će 2021. godine biti znatno veća učestalost insolventnosti nego što je to slučaj za prosječno slovensko gospodarstvo. Barem za tvrtke u tim djelatnostima savjetujemo vam da redovito provjeravate kreditne ocjene, koje možete dobiti od Ajpesa ”, naveli su.

Poslovanje tvrtki u 2020. godini obilježila je pandemija covida-19 i s tim u vezi prestanak gospodarske aktivnosti i ograničenja međunarodnih trgovinskih tokova.

Tvrtke su smanjile neto prihode od prodaje (-6,2 posto), uglavnom na tržištima EU. Također je niža ostvarena neto dobit (-32 posto), čemu su najviše pridonijele lošije poslovanje velikih tvrtki. Tvrtke su uspjele zadržati sličan broj zaposlenih, 509.700 (-0,7 posto) i malo su povećale neto dodanu vrijednost po zaposlenom, na 47.161 euro (+0,4 posto), dok se zaduženost smanjila, navodi Ajpes.

Zbog mjera povezanih s pandemijom, tvrtke su pokazale veliki porast subvencija, bespovratnih sredstava, regresa, naknada i ostalih prihoda povezanih s poslovnim učincima - oni su porasli za 827,2 milijuna EUR ili za 157 posto. Financijski prihodi od udjela naglo su opali, također zbog nižih isplata dividendi u usporedbi s ograničenjima u nekim interventnim mjerama. Mjere su utjecale i na manji broj stečajnih postupaka, napisao je Ajpes.

Tagovi: Ajpes, nesolventnost, slovenska ekonomija, slovenski ugostitelji
PROČITAJ I OVO
U Mostar sletio prvi zrakoplov na izravnom letu iz SAD-a
LETOVI
U Mostar sletio prvi zrakoplov na izravnom letu iz SAD-a
MOSTAR - Zrakoplov na izravnome letu iz SAD-a prvi put je u povijesti sletio u zračnu luku u Mostaru koja inače opstaje zahvaljujući charterima jer nema redovitih izravnih letova.
U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno kasnili dvije godine
KAŠNJENJE
U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno kasnili dvije godine
ZAGREB - U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno su kasnili dvije godine, piše u nedjelju Jutarnji list, navodeći da je puž doslovno 10 puta brži jer dok HŽ elektrificira 800 metara pruge taj mekušac prijeđe čak 8700 metara.
Zračna luka Split uskoro s dva milijuna putnika
PUTNICI
Zračna luka Split uskoro s dva milijuna putnika
SPLIT - U splitskoj se zračnoj i gradskoj luci i ovoga vikenda nastavlja trend velikog broja putnika i zrakoplova, a na Resniku krajem mjeseca očekuju i drugog milijuntnog putnika.
Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba
AGONIJA
Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba
ZAGREB - Trgovački sud u Splitu obustavio je predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split. Postane li ova odluka pravomoćna, tvrtka Brodosplit u vlasništvu Tomislava Debeljaka otići će u stečaj, piše u petak Večernji list, navodeći da bi stečaj značio zatvaranje škvera.
Lufthansa s prvom kvartalnom dobiti od izbijanja pandemije
U PLUSU
Lufthansa s prvom kvartalnom dobiti od izbijanja pandemije
FRANKFURT - Njemačka aviokompanija Lufthansa zaključila je drugo tromjesečje ove godine s neto dobiti od 259 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE