GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Allianz: Neto prihod u drugom kvartalu pao 28,6 posto

Allianz: Neto prihod u drugom kvartalu pao 28,6 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2020 / 10:41
Autor: SEEbiz
MUNCHEN - Allianz je nastavio uspješno svladavati izazove aktualne krize, te je u drugom tromjesečju 2020. godine ostvario vrlo dobre rezultate. Pa ipak, s obzirom na tekuću neizvjesnost i nedoumice, trenutno ne žele izaći s ažuriranom prognozom operativne dobiti za 2020. godinu.

U drugom je tromjesečju ove godine rast internih prihoda, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio -7,7 posto, ponajviše zahvaljujući segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja. Ukupni prihodi pali su za 6,8 posto na 30,9 milijardi eura (u usporedbi s 33,2 milijarde eura ostvarene u drugom tromjesečju 2019. godine), dok je operativna dobit ostvarila pad od 18,8 posto na 2,6 milijardi eura (u usporedbi s 3,2 milijarde eura ostvarene godinu dana ranije). U segmentu neživotnih osiguranja operativna je dobit pala zbog gubitaka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 te lošijeg rezultata ulaganja u poslovanje. 

Operativna dobit segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja ostala je otporna na krizu te zabilježila pad uglavnom zbog povoljne jednokratne dobiti ostvarene 2019. godine. Segment upravljanja imovinom ostvario je vrlo dobru iako nešto nižu operativnu dobit, i to ponajviše zahvaljujući nižim naknadama za uspješnost. Osim toga, u drugom su tromjesečju ove godine neto prihodi pripisivi dioničarima pali za 28,6 posto na 1,5 milijardi eura (u usporedbi s 2,1 milijardom eura iz istog razdoblja prošle godine), u velikoj mjeri odražavajući situaciju s operativnom dobiti.

U prvoj polovici ove godine osnovna dobit po dionici (EPS) zabilježila je pad od 27,6 posto na 7,07 eura (u usporedbi s 9,76 eura ostvarenih u prvih šest mjeseci 2019. godine). Anualizirani povrat na uloženi kapital (RoE) iznosio je 10,0 posto (u usporedbi s 13,6 posto za cijelu 2019. godinu). Istovremeno je omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II pao sa 190 posto zabilježenih na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja na 187 posto na kraju drugog tromjesečja .

U prvoj polovici 2020. godine ukupni su prihodi ostali stabilni. Operativna dobit pala je za 20,5 posto na 4,9 milijardi eura (u usporedbi s 6,1 milijardom eura ostvarenom godinu dana ranije); aktualna pandemija imala je značajan nepovoljan utjecaj na operativnu dobit naših osiguravateljskih poslovanja. Segment neživotnih osiguranja zabilježio je slabiji rezultat preuzimanja rizika i ulaganja u poslovanje, dok je operativna dobit segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježila pad zbog povoljne jednokratne dobiti ostvarene 2019. godine te niže investicijske marže. Viši prihodi od imovine klijenata pod upravljanjem rezultirali su rastom operativne dobiti našeg segmenta upravljanja imovinom. Niža operativna dobit bila je glavni pokretač pada neto prihoda pripisivih dioničarima.

Tagovi: Allianz, sektor osiguranja, dobit po dionici, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE