GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura

Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2022 / 12:42
Autor: SEEbiz
MUNCHEN - Ukupni prihodi Allianza porasli su za 8,2 posto na 37,1 milijardu eura (u usporedbi s 34,3 milijarde eura iz drugog tromjesečja 2021. godine), ponajviše zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja, koji je zabilježio rast broja polica i povoljan utjecaj cijena.

Na rast je pozitivno utjecao i segment životnih i zdravstvenih osiguranja, koji se okoristio povoljnim utjecajima valutne konverzije i akvizicijom tvrtke Aviva u Poljskoj. Istovremeno je segment upravljanja imovinom ostao stabilan, ponajprije zbog većih prihoda od imovine pod upravljanjem.

Rast internih prihoda, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio je 3,6 posto.

PRVA POLOVICA GODINE: Ukupni prihodi porasli su za 7,2 posto na 81,2 milijarde eura (u usporedbi sa 75,7 milijardi eura zabilježenih u prvoj polovici prošle godine). Tome je najviše pridonio segment neživotnih osiguranja, koji je zabilježio rast cijena i broja polica. Na rast ukupnih prihoda dijelom su utjecali i segmenti životnih i zdravstvenih osiguranja te upravljanja imovinom.

Rast internih prihoda ostvario je rast od 3,7 posto.

Dobit

DRUGO TROMJESEČJE: Operativna dobit porasla je za 5,3 posto na 3,5 milijardi eura (u usporedbi s 3,3 milijarde eura zabilježene u istom tromjesečju prošle godine), i to zahvaljujući boljem rezultatu preuzimanja rizika i rastu ulaganja u segmentu neživotnih osiguranja. Spomenuti je rast dobiti djelomično ublažen rezultatima segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja, na koji su utjecali nestabilni tržišni uvjeti i niža investicijska marža u Njemačkoj i SAD-u. Nepovoljan utjecaj imala je i niža operativna dobit segmenta upravljanja imovinom, koji je bio suočen s nepovoljnim tržišnim kretanjima i opreznim ulagačima.

Neto dobit pripisiva dioničarima iznosila je 1,7 milijardi eura (u usporedbi s 2,2 milijarde eura zabilježene u drugom tromjesečju 2021. godine), s obzirom na to da je lošiji neoperativni investicijski rezultat neutralizirao pad poreza na dohodak i veću operativnu dobit.

Anualizirani povrat na uloženi kapital iznosio je 6,7 posto (u usporedbi s 10,6 posto za cijelu 2021. godinu). Izuzmemo li utjecaj pričuve u slučaju investicijskih fondova Structured Alpha tvrtke AllianzGI, anualizirani povrat na uloženi kapital iznosio je 11,1 posto (u usporedbi s 14,9 posto za cijelu prošlu godinu). Istovremeno je osnovna dobit po dionici pala za 54 posto na 5,28 eura (u usporedbi s 11,47 eura zabilježenih u prvoj polovici prošle godine).

PRVA POLOVICA GODINE: Operativna dobit porasla je za 1,2 posto na 6,7 milijardi eura (u usporedbi sa 6,7 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine), ponajviše zahvaljujući većoj operativnoj dobiti u segmentima neživotnih osiguranja i upravljanja imovinom. Na rast operativne dobiti utjecala su povoljna kretanja vezana za prihode od ulaganja i skromni rast rezultata preuzimanja rizika u segmentu neživotnih osiguranja, kao i veći prihodi od imovine pod upravljanjem u segmentu upravljanja imovinom.

Rast ukupne operativne profitabilnosti dobrim je dijelom neutraliziran padom operativne dobiti u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja, koji je ponajviše rezultat nepovoljnih tržišnih kretanja.

Neto dobit pripisiva dioničarima pala je na 2,3 milijarde eura (u usporedbi s neto dobiti od 4,8 milijardi eura iz istog razdoblja prethodne godine), ponajprije zbog pričuve predviđene za prvo tromjesečje, a vezane za spor oko američkih investicijskih fondova Structured Alpha tvrtke AllianzGI.

Tagovi: Allianz, životna osiguranja
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE